Svimmelhed, når man rejser sig: Hvad er årsagen?

Svimmelhed, når man rejser sig, er et problem, som mange mennesker har, og som næsten aldrig har store konsekvenser. Men hvis episoderne er meget hyppige, varer længe eller er særligt intense, bør du kontakte en læge.
Svimmelhed, når man rejser sig: Hvad er årsagen?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Svimmelhed, når man rejser sig, er et meget almindeligt problem, især hos ældre mennesker. Ifølge skøn har mindst 20 % af alle mennesker mellem 18 og 65 år på et tidspunkt oplevet denne irriterende fornemmelse.

Selv om det er en situation, der ofte giver anledning til bekymring, er sandheden, at det for det meste ikke udgør noget alvorligt sundhedsproblem. Under alle omstændigheder er det bedste at besøge en læge, så han eller hun kan bestemme de skridt, der skal følges.

Svimmelhed, når man rejser sig op, er hyppigere hos ældre mennesker samt blandt personer med andre kroniske sygdomme, såsom hypotension. Selv i disse tilfælde bør det sjældent give anledning til alarm.

Hovedårsagen til svimmelhed, når man rejser sig

Kvinde oplever svimmelhed

En af de hyppigste årsager til svimmelhed, når man rejser sig, er svimmelhed med oprindelse i øret. Ifølge de foreliggende oplysninger gælder dette for 20-25 % af tilfældene. Denne svimmelhed er kendt som benign paroxysmal positionel svimmelhed (BPPV).

Det, der sker i disse tilfælde, er, at der frigøres små kalkpartikler i det indre øre. Disse partikler får hjernen til at modtage forvirrende signaler om kroppens position. Det er her, at svimmelhed opstår.

Typisk kommer og går denne type med mellemrum over længere perioder. Ligeledes opleves den normalt også ved drejning af nakken og i alle situationer, hvor bevægelserne fører til en ændring af ørernes position.

Ortostatisk hypotension: En anden almindelig årsag

En anden almindelig årsag til svimmelhed, når man rejser sig op, er ortostatisk hypotension, også kendt som postural hypotension. Når dette er årsagen til problemet, varer følelsen oftest ved i flere minutter eller endda timer.

Dette problem er relateret til lavt blodtryk og bliver mere tydeligt, når en person sidder op. Nogle gange forekommer det lejlighedsvis. Det kan f.eks. skyldes dehydrering eller at man har tilbragt for meget tid liggende i sengen. I så fald fortjener det ikke yderligere opmærksomhed.

Hvis det er tilbagevendende, varer i lang tid og ikke kun giver anledning til svimmelhed, men også besvimelse, kan sagen være mere alvorlig. Det er meget almindeligt, at kronisk ortostatisk hypotension er et symptom på et andet helbredsproblem.

Andre mulige årsager til svimmelhed, når man rejser sig

Nærbilelde af svimmel person

Mindre almindeligt kan svimmelhed, når man rejser sig, have andre årsager. Disse omfatter bl.a:
  • Øreproblemer. Flere sygdomme i øret fører til svimmelhed. De mest almindelige er Ménières sygdom, hvor svimmelheden varer i timevis og ledsages af døvhed og lyde på det ene øre, og vestibularisneurit, hvor svimmelheden er meget intens og normalt varer i flere dage.
  • Brug af flere lægemidler eller polymedicinering. Nogle gange forårsager interaktionen mellem flere lægemidler denne type svimmelhed, især hos ældre mennesker.
  • Panikanfald. Et af symptomerne på et panikanfald er følelsen af ustabilitet, når man går, hvilket også mange gange forekommer, når man rejser sig op. Faktisk opleves det nogle gange, mens man står stille.
  • Andre årsager. Mindre hyppigt kan årsagen til denne type svimmelhed være et slagtilfælde. Dette er den pludselige blokering af et blodkar i hjernen, dets bristning eller begge dele.

Hvad du skal huske på

Hvis svimmelheden, når du rejser dig, består af en enkeltstående episode eller kun forekommer meget sjældent, er der sandsynligvis ikke noget at bekymre sig om. Hvis det derimod er meget intenst og forekommer hyppigt, skal du kontakte en læge for at vurdere situationen.

Hvis du ud over at føle dig svimmel, når du rejser dig, også oplever andre symptomer som koordinationsproblemer, problemer med at gå, besvimelse, eller hvis det opstår efter et fald, er det bedst at opsøge en læge hurtigst muligt. Det samme gælder for personer, der ud over at være svimmel også har sort eller blodig afføring.

Det kan interessere dig ...
Reducer svimmelhed med disse naturlige midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Reducer svimmelhed med disse naturlige midler

Svimmelhed kan komme som lyn fra en klar himmel. Det er ikke kun ubehageligt, det kan også være farligt. Heldigvis findes der naturlige midler mod ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Suarez, J., Pineda, R., Medina, F., & Jiménez, S. (2014). Hipotensión ortostática en el adulto mayor: Frecuencia y factores asociados. Revista Medica Herediana, 25(1), 30-36.
  • Peñafort, F. Desmayo (Síncope). Una historia con múltiples finales.
  • Escobar Pico, E. K. (2016). Entrenamiento del Equilibrio y la Propiocepción en las Personas que Padecen Mareo de Origen no Específico (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Terapia Física).
  • Neuhauser HK. The epidemiology of dizziness and vertigo. Handb Clin Neurol. 2016;137:67-82.
  • Post RE, Dickerson LM. Dizziness: a diagnostic approach. Am Fam Physician. 2010 Aug 15;82(4):361-8, 369.
  • Muncie HL, Sirmans SM, James E. Dizziness: Approach to Evaluation and Management. Am Fam Physician. 2017 Feb 1;95(3):154-162.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.