Hovedpine på grund af vejrændringer

Hovedpine på grund af vejrændringer kan skyldes ændringer i temperatur og miljø. Migræne kan også opstå. Læs mere om det her.
Hovedpine på grund af vejrændringer
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 10 maj, 2023

Hovedpine er en meget almindelig gene med mange forskellige årsager. Faktisk er det et af de mest almindelige uspecifikke symptomer, som vores krop oplever. Mærkeligt nok er der folk, der hævder at lide af hovedpine på grund af vejrændringer. Find ud af, om det er muligt i denne artikel, og hvorfor det sker.

De vejrændringer, vi henviser til, er pludselige variationer i temperatur, atmosfærisk tryk eller endda lys. Enhver af disse forhold er forbundet med ubehag. Derfor er det f.eks. i foråret almindeligt at finde mange mennesker med smerter.

Desuden finder vi migræne inden for typerne af hovedpine. Det er en type smerte, der følger en række karakteristika, da de er mere intense og invaliderende. Det er også blevet bevist, at migræne påvirkes af ændringer i vejret.

Men hvad er årsagen til dette? I denne artikel vil vi forklare, hvorfor hovedpine er relateret til vejrændringer, samt hvad man kan gøre ved det.

Hovedpine på grund af vejrændringer: Hvorfor opstår det?

Det er ret sandsynligt, at du på et tidspunkt har oplevet hovedpine på pludseligt overskyede dage eller i lyset af pludselige temperaturændringer. Som nævnt kan mange meteorologiske faktorer påvirke denne situation.

Faktisk er det ikke kun miljøforhold, der udløser hovedpine, men nogle gange kan de også forværre den. Selv om det er meget almindeligt, er det ikke alvorligt. Det er en smerte, som normalt løses med smertestillende medicin og ikke giver anledning til yderligere bekymring.

Alligevel kender forskerne ikke den præcise årsag til hovedpine på grund af vejrændringer. Man mener, at når vejret er ustabilt, sker der ændringer i koncentrationen af serotonin i vores hjerne. Disse ændringer er en konsekvens af, at vejret ændrer vores humør.

Serotonin er et stof, der findes i vores neuroner, og som gør det muligt at overføre nerveimpulser mellem dem. Det er den neurotransmitter, der er mest forbundet med humør og også med hovedpine.

Kvinde oplever hovedpine på grund af vejrændringer

En anden teori er, at hovedpine kommer fra halshvirvlerne. Som det altid er blevet sagt, kan ældre mennesker måske mærke vejrforandringer i deres knogler. Det samme ville ske med ryghvirvlerne. Smerten ville starte i dette område og ville komme til udtryk i form af hovedpine.

Du er måske interesseret i: Øjenmigræne: Hvordan kan det påvirke dig?

Hvad sker der ved migræne?

Migræne er en type hovedpine, der er kendetegnet ved at være dunkende og lokaliseret. Den er ret intens og er desuden ledsaget af andre symptomer som kvalme, opkastning og svimmelhed. Migræneepisoder kan vare op til 3 dage i træk.

De fleste migrænelidende er kvinder. Denne type smerter viser sig også normalt med stor følsomhed over for lys og støj. Derfor kan ændringer i vejret gøre det værre. Meget skarpt sollys, vind, tør luft eller ekstreme temperaturer er tæt forbundet hermed.

Migræne er mere almindelig hos kvinder end hos mænd, og intensiteten er forbundet med visse vejrforhold.

Hvad skal man gøre ved denne type hovedpine?

For ethvert helbredsproblem eller vedvarende ubehag er det vigtigste altid at gå til lægen. Men som nævnt er det som regel smerter, der går væk af sig selv eller ved at tage smertestillende medicin.

De fleste læger anbefaler at tage ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) som ibuprofen eller paracetamol. Du skal dog være opmærksom på, at ingen form for medicin bør misbruges.

Det er også tilrådeligt at hvile ordentligt og holde sig væk fra meget kraftige lysstimuli eller støj, som f.eks. forårsaget af vinden. Selv om det er en frustrerende situation, er det vigtigt at tage det roligt.

Det kan være nyttigt at notere de tidspunkter, hvor hovedpinen intensiveres eller opstår, samt at notere, om den ledsages af andre symptomer. Dette vil hjælpe dig med at relatere smerten til årsagen og være i stand til at lindre den, før den bliver værre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.