10 høje blomstrende planter til en mere lodret have

Vil du have mere højde i din have? Vi fortæller dig om 10 høje blomstrende planter, der er smukke og meget nemme at passe.
10 høje blomstrende planter til en mere lodret have

Sidste ændring: 24 marts, 2023

Der findes en række høje blomstrende planter, som du bør kende til, hvis du ønsker at gøre din have mere lodret. Det skyldes, at de pryder med deres farver og de naturlige arter, de tiltrækker, f.eks. sommerfugle. Nogle har også små, men buskede blomster. Andre, såsom solsikker, byder også på lidt løv, selv om deres blomster er store og meget prangende.

Derfor er det ideelle at skabe en have med flere arter for at få glæde af en unik kontrast. Hvis det er det, du er på udkig efter, så læs videre for at lære om disse smukke planter, der også giver dig privatlivets fred. Det er rigtigt: Ved at dyrke disse høje planter vil du være med til at danne en naturlig barriere.

Hvorfor inkludere høje planter i din have?

Vi har allerede nævnt nogle grunde til, hvorfor du bør supplere din have med smukke høje blomstrende planter, men der er mere!

  • De er ideelle til buketter: Fordi de har høje stængler, kan disse planter bruges til smukke buketter, når det er tid til at beskære dem.
  • Desuden dækker de utiltalende områder: Hvis du har områder i din have, som du gerne vil dække, f.eks. grimme mure eller mærkelige strukturer, er det bedst at benytte sig af naturlige hække.
  • De tiltrækker også opmærksomhed: De fleste af disse planter blomstrer i øjenhøjde, så de vil fylde med lys og vitalitet, uanset hvem der kigger på dem.
  • Desuden er de et økosystem for forskellige arter: Hvis du kan lide besøget af små og harmløse dyr som pindsvin, frøer eller sommerfugle, må du ikke tøve med at dyrke denne type blomster.
  • Afslutningsvis supplerer de din have og giver den en 3D-effekt: Planter i forskellige højder giver en tredimensionel effekt, som er en magasinforside værdig.

Vælg mellem disse høje blomstrende planter til din have

Nu hvor du ved, at der er fremragende fordele ved at dyrke høje blomstrende planter i din have, er det kun naturligt, at du gerne vil vide, hvilke arter du kan begynde at plante på stedet. Læs med!

1. Edderkoppeplante

Edderkoppeplanter er høje blomstrende planter

De er kendt som edderkoppeplanter, da de er edderkoppers foretrukne plante til at spinde deres net. Det skyldes, at de bliver op til 180 centimeter høje, og deres blomster findes i forskellige nuancer af pink, lilla og hvid.

Ud over edderkopper tiltrækker de også kolibrier og sommerfugle takket være den lækre duft, som deres blomster udskiller om natten. Sørg derfor for, at den får direkte sollys.

2. Sommerfuglebusk

Lilla sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken er en busklignende plante, der bruges til at skabe naturlige barrierer i haven. Den bliver mellem 150 og 180 centimeter høj. Med optimal pleje kan den nå en højde på 210 centimeter.

Den tiltrækker sommerfugle og kolibrier. Dette skyldes formen på dens blomster og den mulighed, den giver disse dyr for at spise af den. Dens blomster er lyserøde, hvide, lilla eller blå.

3. Kanna

Kanna er eksempel på høje blomstrende planter

Kanna er en høj blomstrende plante, der er kendetegnet ved sine smukke farver, ikke kun på blomsterne, men også på bladene. Førstnævnte kan være røde, orange, gule eller lyserøde, mens sidstnævnte er rødlige.

Disse skønheder kan også nå en højde på næsten 4 meter, så længe de får den pleje, de har brug for. Hovedsageligt et varmt rum og et fugtigt substrat.

4. Boltonia

Bi på boltonia

Boltonia, også kendt som falske asters, er en af de høje blomstrende planter, som du kan dyrke i din have. Den er hjemmehørende i Nordamerika og hører til asterfamilien, som den deler nogle egenskaber med, der bunder i dens æteriske olier.

Den blomstrer i hvid, lilla og pink og kan blive næsten to meter høj. Hvis du kan lide den, skal du sørge for at plante den i et område, hvor den får direkte sol.

5. Ridderspore

Ridderspore er et smukt eksempel på høje blomstrende planter

Ridderspore er høje blomstrende planter. Dens blomster er små og vokser på en buskagtig stok. De bliver også næsten to meter høje og er en favorit blandt sommerfugle.

Selv om mange mennesker ønsker at dyrke dem i deres haver, har ridderspore brug for et substrat, der er meget rig på mineraler og næringsstoffer. Du bør også forsøge at plante den på et sted med halvskygge eller direkte sol.

6. Stolt kavaler er høje blomstrende planter

Pink blomster foran blå himmel

Stolt kavaler er høje blomstrende planter, som du ikke må gå glip af i din have. Deres blomster er delikate og findes i lyserøde, hvide og lilla farver. De har lidt løv, da deres blade ligner bregneblade.

Der findes flere typer stolt kavaler. De højeste er sensation, som når næsten to meter i højden. De tiltrækker også insekter som sommerfugle og bier. For at vokse sundt skal de dog dyrkes i fuld sol.

7. Fingerbøl

Fingerbøl er høje blomstrende planter

Fingerbøl er en meget smuk plante, der giver os et farvespektakel gennem sine blomster. De vokser fast på en stok og i form af en klokke eller fingerbøl, deraf navnet. De er ideelle til at gøre din have mere lodret, også på grund af deres blade og stængler.

Der er et stort udvalg af farver, som afhænger af den specifikke art. Digitalis purpurea blomstrer i magenta og Digitalis grandiflora i en limegul nuance, som navnet antyder (gul fingerbøl).

8. Gule frøstjerner er høje blomstrende planter

Lyserøde blomster er eksempel på høje blomstrende planter

Gule frøstjerner (Thalictrum spp.) er meget smukke og ønskværdige på grund af formen på deres blomsterblade. De er kugleformede og ligner snefnug.

Afhængigt af sorten er farverne definerede. Blandt dem er creme, gul, grønlig gul og lavendel. Denne plante opnår en højde på næsten tre meter.

9. Aloe Arborescens

Aloe Arborescens

Aloe Arborescens er en stor sukkulent med smukke blomster, der er nem at pleje. De vokser på en høj stængel, der kommer ud af de kødfulde, kegleformede blade. Dens farve er rød og får blomsterne til at skille sig ud blandt de grønne blade.

De blomstrer mellem vinter og forår, kræver et sandet, veldrænet substrat, og du bør plante den, hvor den får direkte sol.

10. Solsikker er høje blomstrende planter

Solsikker

Solsikker er en af indbegrebet af de høje blomstrende planter. De er smukke og kan bruges til blomsterarrangementer eller buketter. Denne plante bliver mellem 3 og 4 meter høj, og dens blomster kan være på størrelse med en fodbold, afhængigt af arten.

Blandt de højeste er den amerikanske kæmpehybrid-solsikke, mammutten og skyskraberen. Hvis du vil dyrke dem i haven, skal du sørge for et sted med masser af direkte sol.

Fortæl os, hvad er dine yndlings høje blomstrende planter?

Vi deler 10 høje blomstrende planter med dig, der tilføjer vertikalitet til din have og hjælper dig med at skabe en smuk naturlig barriere til privatlivets fred. Vælg dem, du tror, vil fungere godt i din have, afhængigt af jordbundsegenskaber og soleksponering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kołodziejek, J. (2014). Effects of microhabitat on leaf traits in Digitalis grandiflora L.(veronicaceae) growing at forest edge and interior. Archives of Biological Sciences66(2), 615-627.
  • Lawson, S. K., & Satyal, P. S. W. (2019). Chemical composition of the essential oil from the aerial parts of Boltonia asteroides from North Alabama. Am J Essent Oils Nat Prod7(4), 15-17.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.