Lakridsrod - Et middel til at berolige maven

Lakridsrod er blevet brugt i lang tid indenfor naturmedicin som et middel til at berolige ubehag i fordøjelsen. Der er dog nogle kontraindikationer, og det anbefales ikke til alle. Hvad bør man vide om det?
Lakridsrod - Et middel til at berolige maven

Sidste ændring: 21 december, 2020

Lakridsrod, Glycyrrhiza glabra, er blevet brugt som et middel til forskellige typer af lidelser i lang, lang tid. Fødevareindustrien bruger det også som et sødemiddel og til at mildne smagen af nogle lægemidler på grund af dets karakteristiske søde smag.

Du kan også finde det i form af krydderurtete, kapsler, ekstrakter og kosttilskud. Dets formål er dermed blandt andet at lindre ubehag forbundet med fordøjelsen, symptomer i overgangsalderen og infektioner.

Men er det sikkert? Er der nogen beviser i forbindelse med dets omtalte egenskaber? Der er endnu ikke nok beviser til at kunne anse denne rod som værende en behandling af en sygdom. Nogle studier bakker dog op om anvendelsen af det som et kosttilskud mod ubehag forbundet med fordøjelsen.

Egenskaber ved lakridsrod

Som det første vil vi lave en kort gennemgang af egenskaberne ved lakridsrod. Ifølge information udgivet i Acta Pharmaceutica Sinica B  indeholder denne plante mere end 20 triterpenoider og næsten 300 flavonoider. Disse kan forklare dets farmakologiske egenskaber.

Nogle af dets egenskaber:

  • Antiviral.
  • Antimikrobiel.
  • Antioxidant.
  • Anti-inflammatorisk.

Indtil videre er der stadig begrænsede beviser med hensyn til det, og lakridsrod bliver stadig undersøgt. Nogle undersøgelser viser dog, at dets effekter er lovende for fremtidig udvikling af effektive lægemidler til en overkommelig pris.

Lakridser på bord

Måske du også vil være interesseret i at læse: Hvorfor hoster vi? Årsager og forebyggelse

Lakridsrod kan berolige ubehag i maven

Der er en gængs overbevisning om, at nogle af kemikalierne i lakridsrod, såsom flavonoider, kan hjælpe med at reducere oppustethed og fremme lindring af problemer i mavetarmkanalen. Der er ingen sikre beviser på dette endnu, men nogle studier har ført til interessante opdagelser.

For eksempel fandt et dobbeltblind studie udgiver i det medicinske tidsskrift Evidence-Based Complementary and Alternative medicine ud af, at en ekstrakt af glabridin og glabren flavonoider, der er i lakridsrod, var nyttigt til at berolige ubehag i maven såsom kvalme, mavepine og halsbrand.

I mellemtiden siger en anmeldelse udgivet i Phytotherapy Research, at glycyrrhizinsyre, der er i lakridsrod, har anti-inflammatoriske og immunstimulerende egenskaber, som hjælper med at bekæmpe H. Pylori bakterien, der er en mikroorganisme, som forårsager forskellige fordøjelseslidelser såsom mavesår.

Det blev også bevist i et klinisk forsøg udgivet i The Brazilian Journal of Infectious DiseasesI det oplevede 120 personer positive effekter i udryddelsen af H. Pylori efter at have tilføjet lakridsekstrakt til deres almindelige behandling.

Kontraindikationer

Du skal tale med en læge, før du anvender lakridsrod som et tilskud mod fordøjelsesproblemer, for at kunne etablere den passende dosis til dig. Derudover kan de hjælpe med at etablere kontraindikationer eller mulige interaktioner med andre lægemidler.

Ifølge information samlet i National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) bør ingen personer indtage lakridsrod i overdrevne mængder eller i længere tidsperioder. For stort indtag kan føre til højt blodtryk og lave niveauer af kalium, og disse faktorer øger risikoen for lidelser forbundet med hjertet og muskler.

Forbruget af det anbefales ikke under graviditet. Det kan også være skadeligt for hjertet, hvis man tager kosttilskud med lakridsrod, mens man også tager vanddrivende lægemidler. Andre mulige interaktioner med lægemidler inkluderer de følgende:

Mand med mavepine

Sådan anvendes det til at lindre ubehag i maven

På nuværende tidspunkt er lakridsrod tilgængeligt som tyggetabletter, flydende ekstrakter, kapsler, pulver og i sin naturlige form. Folk anvender ofte den sidstnævnte til at lave te. Man bør indtage det i moderate mængder for at undgå nogen bivirkninger.

For at kunne lindre ubehag i maven tilføjes noget ekstrakt fra lakridsrod til enhver naturlig drikkevare. Varmt vand er glimrende til det. Man kan også komme nogle få dråber direkte på tungen for at lindre halsbrand.

I ethvert tilfælde bør man have i baghovedet, at det ikke er det første valg til behandling af lidelser i fordøjelsessystemet. Tal derfor med en læge, hvis du har nogen problemer med fordøjelsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wang, L., Yang, R., Yuan, B., Liu, Y., & Liu, C. (2015, July 1). The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharmaceutica Sinica B. Chinese Academy of Medical Sciences. https://doi.org/10.1016/j.apsb.2015.05.005
  • Raveendra KR, Jayachandra, Srinivasa V, et al. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:216970. doi:10.1155/2012/216970
  • Hosseinzadeh, H., & Nassiri-Asl, M. (2015, December 1). Pharmacological Effects of Glycyrrhiza spp. and Its Bioactive Constituents: Update and Review. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5487
  • Hajiaghamohammadi, A. A., Zargar, A., Oveisi, S., Samimi, R., & Reisian, S. (2016). To evaluate of the effect of adding licorice to the standard treatment regimen of Helicobacter pylori. Brazilian Journal of Infectious Diseases20(6), 534–538. https://doi.org/10.1016/j.bjid.2016.07.015

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.