Hvad er oftalmoplegisk migræne?

Oftalmoplegisk migræne er ualmindelig ensidig hovedpine og visuelle symptomer. Det kræver ofte ikke behandling.
Hvad er oftalmoplegisk migræne?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 18 januar, 2023

Oftalmoplegisk migræne er en sjælden tilstand, der er kendetegnet ved kraftige smerter i det ene øje. Det er klassificeret som okulær hovedpine, dvs. hovedpine forårsaget af et problem i øjnene.

Sandheden er, at det ikke altid er ledsaget af migrænesmerter. Hvis de forekommer, mærkes de kun på den ene side af kraniet og før den centrale episode.

Oftalmoplegisk migræne er også kendt som oftalmisk, retinal eller tavs migræne. Flere eksperter mener dog, at den ikke bør kaldes “migræne”, da den strengt taget ikke er det i virkeligheden. Det mere korrekte navn for denne tilstand er “tilbagevendende smertefuld oftalmoplegisk neuropati”.

Hvad er oftalmoplegisk migræne?

Oftalmoplegisk migræne er en sjælden tilstand. Ifølge ekspertvurderinger rammer den kun ca. 0,7 personer pr. million indbyggere på et år.

Den er kategoriseret som kranie neuralgi.

Læger definerer den som tilstedeværelsen af mindst to episoder, hvor der er smerter i den ene side af hovedet, ledsaget af lammelse af en eller flere af de tre okkulomotoriske nerver. Med tiden har man imidlertid opdaget, at ikke alle ramte personer har migrænelignende hovedpine.

Denne tilstand er ikke let at diagnosticere, da oftalmoplegisk migræne har symptomer, der ligner symptomer på andre tilstande, såsom cerebrale aneurismer, myasthenia gravis, schvannom i den tredje kranienerve, hypofyseapopleksi, Tolosa-Hunts syndrom og idiopatisk eller iskæmisk kranielammelse.

De første manifestationer forekommer i barndommen eller tidligt i voksenalderen. Der er tale om en kronisk, men cyklisk tilstand. En person kan gå i årevis uden episoder og derefter have flere i træk. Den efterlader ingen følgesygdomme.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Seks naturlige midler mod migræne

Symptomerne på oftalmoplegisk migræne

Symptomerne på oftalmoplegisk migræne kan variere meget fra person til person. Smerter i den ene side af hovedet er almindelige og kan vare op til 1 uge eller endog 14 dage.

Nogle mennesker oplever synsforstyrrelser før smerterne. Dette varer normalt 20 til 30 minutter.

Når først smerten opstår, udløses symptomer som f.eks:

 • Sløret syn.
 • Smerter i øjnene.
 • Kvalme og opkastning.
 • Dobbeltsyn.
 • Synstab på kun det ene øje.
 • Usædvanlig følsomhed over for lys eller lyd.
 • Svaghed i øjenmusklerne. Dette kan forekomme straks eller op til to uger efter hovedpinens opståen. Den varer normalt fra to uger til tre måneder. Det skyldes skader på øjennerverne.
 • Synsnedsættelse. Det påvirker det ene eller begge øjne. Det består af små blinde pletter, der vises i det centrale syn. Nogle gange er de ledsaget af skarpe, blinkende lys eller zigzaglinjer af lys.
Kvinde med oftalmoplegisk migræne klør sig i øjet

Årsagerne til oftalmoplegisk migræne

Videnskaben har ikke fastslået den nøjagtige årsag til oftalmoplegisk migræne. På nuværende tidspunkt betragtes det ikke som en egentlig migræne, men som en nervelidelse.

Navnet er tvetydigt og afspejler den forvirring, der hersker omkring dets egentlige natur. Oftalmoplegisk migræne er undertiden blevet forbundet med sygdomme som lupus, seglcelleanæmi, epilepsi eller endog depression. Nyere data tyder imidlertid på, at denne lidelse kan være forbundet med følgende årsager:

 • Betændelse i den indre halspulsåre eller den bageste hjernearterie: Denne tilstand genererer en kompression på de okkulomotoriske nerver og forårsager tilstanden.
 • Iskæmi eller nedsat blodgennemstrømning i bestemte hjerneområder.
 • Demyeliniserende neuritis eller neuropati: Dette er en tilstand, hvor der er skader på nervefiberbelægningerne, hvilket resulterer i unormale nerveimpulser.

Personer med en familiehistorie af migræne er mere tilbøjelige til at udvikle oftalmoplegisk migræne. Desuden er mænd og børn under ti år mere tilbøjelige til at udvikle oftalmoplegisk migræne. Der er også faktorer, der kan forstærke symptomerne, såsom hormonelle ændringer, stress, kost, klimaændringer eller mangel på søvn.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ingefærvand til at lindre migræne og fordøjelsesproblemer

Diagnose

Diagnosen af oftalmoplegisk migræne stilles normalt ved først at udelukke andre tilstande. Det vil sige, at der normalt foretages en række vurderinger og tests for andre tilstande, før det fastslås, at der er tale om en tilbagevendende smertefuld oftalmoplegisk oftalmisk neuropati.

De hyppigst efterspurgte tests er følgende:

 • Undersøgelser af øjnene.
 • Neurologiske reflekser.
 • Computertomografi (CT).
 • Magnetisk resonansbilleddannelse (MR).
 • Blod- og cerebrospinalvæskeprøver.

Behandlingen af oftalmoplegisk migræne

Hvis episoderne af oftalmoplegisk migræne er milde og sporadiske, foretages der ingen specifik behandling. I sådanne tilfælde anbefales det normalt kun at indføre nogle livsstilsændringer, som f.eks:

 • Reducere stress.
 • Sove mindst 7 til 8 timer i døgnet.
 • Reducere forbrug af alkohol, koffein og tobak.
 • Motionere regelmæssigt.
 • Spise en afbalanceret kost.

Da oftalmoplegisk migræne kan komme pludseligt, er det bedst at holde sig i ro, indtil symptomerne mister deres intensitet. Hvis tilstanden er meget alvorlig eller forværres over tid, er lægemiddelbehandling normalt indiceret:

 • Kortikosteroider: Disse er antiinflammatoriske lægemidler, der gør det muligt at håndtere symptomerne hos nogle mennesker, selv om de ikke altid er effektive.
 • Botulinumtoksin: Dette er det berømte Botox, som i dette tilfælde kan hjælpe med at reducere symptomerne, men som ikke har nogen betydelig langtidseffekt.
 • Pregabalin: Dette er et lægemiddel, der anvendes mod muskel- og nervesmerter. Det ser ud til at være et af de mest effektive til behandling af tilfælde af oftalmoplegisk migræne.
Botox i sprøjte

Kan det forebygges?

Mange gange forsvinder oftalmoplegisk migræne af sig selv, men det kan også forværres. I så fald er der risiko for mydriasis eller vedvarende udvidelse af pupillerne. Der kan også være risiko for ptose – dvs. permanent nedhængning af det øverste øjenlåg.

Under alle omstændigheder er det bedst at vælge en sund livsstil, da dette ofte er meget effektivt til at forebygge episoder af oftalmoplegiske migræne. Det er også altid vigtigt at være i kontakt med sin læge og følge hans eller hendes anvisninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gelfand AA, Gelfand JM, Prabakhar P, Goadsby PJ. Ophthalmoplegic “migraine” or recurrent ophthalmoplegic cranial neuropathy: new cases and a systematic review. J Child Neurol. 2012 Jun;27(6):759-66. doi: 10.1177/0883073811426502. Epub 2012 Jan 12. PMID: 22241707; PMCID: PMC3562350.
 • Baltar Yanes, F., Medici, C., Turcatti, E., & González, G. (2016). Neuropatía oftalmoplejica dolorosa recurrente (migraña oftalmoplejica): Caso clínico. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 1(2), 65-69.
 • Ortega, A. G., Montañez, F. J., & Molina, F. J. (2021). Neuropatía dolorosa oftalmopléjica recurrente. Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears, 29(4), 27.
 • Förderreuther, Stefanie, and Ruth Ruscheweyh. “From ophthalmoplegic migraine to cranial neuropathy.” Current pain and headache reports 19.6 (2015): 1-6.
 • Kobayashi, Yuya, et al. “Recurrent painful ophthalmoplegic neuropathy with residual mydriasis in an adult: should it be classified as ophthalmoplegic migraine?.” Internal Medicine (2017): 8842-17.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.