Hummer: Ernæringsværdi, fordele og anvendelser i madlavning

Vi vil vise dig fordelene og anvendelsesmulighederne af hummer, en type skaldyr, der indeholder mange proteiner, men få kalorier. Få mere at vide om det her.
Hummer: Ernæringsværdi, fordele og anvendelser i madlavning
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 15 oktober, 2022

Hummer er en af de typer fisk og skaldyr, der er mest værdsat af gastronomiske eksperter. Den bruges til at tilberede mange forskellige retter med ris og forskellige typer suppe.

Den kan også spises alene, grillet eller bagt. Den har fremragende organoleptiske egenskaber og er ikke dårlig i ernæringsmæssig henseende.

Den høje pris gør den dog uoverkommelig for nogle.

Fisk og skaldyr betragtes som en sund spise. Det er rigtigt, at de kan være frarådelige for personer med gigt eller høj urinsyre, men det er meget specifikke tilfælde. Generelt set er de en bemærkelsesværdig kilde til næringsstoffer.

Ernæringsmæssige oplysninger om hummer

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt skal det bemærkes, at hummer er kendetegnet ved sit lave kalorieindhold. Ca. 84 pr. 100 gram produkt. Det skyldes, at den ikke indeholder meget fedt eller kulhydrater.

Den er en kilde til protein og mikronæringsstoffer. I denne forstand er den velegnet til at indgå i en hypokalorisk diæt med henblik på vægttab.

Denne fødevare er en kilde til mineraler, såsom kalium, magnesium, natrium, jod, zink og jern. Derfor kan den hjælpe med at dække det daglige behov for dem alle.

En ret med hummer

Kikærter med hummer er en klassisk opskrift til at udnytte denne skaldyrsart.

Fordele ved hummer

Lad os tage et kig på de sundhedsmæssige fordele ved hummer. Vi må starte med at fremhæve denne fødevares styrke, når det gælder om at forbedre funktionen af mager masse. Dette skyldes dens proteinindhold. Det er positivt både for stillesiddende personer og for atleter med høj aktivitetsgrad.

Vi må ikke glemme, at jern vil hjælpe med at forebygge anæmi. En utilstrækkelig forsyning ville føre til en tilstand af kronisk træthed. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Journal of Internal Medicine.

Jod er på den anden side et vigtigt element for at sikre en korrekt funktion af skjoldbruskkirtlen. Et indtag, der er lavere end anbefalet, kan føre til hypothyroidisme. For at sikre, at denne kirtel fungerer korrekt, skal du sikre et tilstrækkeligt indtag af elementer som jern, jod og selen.

Du er måske også interesseret i: Opskrift på nem hjemmelavet suppe med skaldyr

Anvendelse i madlavning

Hummer kan spises grillet, bagt eller stegt uden yderligere tilbehør. Den bruges dog ofte til at tilberede suppe eller til at fremhæve smagen af risretter takket være dens intense “havsmag”.

Det er en meget værdsat fødevare for kokke, der tilbereder eksklusive og fornemme retter.

F.eks. er rissuppe med hummer en typisk ret på den spanske middelhavskyst. Du kan endda kombinere disse skaldyr med nudler, så du får forskellige teksturer. Det er vigtigt at sørge for, at hummeren er frisk for at få det bedste ud af den.

En ret med ris og skaldyr

Ris er en ingrediens, der altid passer godt til fisk og skaldyr, både i haute cuisine og i de mest enkle tilberedninger.

Hummer og dens fremragende egenskaber

Hummer er en type fisk og skaldyr, der udmærker sig ved sine ernæringsmæssige egenskaber og sit lave kalorieindhold. Den kan uden problemer indgå i en slankekur.

Personer med hjerte-kar-problemer eller gigt bør dog være forsigtige med den, da den indeholder store doser natrium. Det øger også urinsyren, hvis det indtages ofte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20. Published 2017 Jun 20. doi:10.1186/s12970-017-0177-8
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.