9 kosmetiske planter, du kan have i din have og i krukker

At have kosmetiske planter i sin have er at have de nødvendige ingredienser til pleje og forskønnelse af hud og hår.
9 kosmetiske planter, du kan have i din have og i krukker
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 februar, 2023

Hårmidler med kamille, fugtighedscremer med aloe vera og rosenvand er nogle kosmetiske opskrifter, der kan fremstilles derhjemme, så længe du har disse og andre planter i din have. Brug af dem i hjemmet minder om den industrielle brug, der foretrækker en naturlig sammensætning af deres produkter.

Kosmetiske afgrøder er ud over at forskønne det ydre også til gavn for sundheden og hjælper med at spare de penge, du ville bruge på visse cremer, lotioner og salver. Lad os se nærmere på det.

Hvilke fordele får du ud af kosmetiske planter i din have?

At have urter, blade og blomster ved hånden, der er nyttige til fremstilling af skønhedsprodukter, er en drøm, der kan gå i opfyldelse, hvis du dedikerer et bed i haven eller har krukker på altanen. Formålet er at plante vegetation med æstetiske fordele.

Ligesom inden for medicin har botanikken store virkninger på skønheden takket være de mange arters egenskaber og karakteristika, der bidrager til at blødgøre, fugte og rense huden. De kan også regenerere beskadiget hår, lindre irritation, bekæmpe skæl og være astringerende.

Hvad kan kosmetiske planter ellers gøre for dig? Her er blot nogle af deres fordele:

 • De hjælper med at lindre betændelse og hævelse.
 • De kan bruges som naturlige parfumer.
 • Kosmetiske planter reducerer brændemærker.
 • De kan bruges i aknebehandlinger.

Vi inviterer dig til at læse denne artikel også: 5 opskrifter med rosenvand til ansigtet

Kosmetiske planter, som du kan have i din have og i krukker

Måske har du planter derhjemme til kosmetiske formål, og du ved det ikke. Eller måske vil du gerne plante krydderurter og blomster til det formål, men har brug for lidt vejledning. I begge tilfælde skal du være opmærksom på de arter, som vi anbefaler, og som trives i både krukker og bede.

Kosmetiske planter i din have kan bruges til at erstatte nogle af de kemikalier, der er i mærkevarekosmetik.

1. Kamille

Med lethed kunne kamille være dronningen af kosmetiske planter, da den er nyttig til mange ting, som f.eks. de nedenstående:

 • Hårblegning.
 • Forbedring af akne og eksem.
 • Blødgøring og blegning af huden.
 • Regenerererering af huden efter skader.
 • Som basis i shampoo og balsam.

International Journal of Molecular Sciences omtaler kamilleoliens biologiske indflydelse som antioxidant og antiinflammatorisk for dermis. På den anden side fremhæver Scientific Literature Review for Public Comment variationer af Matricaria og romersk kamille som duftforstærkere og plejemidler i kosmetik.

Disse blomster er særligt gode i krukker, selv om direkte plantning i jorden ikke er umulig. Hvis du har en altan, kan du udstille dem. I haver er det muligt at plante kamille på et relativt stort areal.

Kamillete

2. Roser

Roser i tusindvis af varianter anvendes i skrub, sæbe, tonic og astringerende midler til huden. De to sidstnævnte fremstilles normalt ved at blande dem med destilleret vand. Deres fugtgivende, velduftende og forfriskende egenskaber gør dem til en favorit i naturkosmetik.

Folia Dermatológica Peruana fremhæver Damaskusrosen og de hvide og røde roser som primordiale i æteriske olier, eksklusivt til parfumeri og til aromatisering af lotioner og cremer.

Rosenvand viser, at roser er kosmetiske planter

3. Hyben

Hyben er en urt, som på kommercielle etiketter lover “evig ungdom”. Den fungerer som ingrediens i lotioner, der bekæmper strækmærker og genopretter hud, der er beskadiget af forbrændinger og ar. Den fugter hovedbunden og forebygger skældannelse.

Den plantes med stiklinger. De klarer sig bedst i plastikpotter, indtil de er høje nok til at få optimal rodfæstelse.

Hyben er eksempel på kosmetiske planter

4. Aloe vera

Denne type plante formeres ved hjælp af frø og stiklinger og foretrækker kalkholdig jord med god dræning og passende mængder organisk materiale, som nævnt i en artikel fra Natura Medicatrix (på spansk). Aloe vera anses for at være et godt middel mod tør, irriteret og meget følsom hud.

Ud over sine kosmetiske egenskaber har den antimikrobielle, fugtgivende og antiinflammatoriske egenskaber. Den indeholder aminosyrer, mineraler, vitaminer og fede olier.

Ifølge Mexican Journal of Chemical Engineering er aloe vera gel (som den også kaldes) basis for mange sæber, ansigtscremer, shampoo, cremer og andre skønhedsprodukter. Offarm tilføjer, at denne sukkulent har blødgørende egenskaber (artikel på spansk).

Kvinde kommer aloe vera på sin hud

5. Rosmarin

Rosmarin blomstrer næsten hele året rundt, så det vil ikke være noget problem at nyde dens behagelige duft i haven eller inde i huset i en potte. Denne art er en allieret til at skjule gråt hår, fugte hovedbunden, bremse for tidlig aldring af huden og kan endda bruges til parfume.

Prisma Tecnológico påpeger rosmarins gode egenskaber, der blødgør og fugter huden. Ved destillation og gennem dens ekstrakter til æterisk olie bruges den i sammensætningen af sæber. De aktive komponenter i denne plante er koncentreret i bladene. Den indeholder også flavonoider, polyfenoler og diterpener.

Du fremstiller rosmarinolie ved at tilsætte dens rene grene til en flaske med olivenolie, lukke beholderen og lade den stå en måned på et mørkt sted. Efter denne tid sies præparatet og overføres til en glasbeholder. Måden at bruge det på er ved at påføre det på håret eller den angrebne hud.

Kvinde dufter til frisk rosmarin

6. Lavendel

Lavendel er en stedsegrøn plante, så den sætter pris på at stå udendørs for at få en god dosis sollys. Den plejer at blive foreslået som et supplement i behandlingen af akne, rynker og strækmærker.

Vil du lave en håndlavet lavendelsæbe? Det kan du sagtens! Dens duft er hovedpersonen i disse produkter, samt cremer til at fugte og berolige. Blomsterne bruges i eksfolierende kompositioner, deodoranter og sæbe.

Dens olie, kombineret med andre urter såsom rosmarin, ville forsinke tegn på hudens aldring. Den fremmer syntesen af hyaluronsyre og kollagen ifølge Scientific Journal of Aesthetics and Cosmetology.

Kvinde rører ved lavendelblomster

7. Safran er kosmetiske planter

Den kosmetiske aktivitet af safranforbindelser er nyttig til personlig pleje ifølge Indonesian Journal of Pharmaceutics. I sig selv er det nyttigt til følgende:

 • Parfumering.
 • Beskyttelse mod solen.
 • Opstramning af huden.
 • Behandling af hudpletter.

Løg af Crocus sativus (dens videnskabelige navn) kræver en let kalkholdig jord med passende dræning, for at blomsterne kan blomstre mellem oktober og november. Råmaterialet fra denne plante anvendes til fremstilling af rensecremer.

Safranblomst

8. Morgenfrue

Multidisciplinary Digital Publishing Institute fremhæver forskningen i de bioaktive forbindelser, der findes i ekstrakterne af morgenfrue-blomsten. Disse indgår i kosmetik til fremstilling af øjenprodukter og andre midler, der opfrisker huden efter eksponering for sollys.

Den videnskabelige database Cosmetics Info angiver brugen af morgenfrue i olie til pleje af huden og som ingrediens i parfume. Blomsterne og bladene bruges også på ligtorne og vorter samt til at bekæmpe fedtet hud.

Morgenfrue er kosmetiske planter

9. Salvie er kosmetiske planter

Salvievand, blade, blomster- og stængelekstrakt samt olie kan ifølge Cosmetics Info bruges i cologner, shampoo og hårfjerningscremer. Denne plante kræver sol og fugtig jord, så kapillær vanding anbefales.

Den vokser udendørs, selv om den kan overleve indendørs. Formering sker ved hjælp af frø eller stiklinger. Hvis du har nogle eksemplarer i haven, kan du omplante nogle af dem i potter.

Salvieblomsten er lilla og er et eksempel på kosmetiske planter

Kan du lide denne artikel? Læs mere her: Naturlig afgiftning af nyrer med basilikum og salvie

Værdien af en have med kosmetiske planter

Ved at koge, knuse, kværne eller anvende i sin oprindelige form kan mange planter, der er enkle at dyrke, hjælpe os med at pleje vores hud og hår. De er faktisk kendt som fyto-ingredienser – dvs. alle planteråvarer, der anvendes i kosmetiske og farmaceutiske opskrifter.

Derfor er kosmetiske haver så populære. De er billigere og lige så gavnlige.

Du kan bruge botaniske ekstrakter, som du selv dyrker derhjemme. Husk dog altid at huske at konsultere en læge om lokal anvendelse af planter, især hvis du har en bestemt diagnose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.