Dette bør du vide om fibromyalgi

På grund af dets kompleksitet og lighed med andre tilstande er det ofte svært at vide, hvordan man bør diagnosticere en person med fibromyalgi.
Dette bør du vide om fibromyalgi

Sidste ændring: 25 august, 2022

Fibromyalgi er en kronisk sygdom, som påvirker tusindvis af personer rundt omkring i hele verden. Dette bør du vide om fibromyalgi, læs mere nedenfor!

I mange tilfælde viser personerne, som lider af denne sygdom, ikke nogle synlige symptomer. Men i virkeligheden håndterer de en stor nedsætning af deres livskvalitet.

Dette bør du vide om fibromyalgi

Flere symptomer på denne sygdom indebærer smerte, som påvirker musklerne, leddene og knoglerne samt udmattethed og fordøjelsesmæssige og følelsesmæssige problemer.

Det mest bekymrende vedrørende fibromyalgi er, at det er svært for personer at håndtere det, eftersom en person måske er sund, selv når de oplever en smerte.

På grund af dette er det vigtigt at kende til detaljerne vedrørende denne sygdom for at kunne identificere dets symptomer og vide, hvordan man skal håndtere dem.

Vi har sammensat en række relevante informationer, som vil hjælpe en til bedre at kunne forstå denne tilstand.

Hvad sker der i kroppen hos en person, som lider af fibromyalgi?

Personer med denne sygdom udvikler en række symptomer, som til at starte med er svære at forstå på grund af måden, de viser sig på.

Faktisk tror de personer, som omgiver sig med en person med fibromyalgi, måske, at de bare lader som om, at de er i smerte, fordi de ser sunde og raske ud.

Sandheden er, at de sensoriske nerver, som sender signaler om smerte til hjernen, begynder at vise fejl. Som en konsekvens bliver pine og smerte udløst af kolde og varme stimuli samt stress.

Smerten opstår ikke direkte i det berørte område i kroppen, men i selve hjernen.

Hvad er symptomerne på fibromyalgi?

Kvinde med smerter i ryggen

På grund af dets kompleksitet og lighed med andre tilstande er det ofte svært at vide, hvordan man bør diagnosticere en person med fibromyalgi.

De mest gængse symptomer indebærer dog:

 • Smerte i muskler, led og knogler.
 • At føle sig træt.
 • En irritabel tarm.
 • Angst og depression.
 • Overfølsomhed overfor smerte.
 • Hovedpine og migræne.
 • Problemer med koncentration og hukommelse.
 • Følelsesløshed i hænder og fødder.

Hvad er årsagerne til fibromyalgi?

Indtil videre har specialister ikke kunne fastslå en præcis årsag til denne sygdom. Det er dog anerkendt, at bestemte ting har en sammenhæng med udviklingen af fibromyalgi:

 • Tilfælde arvet fra forældre til deres børn (genetik).
 • Følelsesmæssig trauma.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Konstant udsættelse for kronisk stress.
 • Overdreven indtagelse af oksidanter fra væv, såsom raffineret sukker.
 • Autoimmune sygdomme.
 • Leddegigt.

Anbefalet læsning du bør vide om fibromyalgi:
10 hovedsymptomer på fibromyalgi at kigge efter

Hvem er mest påvirket af fibromyalgi?

Kvinde der sidder paa kontoret med smerter i ryggen

Fibromyalgi kan påvirke mænd, kvinder, ældre og børn.

En undersøgelse er dog blevet udført i forbindelse med denne tilstand. Den har været i stand til at afgøre, at den kvindelige befolkning bliver mere påvirket, især de kvinder, der er ældre end 45 år.

Derudover bliver risikoen for at lide af denne sygdom øget, hvis man lider af sygdomme, såsom lupus og gigt.

Kan det forårsage kognitive problemer?

Udover fysisk smerte så kan kognitive problemer, såsom hukommelsestab og problemer med at koncentrere sig, også opstå, hvis man døjer med fibromyalgi.

Dette er kendt som fibronektin. Det er grunden til, at patienter kan miste vigtige ting eller føle sig disorienterede.

Hvorfor er det vigtigt at undgå stress?

Vedvarende stress er ikke blot en mulig årsag til fibromyalgi, men det kan også øge intensiteten af symptomerne på denne sygdom.

De personer, som er påvirket af fibromyalgi, føler mere smerte, føler sig mere trætte og oplever generel utilpashed, hvis de også er stressede.

Er der en måde at helbrede fibromyalgi på?

Indtil videre er der ingen kendt måde at helbrede fibromyalgi på, eftersom det er et kronisk problem, som indebærer flere former for lidelser.

Eftersom symptomerne er lignende dem til andre tilstande, er diagnosen ofte ukorrekt, og terapi med almindelig medicin er typisk anbefalet.

Det er også muligt for patienter med fibromyalgi at modtage psykologisk støtte for at kunne lære at leve med det, som sker i deres kroppe.

Medicin, som hjælper med at lindre smerten og pinen forårsaget af denne tilstand indebærer smertestillende, antispasmodika, beroligende midler og antidepressiv medicin.

Smerten har dog tendens til at komme tilbage efter noget tid.

Hvad er de bedste måder at håndtere denne sygdom på?

Kvinde der spiser salat

Selvom medicin er nyttigt til at mindske smerten, er det vigtigt, at patienter foretager ændringer af deres livsstil.

En balanceret og nærende kost af høj kvalitet vil hjælpe til at styrke knogler, led og muskler.

Det er også vigtigt at udføre motion, med lav risiko. Det bedste er øvelser, som bliver overværet af en professionel eller fysioterapeut.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at få psykologisk støtte til at håndtere hver stadie af sygdommen.

Vi håber du har nydt at læse vores artikel “Dette bør du vide om fibromyalgi!” Vi ses i den næste artikel.

Det kan interessere dig ...
Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi

Behandling af fibromyalgi er en af ​​de største medicinske udfordringer i den nuværende medicin. Her er behandlingstips du skal vide om fibromyalgi... • Ayuso, D., et al. “Impacto de la fibromialgia en las actividades de la vida diaria.” Revista asturiana de Terapia Ocupacional 3 (2006): 4-10.
 • Rivera, J., et al. “Documento de consenso de la Sociedad Española de Reumatología sobre la fibromialgia.” Reumatología clínica 2 (2006): S55-S66.
 • Ubago, M., et al. “Características clínicas y psicosociales de personas con fibromialgia: Repercusión del diagnóstico sobre sus actividades.” Revista Española de Salud Pública 79.6 (2005): 683-695.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.