Børneastma: Årsager og diagnose

Børneastma gør det svært for børn at lege og være fysisk aktive på grund af vejrtrækningsbesvær.
Børneastma: Årsager og diagnose

Sidste ændring: 20 august, 2020

Børneastma er en meget almindelig lidelse. Faktisk er det den mest hyppige kroniske sygdom blandt børn. Aktuelle skøn indikerer, at det påvirker mellem 5 og 15% af børn, og dets forekomst øges fortsat gradvist.

Astma er en sygdom, der er kendetegnet ved betændelse i luftvejene. Således fører det til vejrtrækningsbesvær, der manifesteres gennem hoste, kvælning og hvæsen, når man prøver at trække vejret ind og ud.

Denne sygdom er ofte relateret til allergier. Det er en af ​​grundene til, at flere og flere børn har det. For eksempel er det almindeligt, at et astmatisk barn også er allergisk overfor pollen eller støvmider.

I dagens artikel forklarer vi de mest almindelige årsager til astma hos børn sammen med dets symptomer. Ligeledes forklarer vi, hvordan læger diagnosticerer det, da det er meget vigtigt at skelne det fra andre sygdomme for at ordinere passende behandling.

Hvad er børneastma?

Børneastma, som vi nævnte ovenfor, består af betændelse i et barns luftveje. Således oplever luften mere modstand, når den går ind og ud af lungerne. Denne lidelse viser sig normalt som en krise.

De fleste børn med børneastma har deres første anfald inden fireårsalderen. Det, der sker her, er, at selv om betændelsen i luftvejene forbliver, forværres den under disse kriser. Derefter forværres symptomerne også.

Bemærk, at mere end halvdelen af ​​astmatikere er allergiske over for visse stoffer, såsom pollen eller støvmider. Dette er den tilstand, der udløser de fleste astmaanfald.

Dreng med pollenallergi pudser næse

Symptomer

Denne lidelse manifesterer sig normalt som anstrengt vejrtrækning og overbelastning i brystet. Børn med denne lidelse har ofte hosteanfald. Disse har en tendens til at forværres, når der er en infektion eller forkølelse, eller når et barn er under stress.

Læs også: 9 fødevarer som personer med astma bør undgå

Der vil også være hvæsen, mens barnet prøver at trække vejret. Det lyder typisk som en fløjte. Det er dog vigtigt at huske på, at alle er forskellige, så symptomerne varierer fra barn til barn.

Generelt er der to primære sæsoner for børneastma på grund af dens tilknytning til allergier:

  • Den mest udsatte tid for disse børn er begyndelsen af efteråret og deres skoleår. Dette skyldes temperaturændringerne.
  • Der er flere anfald af børneastma i løbet af foråret. Dette skyldes hovedsageligt stigningen i pollen i miljøet, en af ​​de mest almindelige allergener, der påvirker befolkningen.

Komplikationer

Dreng med børneastma sover

Selvom de fleste børn kun lider af de ovennævnte symptomer, kan nogle af dem opleve komplikationer. Ofte fører børneastma til søvnproblemer. Dette skyldes anstrengt vejrtrækning.

Luftvejsinfektioner er også længere tid om at heles. Børn med astma er normalt også mere trætte og har problemer med simple aktiviteter såsom at lege og løbe rundt.

Læs også: Sådan fungerer inhalatorer mod astma

Diagnosticering af børneastma

Børneastma er vanskeligt at diagnosticere, især hos børn under 5 år. Dette er enten, fordi der er andre sygdomme med lignende symptomer, eller fordi de vedrører astma – såsom rhinitis, bronkiolitis eller bihulebetændelse.

Visse tests kan hjælpe en læge med diagnosen. En spirometri giver dem for eksempel mulighed for at evaluere lungefunktion. Hvis denne test er inkonklusiv, foretager de i stedet en test af nitrogenoxid i udåndingsluften.

Konklusion

Børneastma er en temmelig udbredt sygdom med flere årsager og risikofaktorer. Genetik spiller også en vigtig rolle sammen med stress, forkølelse, allergier osv.

Det er vanskeligt at diagnosticere, fordi dets symptomer ligner symptomerne på andre sygdomme. Det er derfor vigtigt at beskrive symptomerne i detaljer for din læge, så de kan udføre de nødvendige tests. Derefter kan du få ordentlig behandling af dit barn og forhindre, at det bliver værre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.