Typer af hududslæt og deres årsager

Der er mange typer af hududslæt. De er derfor forårsaget af mange forskellige årsager såsom blandt andet genetik, infektioner, allergier og miljømæssige faktorer. Som du kan forestille dig, afhænger behandlingen meget af årsagen.
Typer af hududslæt og deres årsager

Sidste ændring: 08 oktober, 2021

Der er mange typer af hududslæt. Det refererer til en ændring i epidermis, der påvirker farven, udseendet, formen og teksturen af huden på enhver del af kroppen.

Epidemiologiske studier indikerer, at forekomsten af en sygdom, der forårsager hududslæt eller atopisk dermatitis, er omkring 15-30% hos børn i lande med høj indkomst. Det betyder, at forekomsten af hudlidelser er stigende.

Huden er den første barriere – sammen med spyt, tårer og slimhinder – der beskytter os mod fremmede patogener. Man skal derfor overveje enhver beskadigende proces. Dagens artikel giver nyttig information om de forskellige typer af hududslæt og deres årsager.

Typer af hududslæt

Definitionen af hududslæt indebærer mange lidelser. Ifølge Mayo Clinic er dette de mest gængse typer.

  • Atopisk dermatitis er en permanent lidelse, der forårsager rødme og kløe af huden. Der er ingen kur mod det. Behandlinger kan dog lindre kløe og forekomsten af nye udbrud.
  • Kontakteksem er udslæt forårsaget af direkte kontakt med et substans, som en persons system ikke tolererer. Det kan manifestere sig som irritation (den mest gængse form) eller allergi.
  • Varmeudslæt er på grund af ophobning af sved i hudens kirtler, og det er typisk på grund af et ekstremt varmt klima. Det manifesterer sig som kløende pustler.
  • Intertrigo er gængs hos overvægtige personer. Det er på grund af gnidning af hudfolder og ophobning af bakterier og sved.
  • Psoriasis er en inflammatorisk hudlidelse af autoimmun oprindelse. Det fører til skællende læsioner.

Dette er blot nogle eksempler på hududslæt, men der er mange flere: Ringorm, rosacea og helvedesild, der er forårsaget af herpes. Læger kender stadig ikke årsagerne til denne gruppe lidelser.

Kvindes arm klør grundet forskellige typer af hududslæt

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Typer af kronisk nældefeber og dets karaktertræk

Primære årsager

Ifølge U.S. National Library of Medicine er simple hududslæt (især kontakteksem) forårsaget af berøring af ting, der beskadiger huden – kemikalier, kosmetik, farvestoffer og nogle giftige planter.

Ligeledes er andre typer af udslæt forårsaget af en invasion af vira, svamp eller bakterier. Et eksempel på dette er børnesår, som er forårsaget af bakterien Streptokokker pyogenes.

Det kan også være på grund af mikroorganismer såsom ringorm eller dermatofytter. Disse slår sig ned som kolonier af svamp på huden og spiser keratin, hvilket forårsager skade på huden. Mange hududslæt er også forårsaget af allergi.

Vejledning til pleje af de forskellige typer af hududslæt

Behandling afhænger i stor grad af, hvad der forårsager det. Ringorm kræver svampedræbende midler, helvedesild kræver vacciner og antivirale lægemidler, mens børnesår kræver salve med antibiotika. Det invaderende patogen vil afgøre protokollen, man skal følge i hvert tilfælde. Selvmedicinering er derfor ikke en mulighed.

Der er heller ingen kur mod kroniske sygdomme såsom atopisk dermatitis eller psoriasis. I disse tilfælde siger American Academy of Asthma and Immunology det følgende:

  • Prøv ikke at gnide for meget på huden.
  • Bær behageligt tøj.
  • Brug cremer, salver og lotion (ordineret af en dermatolog) til at lindre kløe.
  • Lad huden få så meget luft som muligt.
  • Prøv at undgå sæbe og erstat det med gel med neutral pH-værdi.

Generelt behandler en creme med 1% hydrokortison rødme, hævelse og smerte. Dette lægemiddel er ofte tilgængeligt uden recept.

Person behandler udslæt med creme

Hvornår man bør gå til en læge

Nogle typer af hududslæt forsvinder af sig selv uden et behov for en specifik behandling. Man bør dog gå til en læge, hvis der er andre symptomer såsom ledsmerter, problemer med at trække vejret, hævelse i ansigtet, overfølsomme eller smertefulde områder eller røde streger.

Som vi har nævnt ovenstående, er mange typer af hududslæt forårsaget af kroniske lidelser, som ikke repræsenterer et større problem – såsom dermatitis. Desværre er løsningen ikke så simpel i tilfælde, hvor udløseren er vira, bakterier eller svamp, og kræver øjeblikkelig behandling.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Udslæt på huden: Symptomer, årsager og behandling

Ting, man bør huske på vedrørende hududslæt

Et udslæt kan være på grund af genetik, infektioner, miljømæssige betingelser, allergi og mange andre faktorer – eller en kombination af flere.

Generelt er det en god idé at tale med en læge, hvis man har nogen spørgsmål eller bekymringer. Husk på, at det er en lidelse med mange underliggende årsager, så man må aldrig selvmedicinere.

Kun en professionel kan evaluere ens hududslæt og afgøre, hvilke behandlinger der er passende baseret på ens særlige tilfælde. De kan også vejlede om de ting, man kan gøre for at forebygge eventuelle komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.