9 tricks til at bevare afskårne blomster i længere tid

Den harmoni og glæde, som blomster giver, er en grund til at ønske, at de skal holde længe i ethvert hjørne af hjemmet. Undgå, at de visner hurtigt med de hemmeligheder, som vi vil afsløre i denne artikel.
9 tricks til at bevare afskårne blomster i længere tid

Sidste ændring: 25 oktober, 2022

Friske afskårne blomster formidler sødme, skønhed og positiv energi, og derfor er det vigtigt at bevare afskårne blomster så længe som muligt. Men det er kompliceret at forlænge disse planters eksistens, når de ikke er plantet.

At trække blomsterne op af jorden fremskynder deres aldring, som bliver tydelig gennem brune farver, der advarer om, at de snart vil visne. Da det er prydplanter, er det ikke nok bare at lægge stænglerne i blød i vand. Det er også nødvendigt at anvende nogle tricks, der forlænger dine afskårne blomsters levetid.

Hvorfor visner afskårne blomster hurtigere?

Nyhedsbrevet Disseminating Leaves tilskriver blomsternes visne tilstand til bakterier. Forskningen hævder, at disse mikroorganismer trænger ind i plantevævet for at inficere det.

Artiklen forklarer, at visse mikrober angriber planternes organer eller den luftige del. Konsekvensen af bakteriesygdomme er, at blomsten visner.

Afhængigt af arten holder nogle af dem længere. Buketter sammensat med eksemplarer skåret fra en have kan holde højst fem uger, forudsat at de får den rette pleje, der øger deres levetid.

Blandt de blomster, der overlever flere dage i vaser, er følgende:

  • Calla liljer.
  • Zinniaer.
  • Nelliker.
  • Gladioler.
  • Krysantemum.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 8 efterårsblomster til at plante i din have

Aspekter i at bevare afskårne blomster længere

Der er grundlæggende regler, der hjælper med at forlænge blomsters levetid i en vase. En af dem er at desinficere beholderen. For at gøre dette kan du fylde den med varmt vand, tilsætte lidt blegemiddel og lade blandingen virke. Efter en time skal du vaske den med vand og sæbe.

Du bør også lære om de arter, som blomsterne tilhører, så du ved, hvilke du skal kombinere. Nogle planter afgiver skadelige alkaloider, som f.eks. lakrids, så det er bedst at adskille dem efter eksemplarer for ikke at udtørre dem.

Hvad angår vandet, må der maksimalt gå et par dage mellem udskiftninger. Ved udskiftning skal vasen vaskes og tørres, inden buketten sættes i igen.

Stil ikke blomsterne ved siden af vinduet, da direkte sollys udtørrer dem. Et køligt sted er at foretrække, som også er væk fra træk eller varmeapparater.

Blomster i en dekorativ kande

Den beholder, du vælger, har meget at gøre med de afskårne blomsters levetid.

De bedste tricks til at bevare afskårne blomster længere

Hvis du vil bevare afskårne blomster længere, skal du vælge knopper, der lige er begyndt at åbne sig, dem, der viser de grønneste blade, og dem, der har faste og farverige kronblade. Brug disse tips til at forlænge deres friskhed.

1. Fodr dem med sukker

En skefuld hvidt sukker giver næring til de afskårne blomster.

Denne ingrediens giver planterne de næringsstoffer, de har brug for, når de forlader jorden. Tilsæt blot to spiseskefulde sukker til vandet i vasen, og du vil mærke, at blomsterne får nyt liv.

2. Køl din blomst ned

Når det er løgarter som tulipaner eller roser, er koldt vand særligt godt for dem. Blomsterdyrkere er enige om, at det tredobler blomsternes levetid at lægge frisk afskårne buketter i køleskabet.

Inden de kommes i en beholder, anbefales det, at de tilbringer mindst 6 timer på køl. Lave temperaturer bremser tabet af væske, fremmer blomstringen og gør, at de har brug for mindre vand.

3. Vælg en god vase

Rummelige vaser er med til at forhindre, at stilkene bliver for trængte, og giver luft mulighed for at cirkulere blandt blomsterne. Pas på, at du ikke overfylder vasen.

Hvis du har mange blomster, kan du dele dem op i flere vaser.

På den anden side er vassernes fremstillingsmateriale grundlæggende for at forlænge varigheden. Glas eller krystal er gode alternativer, men sølvvaser bevarer blomsterne længere.

I en artikel i magasinet Nursing kommenteres det faktisk, at sølv er et naturligt biocid, så det ødelægger mikrober. I artiklen står der også, at sølv forhindrer vandforrådnelse som et antimikrobielt middel.

4. Hæld en smule klor i

Klor (Cl) udøver en aktivitet i forbindelse med fotosyntese og er afgørende for cellens turgor. Landbrugsanalyselaboratoriet Fertilab påpeger, at dette kemiske element fungerer som et vigtigt mikronæringsstof for planter.

Mangel på eller overskud af Cl viser sig ved visnen, da transpirationen påvirkes og bliver til klorose. En passende mængde er ¼ teskefuld pr. liter vand.

5. Tilsæt lidt vodka

Et skvæt vodka i blomstervand bremser den naturlige ethylenproduktion. Faktisk forklarer Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires, at ethylen er et gasformigt hormon, der syntetiseres af alle planteorganer, og hvis produktion stiger naturligt under bladafskillelse og ældning af blomsten.

6. Opløs noget aspirin i vandet for at bevare afskårne blomster

Acetylsalicylsyre eller aspirin indeholder bl.a. natriumcarbonat, et mineralsalt, der er velegnet til at bevare afskårne blomster. En undersøgelse offentliggjort i Revista Fitotecnia Mexicana viste, at visse typer salt bevarer vandforholdene og funktionen af ledende væv, hvilket i høj grad fremmer blomsternes levetid i vaser.

I henhold til disse argumenter pulveriseres to aspirintabletter og fortyndes i lunkent vand. Når blandingen er afkølet, tilsættes den til beholderen med friske blomster.

Aspirin i pilleform

Aspirintabletter er et velkendt trick for gartnere. Ved at tilsætte dem til en vase opretholdes afskårne blomsters vitalitet.

7. Giv dine afskårne blomster næring med noget sodavand

Sodavand med et højt sukkerindhold giver næring til afskårne stilke. Det sænker også vandets pH-værdi på grund af graden af industriel surhedsgrad. For at forlænge blomsternes vitalitet kan du tilsætte lidt sodavand til vandet i vasen. Brug fortrinsvis drikkevarer, der ikke farver vandet.

8. Desinficér med lidt eddike

Eddike er forbundet med at hæmme bakterievækst. Hovedbestanddelen i dette stof er eddikesyre, og dets anvendelse er almindelig i desinfektionsprotokoller, ifølge en artikel i Ibero-American Pedagogy Network Magazine.

En anden videnskabelig undersøgelse relateret til sundhedsområdet viste, at udsættelse for eddike i 20 minutter reducerer mængden af levende bakterier. For at bevare afskårne blomster skal du tilsætte to teskefulde eddike pr. liter vand. Denne blanding desinficerer vandet, befrier det for bakterievækst og forlænger blomsternes friskhed.

9. Lav et genoplivningsmiddel

Bland lidt eddike, sukker og varmt vand.

Disse opkvikkende opløsninger er ideelle midler til blomsterne. Dette præparat tilsættes til vandet i vasen for at nære planten og forhindre bakterier.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sommerblomster: Seks muligheder til din have

Vigtigheden af beskæring for at bevare afskårne blomster længere

Måden du skærer blomsterne på har meget at gøre med, hvor længe de holder. Det er bedst at gøre det om morgenen, fordi der er mindre varme, og det er der, blomsterne er mere fyldt med kulhydrater.

Skær stilkene diagonalt , så de uden problemer kan optage væske. Så snart du har beskåret dem, skal du stille blomsterne i en vase med vand, så de fortsætter med at ernære sig.

Afslutningsvis er det vigtigt at bemærke, at konservering af friske blomster er baseret på forebyggelse af sygdomme. For at gøre dette er det relevant at fjerne de fremspirende blade for enden af stilken, da de har en tendens til at blive beskadiget hurtigere og ophobe bakterier.

Det kan interessere dig ...
Tips til opbevaring af blomsterbuketter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til opbevaring af blomsterbuketter

Blomsterbuketter er en fantastisk måde at tilføje farve til vores omgivelser. Især hvis vi ønsker et smukkere og mere indbydende hjem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.