Syv husråd mod bylder

En byld er er et betændt hulrum i huden, der skyldes en inficeret hårfollikel - de strukturerer i huden, der får håret til at vokse. Det ramte område bliver betændt og bliver til en smertefuld byld, der er fyldt med pus.
Syv husråd mod bylder
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Bylder kan være irriterende og ikke så kønne at se på. Hvis du ofte får dem, skal du være opmærksom på dine hygiejnevaner og gå til en hudlæge, så du kan finde ud af, hvorfor det er et problem for dig. Du kan også prøve syv husråd mod bylder som vi vil dele med dig i dag.

De kan være smertefulde, ubehagelige og farlige, hvis de ikke håndteres med omhu: Bylder er irriterende. Overraskende mange har prøvet at få dem. Du kan dog selv gøre meget for at forebygge og behandle dem.

En byld er er et betændt hulrum i huden, der skyldes en inficeret hårfollikel – de strukturerer i huden, der får håret til at vokse. Det ramte område bliver betændt og bliver til en smertefuld byld, der er fyldt med pus.

Når mængden af pus stiger, vil kroppen forsøge at finde en måde at dræne den på. Til sidst vises et hvidt eller gulligt hoved i det hævede område på samme måde som akne gør.

Follikler bliver desværre nemt inficeret, især i områder med meget vådt hår og områder med friktion, som armhuler, mellem ballerne, lår, ansigt, nakke og lyske.

Bylder kan også opstå på grund af:

 • Myggestik
 • Friktionssår, der skyldes tøj eller hud til hud kontakt
 • Små barberingssår
 • Skrammer

Hvorfor opstår en byld?

De fleste af os har prøvet at få et sår på huden. Sådan et sår bliver nemt inficeret af bakterier, som lever på overfladen af din hud. Ikke alle sår udvikler sig til en byld, fordi dit immunforsvar bekæmper bakterierne i tide.

En byld påvirker ikke kun en inficeret hårfollikel, men også vævet omkring det.

Selvom du kan følge disse husråd for at forebygge bylder er der visse aspekter, der kan gøre dig mere tilbøjelig til denne type infektioner. Ligeledes kan du endda få folliculitis, som ofte udvikler sig til flere bylder.

Nedenfor er nogle grund til, at du måske er mere tilbøjelig til at få bylder:

 • Genetisk prædisponering
 • Dårlig hygiejne
 • Diabetes
 • Nyresvigt
 • Skrumpelever
 • Brug af stoffer
 • HIV
 • Kroniske hudsygdomme
 • Fedme
 • Høj alder
 • Tætsiddende tøj

Læs også: 9 problemer med stramt tøj

Hvorfor bliver det ved med at komme igen? Vi har nogle husråd mod bylder der kan hjælpe

Generelt skyldes bylder de ovennævnte årsager. De kan også opstå efter utilstrækkelig behandling af en tidligere infektion.

Hvis du vil forebygge bylder efter et udbrud skal du derfor vaske dit tøj, lagner og tæpper med mild sæbe, fordi de måske har været i kontakt med det berørte område. Hvis du vasker dem med denne type sæbe, kan du på denne måde forhindre en ny infektion.

Gå til en hudlæge hvis betændelsen ikke går væk naturligt efter 10 dage, hvis flere bylder begynder at dukke op eller du får feber. Lægen kan dræne dem og give dig en ordentlig behandling.

Læs også: Bekæmp fedtet hud med risvandtoner

Syv husråd mod bylder

Du kan behandle og forebygge bylder ved hjælp af nogle få gode vaner. Prøv at holde øje med din hud, så du kan bruge de her husråd, så snart du ser de første tegn.

Husråd #1: Varme kompresser med kamillete eller basilikumblade. Brug kompressen mindst tre gange om dagen for at reducere smerte og hævelse. Sørg for, den er ren, og at du bruger en ny hver gang.

Husråd #2: Vask dig med en antiseptisk sæbe, hvis du har fået en byld.

Husråd #3: Bylder sprænges ofte spontant efter nogle få dage. Hvis det sker for dig skal du rengøre området med sæbe og vand for at forhindre, at det ikke smitter andre områder af huden.

Husråd #4: Hold din hud tør for at forhindre infektioner. Især steder med meget hår.

Husråd #5: Undgå stramt tøj, især hvis det skaber friktion på følsomme områder af din krop. På den måde kan du forhindre sår, der kan udvikle sig til bylder.

Husråd #6: Prik ikke hul på dine bylder. Det kan gøre infektionen endnu værre. Lad dem gå over af sig selv.

Husråd #7: Gå til lægen, hvis du bliver ved med at få bylder – på trods af ovenstående råd.

God hygiejne og hudpleje er afgørende faktorer for at slippe af med bylder og forhindre dem i at komme igen. Pas på din krop med gode vaner og god hygiejne. Hvis du forhindrer disse infektioner, beskytter du af den grund også dit blod og organer.

Plus, at gøre dette vil gøre det muligt for dig at leve et mere behageligt og mindre smertefuldt liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.