Hvad er årsagen til kraftig kropslugt?

I mange tilfælde finder kraftig kropslugt sted som et resultat af for meget sved. Der er dog andre faktorer, der bidrager til det. Læs med for at finde ud af, hvad de er.
Hvad er årsagen til kraftig kropslugt?

Sidste ændring: 04 marts, 2021

Bromhidrose er en gængs lidelse, som påvirker en persons livskvalitet alvorligt, og en kraftig kropslugt er et karakteristisk symptom. Det er en ret ubehagelig duft, som udsender stærke nonverbale signaler og er en kilde til social flovhed for nogle personer.

Det er især skidt, når en person har selektiv anosmi – mangel på evne til at opfange lugte – og dermed ikke er opmærksom på problemet.

Sved i sig selv har ingen lugt. En dårlig lugt opstår kun, når sved kommer i kontakt med bakterier på huden. Personer kan behandle eller forebygge det ved at ændre hygiejnevaner, selvom der også er medicinske løsninger. Der er flere detaljer om denne lidelse nedenstående.

Årsager til kraftig kropslugt (bromhidrose)

Ifølge studier i International Journal of Cosmetic Science opstår bromhidrose på grund af bioomdannelsen af naturlige lugtfrie sekreter til flygtige, lugtende molekyler. Naturligt er det forbundet med for meget sved. Med andre ord opstår lidelsen hyppigere hos dem, der sveder mere.

Microbiome  konkluderer, at corynebacterium spp. i mikroflora i armhulen er vigtigt i denne bioomdannelse. Overvægt kan også være en faktor, der bidrager til bromhidrose. Baggrundsmekanismen er ændringen, som disse molekyler gennemgår, når de omdannes af de nævnte mikroorganismer.

Ildelugtende sko med grøn damp

Årsager til kraftig kropslugt

Dette er de to typer af svedkirtler, og alle mennesker har dem:

  • Ekkrine kirtler, som sidder på hele kroppen.
  • Apokrine kirtler, som sidder i armhuler, bryster og lysken.

De apokrine kirtler aktiveres ikke før puberteten. De er derfor, kraftig kropslugt som regel ikke er et problem hos små børn. Det er et tegn på vækst og udvikling, når det sker.

Interaktionen af sekreter fra aksillære apokrine svedkirtler med bakterier, som genererer umættede fedtsyrer, der har en særlig lugt, er en vigtig mekanisme. Denne lugt skal være til stede, for at en person kan diagnosticeres med bromhidrose.

Den bakterielle omdannelse af apokrin sved er det, som generelt forårsager lugt. Ekkrin sved kan dog også være generende. Den anden situation er som regel udløst af indtaget af bestemte substanser såsom hvidløg eller alkohol.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 9 fødevarer, der forårsager dårlig kropslugt

Forebyggelse af en kraftig kropslugt

Der er mange konservative behandlinger, som patienter, der går til en almen læge på grund af kraftig kropslugt, allerede har prøvet. Lægemidler og operation er dog på nuværende tidspunkt de mest brugte tilgange til bromhidrose.

Operation – Sympatektomi

Den mest foretrukne metode til bromhidrose er operation, selvom læger gemmer det til alvorlige tilfælde. Komplikationer og ar efter operationen er dog gængse bivirkninger indenfor kirurgiske behandlinger.

Det er mest passende til de patienter, som ikke reagerer på medicinsk behandling, og dem, hvis daglige aktiviteter er betydeligt påvirket af hyperhidrose.

Ifølge studier af Annals of Surgery er endoskopisk thoracal sympatektomi den sidste udvej til behandling af palmar, aksillær og kraniofacial hyperhidrose. Det virker ved at påvirke fibrene i de sympatiske kirtler.

Botulinumtoksin

Den primære handlingsmekanisme for botulinumtoksin mod bromhidrose er hæmmelsen af frigivelsen af acetylcholin fra de sympatiske nerver, der sidder i de ekkrine svedkirtler. Behandlingen er effektiv i håndflader og under fødderne, selvom smertefulde indsprøjtninger kan være en begrænsende faktor for nogle personer.

Doseringen til indsprøjtninger i huden afhænger af området. For eksempel bruger læger 50 til 100 enheder i armhulerne. Den primære ulempe ved behandling med botulinumtoksin er, at effekten kun varer nogle få måneder, så personen vil være nødt til at få adskillige behandlinger om året.

Antiperspiranter med aluminiumsforbindelser

De fleste standard antiperspiranter i supermarkeder indeholder aluminiumklorid. De kraftigere produkter indeholder dog aluminiumklorhydrat. Produkter med disse substanser hæmmer væksten af ildelugtende bakterier.

Disse metalsalte reducerer også sveden ved at blokere udskillelseskanaler i svedkirtlerne, hvilket minimerer væskekilden, som fremmer bakteriel vækst. Topisk behandling bør anvendes en gang om dagen, som regel om natten, når huden er tør.

Mand anvender deodorant for at undgå kraftig kropslugt

Vi anbefaler, at du også læser: Lav din egen deodorant

Anbefalinger til personer med bromhidrose

Både hyperhidrose og bromhidrose er gængse og forstyrrende lidelser, eftersom de påvirker sociale aktiviteter. Sensitiv håndtering og en passende henvisning kan hjælpe med at minimere indvirkningen på patientens livskvalitet, både individuelt og funktionelt.

Regelmæssig vask og fjernelse af hår i armhulerne er nyttigt. Antiperspiranter med duft er den foretrukne behandling til kraftig kropslugt. Det skyldes, at de reducerer mængden af sved og også er bakteriedræbende.

Det kan interessere dig ...
Tre metoder til at komme af med dårlig lugt i sandaler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tre metoder til at komme af med dårlig lugt i sandaler

For at komme af med dårlig lugt i sandaler, kan du lave nogle hjemmelavede produkter med naturlige ingredienser. Har du prøvet nogen af dem?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kanlayavattanakul M, Lourith N. Body malodours and their topical treatment agents. Int J Cosmet Sci. 2011;33(4):298-311. doi:10.1111/j.1468-2494.2011.00649.x
  • Connolly M, de Berker D. Management of primary hyperhidrosis: a summary of the different treatment modalities. Am J Clin Dermatol. 2003;4(10):681-697. doi:10.2165/00128071-200304100-00003
  • Herbst F, Plas EG, Függer R, Fritsch A. Endoscopic thoracic sympathectomy for primary hyperhidrosis of the upper limbs. A critical analysis and long-term results of 480 operations. Ann Surg. 1994;220(1):86-90. doi:10.1097/00000658-199407000-00012
  • Li ZR, Sun CW, Zhang JY, Qi YQ, Hu JZ. Excision of apocrine glands with preservation of axillary superficial fascia for the treatment of axillary bromhidrosis. Dermatol Surg. 2015;41(5):640-644. doi:10.1097/DSS.0000000000000346
  • Lam TH, Verzotto D, Brahma P, et al. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome. 2018;6(1):213. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s40168-018-0588-z
  • James AG, Hyliands D, Johnston H. Generation of volatile fatty acids by axillary bacteria. Int J Cosmet Sci. 2004;26(3):149-156. doi:10.1111/j.1467-2494.2004.00214.x

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.