Hvad du behøver at vide om fibromyalgi

Fibromyalgi er en tilstand kendetegnet ved den kroniske og generelle overfølsomhed overfor smerte.
Hvad du behøver at vide om fibromyalgi

Skrevet af María Vijande

Sidste ændring: 25 august, 2022

Fibromyalgiforstyrrelse er en kronisk muskulær tilstand karakteriseret ved overfølsomhed overfor smerte i visse områder af kroppen uden nogen tilknyttet organisk årsag. Det viser et bredt spektrum af symptomer, der omfatter muskelsmerter, ekstrem træthed, søvnforstyrrelser og humørsvingninger. Her er alt du skal vide om fibromyalgi.

Fibromyalgi blev anerkendt som en lidelse i 90’erne. Siden da har flere troet, at det er en somatisk lidelse. Med andre ord lider patienterne af symptomer uden en fysisk årsag. De seneste undersøgelser viser, at årsagen er neurologisk. Mere specifikt er det resultatet af ubalancer i centralnervesystemet.

Hvem påvirker fibromyalgi?

Celler

Fibromyalgiforstyrrelser påvirker mellem 2-5% af befolkningen. Flere tilfælde forekommer i lande som Italien, Tyskland, Portugal og Spanien. Den største risikogruppe, der lider af denne lidelse, er hovedsageligt kvinder. Faktisk er kvinder 10 gange mere tilbøjelige til at blive påvirket end mænd. Højrisikogrupper omfatter også:

Vi anbefaler, at du læser denne artikel efter “Hvad du behøver at vide om fibromyalgi”:

6 Olier til behandling af gigt

Hovedfremkaldende middel

Fibromyalgiforstyrrelser synes at være relateret til ændringer i centralnervesystemet. Den forårsagende mekanisme i sin helhed forbliver imidlertid ukendt. Mulige årsager omfatter også neuro-hormonelle ændringer, genetiske faktorer og omgivende faktorer som kost eller stress.

Hovedårsagerne er overaktive og overfølsomme nociceptive veje i centralnervesystemet. Med andre ord er dette en central nerve sensitivitet. Og sensitiviteten resulterer normalt i gentagen, smertefuld stimulering. Desværre kan dette føre til mere smerte.

Symptomer

 • Hovedpine.
 • Depression.
 • Allodyni.
 • Muskelstivhed.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Hyperalgesi.
 • paroksysmal bevægelser.
 • Træthed og ekstrem træthed.
 • Forøgelse af berøringsfølsomhed.
 • Uspecifik, intens muskulær smerte.
 • Ændringer i hørelse (tinnitus) og syn (fosfene).

Tilknyttede sygdomme

Tilstanden forekommer hyppigere hos patienter med gigt sygdomme. For eksempel kan dette være leddegigt eller ankyloserende spondylitis. Det lader også til at være forbundet med autoimmune sygdomme som systemisk lupus erythematosus. Desuden udgør fibromyalgiforstyrrelsen en risikofaktor for cøliaki eller glutenintolerans.

Tilknyttede lidelser

Kvinde med nakkesmerter

De fleste patienter, der lider af denne tilstand, har svært ved at sove. Eller de kan kun opnå rastløs søvn, hvilket forværrer andre symptomer. Disse patienter har også tendens til at opleve hverdagen gennem døsighed og smertefulde natkramper. Samtidig er visse humørsvingninger, depression og angstskriser også nogle gange konsekvenserne ved fibromyalgi.

Diagnose og lidelseskriterier

Der findes ingen konkrete eller endelige diagnostiske kriterier for påvisning af fibromyalgi. Diagnosen skyldes normalt en elimineringsproces. Med andre ord skal alle andre mulige lidelser kasseres som en mulighed hos den tilsynsførende læge for at nå diagnosen.

Manglen på specifikke tests til påvisning af fibromyalgiforstyrrelse forhindrer diagnosen. I mellemtiden fortsætter fagfolk med at diskutere, om fibromyalgiforstyrrelse er en egentlig lidelse eller et syndrom. Eller det kan skyldes forskellige symptomer.

For at diagnosticere fibromyalgi, skal en patient opleve mindst 11 af de 18 smertefulde trykpunkter. Disse smerter peger på diagnosticering, fordi de er mest almindelige blandt patienter med denne lidelse. Generel smerte, der varer i mindst 3 måneder, er også et andet diagnostisk kriterium for lidelsen.

Kriterierne er dog meget følsomme og specifikke. For eksempel giver over 85% mulighed for at etablere forskellige diagnoser fra andre gigt sygdomme. Det er også vigtigt at nævne, at en høj procentdel af de berørte ikke modtager en diagnose på grund af de vanskeligheder, processen medfører.

Behandling

Aeldre kvinde der er hos laegen - vide om fibromyalgi

Ernæringsmæssig terapi og vægttab strategier udgør en af nutidens mest effektive behandlinger til behandling af fibromyalgi. Glutenfrie kostvaner har for eksempel vist sig effektive til behandling af symptomerne.

Og i forbindelse med lægemiddelterapier kan forskellige typer af antidepressiver, ikke-steroide anti-inflammatoriske midler (NSAIDS) og muskelafslappende midler behandle fibromyalgi. Derudover er der positive resultater fra transkranie magnetisk stimulering som behandling. Dette sigter mod at reducere smerte betydeligt. Og det kan føre til bedre sundhed.

Det kan interessere dig ...
7 tegn på, at du ikke spiser nok protein
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tegn på, at du ikke spiser nok protein

Mens hårtab er det mest kendte tegn på at du ikke spiser nok protein, er der andre tegn, du måske ikke ved om. Lær om dem i denne artikel!


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.