4 husråd til at styrke lungerne

Nogle lægeplanter har egenskaber, der er forbundet med forbedret lungefunktion. Der er dog stadig kun begrænset dokumentation om deres sikkerhed og effektivitet. Her fortæller vi dig mere om dem.
4 husråd til at styrke lungerne
Grecia Morillo

Skrevet og kontrolleret af læge Grecia Morillo.

Sidste ændring: 19 september, 2022

I dag bliver det mere og mere vigtigt at styrke lungerne. Der er så mange faktorer, der kan true vores åndedrætshygiejne, lige fra miljøforurening til infektioner med forskellige vira.

I den forstand er det meget vigtigt at opretholde en sund livsstil for at beskytte vores lungers sundhed. Desuden vil regelmæssige undersøgelser hjælpe med at forebygge sygdomme og andre lidelser.

Du kan også prøve nogle naturlige midler, som til en vis grad kan hjælpe med at styrke dine lunger. Vi taler her om naturlægemidler, som ifølge naturmedicin vil gavne åndedrætsorganerne. Læs videre for at finde ud af alt om dem.

Hvorfor styrke lungerne?

Lungerne er som bekendt en del af åndedrætssystemet. De er placeret inde i brystkassen, beskyttet af ribbenene og findes på begge sider af hjertet. Åndedrætssystemet er ansvarligt for at transportere luft, som indeholder O2, fra luften uden for os til blodet.

Lungernes funktion er især at foretage gasudveksling med blodet. Med henblik herpå er alveolerne i tæt kontakt med kapillærerne.

I løbet af livet griber forskellige faktorer dog ind i gasudvekslingens kvalitet. Det skyldes faktorer som f.eks. forurenende stoffer udefra eller forskellige vaner, f.eks. rygning, for ikke at nævne luftvejsinfektioner (forkølelse og influenza).

En styrkelse af lungerne vil hjælpe dem til bedre at opfylde deres funktion, hvilket vil fremme vores generelle sundhed, da ilten lettere vil nå frem til vævene, og organerne vil fungere bedre.

Naturlige midler til styrkelse af lungerne

Der er et par præciseringer, som vi er nødt til at foretage om naturlige midler til styrkelse af lungerne. For det første er de ikke et førstevalg i behandlingen af sygdomme, så de bør betragtes som et supplement til en sund livsstil.

På den anden side er der tale om midler, hvis sikkerhed og virkning er begrænset og noget uklar. Derfor bør de anvendes med forsigtighed, især hvis der allerede findes en sygdom, eller hvis du tager medicin, der kan interagere. I disse tilfælde er det vigtigt at konsultere en læge og drøfte din hensigt om at prøve disse typer af remedier.

1. Eukalyptusdamp

Eukalyptus te

Eukalyptus er en af de mest almindeligt anvendte planter til at hjælpe med at styrke åndedrætsorganerne på grund af dens mentolduft. Den giver mulighed for en maksimal åbning af bronkierne og dermed et fremragende luftindtag.

Faktisk beskriver forskning offentliggjort i Alternative Medicine Review, at dampinhalation med eukalyptus giver fordele mod symptomer på sygdomme som bronkitis, astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Dette skyldes dens aktive stof, 1,8-cineol, som har antimikrobielle virkninger mod mange bakterier, herunder Mycobacterium tuberculosis og Staphylococcus aureus.

Ingredienser til fremstilling af lægemidlet

 • 2 spiseskefulde eukalyptusblade, 20 gram
 • 8 kopper kogende vand, 2 liter.

Fremgangsmåde

 • Kog først vand, og tilsæt derefter eukalyptusbladene. Dæk derefter gryden til, så bladenes medicinske kvaliteter koncentreres i vandet.
 • Tag blandingen af blusset og overfør den til en skål. Vær forsigtig med ikke at brænde dig. Begynd at inhalere mentoldampen fra disse blade i et par minutter. Du vil hurtigt mærke en forbedring af din vejrtrækning. Mange mennesker dækker deres hoved med et håndklæde, når de gør dette, men sørg for at lukke øjnene.
 • Når du føler åndenød samt andre lungerelaterede problemer, hvad enten det skyldes astma eller bihuleproblemer, og altid efter at have talt med en specialist på forhånd, skal du gentage processen.

2. Hestekastanje

Det siges, at hestekastanje kan fungere som et middel til at styrke lungerne. Dette tilskrives i høj grad indholdet af et stof kaldet escin, som findes i dens ekstrakter. Ifølge oplysninger i Experimental and Therapeutic Medicine virker escin antiinflammatorisk.

Ingredienser

 • 1 teskefuld hestekastanje, 5 gram.
 • 1 kop kogende vand, 250 ml.

Fremgangsmåde

 • Tilsæt hestekastanjen til det kogende vand. Lad det trække og si derefter den opnåede væske.
 • Det er tilrådeligt at indtage behandlingen to til tre gange om ugen, hvis du lider af en åndedrætsforstyrrelse såsom blandt andet astma, hoste eller bronkitis. Glem selvfølgelig ikke at konsultere en specialist for eventuelle symptomer, der måtte opstå.

3. Lakridsrod

Lakridsrod til at styrke lungerne
Kombinationen af naturlige slimløsende midler som f.eks. lakrids og fennikel fremmer uddrivelse af slim og lindring af hoste.

Dette naturmiddel kan bidrage til at lindre irritation i luftvejene. Som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Acta Pharmaceutica Sinica B , har det desuden antivirale og antimikrobielle egenskaber.

Ingredienser

 • 1 stykke lakridsrod
 • 1 kop vand, 250 ml

Fremgangsmåde

 • Varm først vandet op, tilsæt lakridsroden, når det begynder at koge, og lad det trække i 5 minutter. Si det derefter, og drik det efter et par minutter.
 • Dette middel anbefales generelt ikke til personer, der lider af forhøjet blodtryk. Grunden til dette er, at midlet faktisk kan forværre denne tilstand. På grund af dette er det vigtigt altid at konsultere din læge om eventuelle symptomer, som du lider af.

Opdag mere om lakrids her: Lakridsrod; Et middel til at berolige maven

4. Laurbærblade til at styrke lungerne

Der er ikke meget forskning, der forbinder brugen af laurbærblade med lungesundhed. I populærkulturen er de dog i årevis blevet brugt som et middel til at holde op med at ryge og til at lindre irritation i luftvejene.

Det bemærkelsesværdige er imidlertid, at der er dokumentation for laurbærbladenes antioxidant og antiinflammatoriske potentiale. Dette kan være med til at forklare de gavnlige virkninger på luftvejene.

Ingredienser

 • 2 laurbærblade
 • 1 kop vand, 250 ml
 • 1 spiseskefuld kaprifolie, 10 gram

Fremgangsmåde

 • Opvarm vandet, indtil det koger. Tilsæt derefter laurbærbladene og kaprifolien, og lad det simre i ca. 5 minutter.
 • Tag produktet af blusset, dæk det til og lad det trække i yderligere 10 minutter, indtil det når en temperatur, der er behagelig.
 • I tilfælde af personer, der bor sammen med rygere, er det tilrådeligt at indtage en kop om dagen. Processen kan gentages tre gange om ugen. På denne måde vil lungerne blive styrket, og det vil hjælpe dem til at forblive sunde.

Andre måder at styrke lungerne på

Du kan helt sikkert prøve nogle af disse naturligt forekommende midler for at forbedre lungefunktionen. I betragtning af den manglende dokumentation bør de dog anvendes sparsomt og forsigtigt. Hvis det er muligt, bør man konsultere en læge, før man tager dem regelmæssigt.

Der findes dog også andre naturlige måder at styrke lungerne på. Blandt de mulige tiltag og foranstaltninger har vi:

 • Undgå rygning i enhver form.
 • Hold de rum, hvor du bor eller arbejder, fri for støv.
 • Brug ikke stærke rengøringsmidler eller desinfektionsmidler.
 • Brug masker, når du gør rent, eller når der er høje forureningsniveauer.
 • Undlad at bruge brænde, grille eller brænde affald.
 • Dyrk masser af fysisk aktivitet udendørs.
Det kan interessere dig ...
Er der bakterier i lungerne?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er der bakterier i lungerne?

Tilstedeværelsen af bakterier i lungerne skaber som regel symptomer såsom hoste, smerte ved vejrtrækning, feber og ubehag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sadlon, A. E., & Lamson, D. W. (2010, April). Immune-modifying and antimicrobial effects of eucalyptus oil and simple inhalation devices. Alternative Medicine Review.
 • Wang, H., Zhang, L., Jiang, N., Wang, Z., Chong, Y., & Fu, F. (2013). Anti-inflammatory effects of escin are correlated with the glucocorticoid receptor/NF-κB signaling pathway, but not the COX/PGF2α signaling pathway. Experimental and Therapeutic Medicine6(2), 419–422. https://doi.org/10.3892/etm.2013.1128
 • Wang L, Yang R, Yuan B, Liu Y, Liu C. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharm Sin B. 2015;5(4):310–315. doi:10.1016/j.apsb.2015.05.005
 • Patrakar, R., Mansuriya, M., & Patil, P. (2012). Phytochemical and pharmacological review on Laurus Nobilis. INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND CHEMICAL SCIENCES3(7), 255–258.
 • Krup et al., J. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Homeop Ayurv Med 2013; 2: 4. http://dx.doi.org/10.4172/2167-1206.1000133
 • Chang-Mo O, In-Hwan O, Bong-Keun C, et al. Consuming green tea at least twice each day is associated with reduced odds of chronic obstructive lung disease in middle-aged and older korean adults. The Journal of Nutrition. 2018; 148(1): 70–76.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.