Hudpleje efter voksning

Der skal gå to dage mellem hårfjerning og eksponering for solen, så huden kan komme sig. Hvis der opstår pletter eller fregner, eller hvis de er for tydelige, må du ikke tøve med at gå til en hudlæge for yderligere behandling.
Hudpleje efter voksning
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Efter brug af forskellige metoder til hårfjerning, f.eks. voksning eller barbering, er huden mere tør, irriteret eller rød. Da den desuden er mere følsom, kan der opstå pletter, hvis den udsættes for miljømæssige faktorer som f.eks. sollys. Derfor giver vi dig i denne artikel nogle tips til hudpleje efter voksning.

Hårfjerning: Sådan vælger du den bedste metode

Især i de varmere måneder ønsker kvinder ikke at se bare et eneste hår på deres ben og underarme. Når det er tid til at tage på stranden, bliver flere dage eller uger uden hårfjerning tydelige.

Det er derfor vigtigt at vide, hvordan man plejer sin hud, og hvilke metoder der er de bedste til at fjerne hår, for at undgå skader og tørhed.

Typer af hårfjerning

Generelt set består hårfjerning af at fjerne den del af håret, som er synlig. Procedurerne til dette kan være både fysiske og kemiske.

Der findes forskellige teknikker, nogle mere invasive end andre.

  • Først og fremmest er barbering den mindst aggressive metode for huden. Den er dog mindre effektiv og ikke så langvarig. I denne gruppe kan vi også inkludere hårfjerningscremer.
  • For det andet er hårfjerning med elektriske maskiner moderat aggressivt og ubehageligt. Det indebærer, at hårene fjernes et efter et og fra roden. Selv om det er sandt, at det ikke gør så ondt længere, når man bruger det regelmæssigt, er det helt normalt at se visse skader på huden i form af pletter eller irritation.
    Kvindeben
  • For det tredje er den mest aggressive form for hårfjerning voksning. Dette kan være koldt eller varmt, med flydende voks, strips osv. Du skal være særlig forsigtig i disse tilfælde, da det ud over at fjerne hårene også vil svække hudbarrieren. Voksning bør ikke udføres på solbrændt eller meget følsom hud.

Pleje før voksning

For at undgå de brune mærker, som solen kan give efter hårfjerning, er det nødvendigt at fugte huden ordentligt hver dag, ikke kun efter fjernelse af hårene. For at gøre hårfjerningen mere effektiv anbefales det derfor at tage et bad forinden for at åbne porerne. På den måde behøver du ikke at arbejde dobbelt så hårdt for at fjerne hårene.

Du kan også eksfoliere dagen før med en handske, creme eller særlig svamp. Dette vil forhindre nedgroede hår og gøre din hud meget blødere.

Derudover skal du tørre det område, der skal vokses, meget godt med et bomuldshåndklæde.

Glatbarberede ben

Det er også tilrådeligt at lade der gå to dage, før du udsætter dig selv for solen. Desuden bør du bruge solcreme og om muligt vokse om eftermiddagen eller om aftenen, så huden kan komme sig i løbet af natten. Hvis du har snitsår, sår, irriterede eller forbrændte områder, bør du vente med at vokse, indtil de er helet 100%.

Hvis åreknuder, karsprængninger, pletter eller fregner dukker mere og mere op eller er for tydelige, skal du ikke tøve med at opsøge en hudlæge for at finde ud af, hvilken behandling du skal følge.

Kvindes armhule uden hår symboliserer hudpleje efter voksning

Hudpleje efter voksning

Nu går vi videre til hudpleje efter voksning. Efter hårfjerning med en af de ovennævnte metoder er det en god idé at tage et koldt brusebad eller anvende kolde omslag for at berolige irritationen i huden og lukke porerne. Derudover skal du anvende forskellige typer fugtighedscreme, uanset om den er hjemmelavet eller ej.

Glem ikke at bruge creme med sheasmør, mandelolie, tea tree, aloe vera osv. Hvis du bruger den første mulighed, skal du gnide den mellem hænderne, inden du påfører den på det epilerede område, så den varmes op og trænger bedre ind gennem porerne. Dette vil berolige huden på grund af dens beroligende egenskaber.

Kvindes armhule trænger til hudpleje efter voksning

Andre overvejelser om hudpleje efter voksning

Mange kvinder vælger at anvende æteriske olier for at fugte området. Alle produkter, du vælger, skal være til følsom hud, alkoholfri og fri for irriterende duftstoffer. Neutral sæbe kan også hjælpe med at fugte huden og forebygge rødme.

Efter voksning skal du fugte huden godt. Den fortjener en pause, undgå stramt tøj. Det er bedre at lade huden få luft, så den kan komme sig.

Hvis du har en meget lys hudfarve, og du efter voksning får rødlige mærker, anbefaler vi, at du undgår makeup, skrub, parfume, sol, varme, deodoranter og parfumerede sæber efter voksning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Calderón E. Depilación mecánica y técnicas complementarias. 1ra edición. San Vicente; 20013.
  • Summers. (2016). “7 usos asombrosos para el aloe vera”, web Healthline.
  • Watson. (2018). “Manteca de karité para tu cara: Beneficios y usos“, web Healthline.
  • NYU Langone Medical Center, “Best practices for ingrown hair or ‘razor bumps” (2015).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.