Hvad er bæredygtig og etisk mode, og hvordan kan du implementere det?

I første omgang kan det virke overvældende at vælge bæredygtig og etisk mode. Men husk på, at det er en livsændring, så det skal være progressivt.
Hvad er bæredygtig og etisk mode, og hvordan kan du implementere det?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Tøjkøb er mere end en simpel handel. For mange handler det om at være på mode løbende eller kan endda ses som en terapeutisk aktivitet for at få selvtillid. Men ud over det er der dem, der forsøger at gøre det ved at vælge bæredygtig og etisk mode, som er styret af en udpræget etik.

Det første, man skal vide, er, at det modsatte af bæredygtig mode er fast fashion. Der er tale om billigt tøj, sko og tilbehør af ringe kvalitet, som forsøger at efterligne tøj af god kvalitet. De er for det meste fremstillet af syntetiske materialer og skjult arbejdskraft.

Disse faktorer gør det muligt for deres producenter at producere i stor skala og hurtigt. Lad os gå på opdagelse i bæredygtig og etisk mode i denne artikel.

Hvad er etisk og bæredygtig mode?

Det er en mode, der respekterer planeten. Ordet bæredygtig er knyttet til genstandens oprindelse, dens fremstilling, salg og brug ved slutningen af dens levetid.

På den anden side henviser udtrykket etisk til menneskers og mærkers adfærd og beslutninger i forhold til tøjets fordele eller ulemper for mennesket og vores miljømæssige omgivelser.

På denne måde kan det se ud til, at ansvaret falder på producenterne og mærkerne, men det er ikke helt sandt. Som forbrugere har vi nogle relevante beslutninger og et ansvar i vores hænder. Det første af disse er at informere os selv, inden vi køber et produkt. Det andet er at købe på en bæredygtig måde.

En masse tøj hænger til salg

Fast fashion genererer en enorm mængde affald, der skader miljøet og ikke giver mulighed for genbrug af produkter.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan laver du miljøvenligt vaskemiddel af borax og natron

Hvordan kan jeg skabe bæredygtige og etiske vaner i forbindelse med mode?

Det er vigtigt at gøre det klart, at der endnu ikke findes nogen modevarer, der er 100 % bæredygtige. Der skal trods alt bruges nogle ikke-fornyelige ressourcer til at fremstille det. Som det er nu, er der dog muligheder, der er bedre end andre.

Det første, du bør gøre, er at lave en kort liste over dine nødvendige ting. Med dette i baghovedet bør du undersøge, hvad markedet har at tilbyde dig, f.eks. veganske, plastikfrie og dyrefrie produkter. Du kan også undersøge råvarer og arbejdsforhold.

I starten vil du måske ikke opnå alt på listen, men husk på, at det er en overgang, der tager tid. Gør det gradvist.

Du kan starte med enkle ting, f.eks. en tandbørste. Hvad med en lavet af bambus? Foretag ændringer et skridt ad gangen. Resten vil du gøre intuitivt, indtil du får erfaring.

Andre foranstaltninger til gennemførelse af bæredygtig og etisk mode

Det vigtige at vide er, at der er muligheder for den pågældende vare, før du sender noget på lossepladsen. Alt kan genbruges eller genanvendes.

  • Glem ikke, at det er en løbende læringsproces. Det handler om at prøve nye ting og finde dem, der får dig til at føle dig godt tilpas på en bæredygtig måde.
  • Du kan dele din viden og dine erfaringer for at tilskynde andre til at tilslutte sig bæredygtig og etisk mode.
  • Lad dig ikke overvælde. Husk, at det ikke er et kapløb, det handler om livsændring. Husk på, at hver eneste handling løber op.
  • Det er værd at gentage. Det vil få dig til at købe mindre. Det handler ikke om at bære tøj, indtil det er slidt op, men om at bruge det godt. Når de har opfyldt deres cyklus, skal du ikke smide tøjet ud, men genbruge det.
  • Vær strategisk. Skab outfits med gentagne beklædningsgenstande eller minimalistisk stil. Det giver dig mulighed for at købe mindre. Du kan også lave en liste over ting, som du gerne vil have i din garderobe, og som du kan bruge på forskellige måder. Brug dette spørgsmål: Er dette en nødvendighed eller en bæredygtig luksusvare?

Flere tips

  • Prøv at købe fra håndværkere eller folk, der følger denne stil. Disse samfund arbejder for det meste efter etiske og bæredygtige retningslinjer.
  • Har du noget i dit skab, der skal repareres? Gør det. Lad være med at smide det væk. Tag det med til skomageren eller syersken. En anden mulighed er at tage fat i det praktiske og finde tråd og nål frem.
  • Lær, hvordan du vasker dit tøj ordentligt. Husk på, at meget tøj er blevet smidt ud, fordi det ikke er blevet vasket korrekt.
Kvinde vasker tøj

Hvis du vasker dit tøj ordentligt, vil tøjet holde længere, og du vil reducere dine udgifter og dit affald i dette aspekt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:  Miljøvenlig rengøring af dit badeværelse

Bæredygtig og etisk mode er en livsbeslutning

Når man fremstiller tøj, tilbehør og fodtøj, er der mange faktorer, der spiller ind. Dette omfatter råmaterialer, arbejdskraft, tekstil- og kemikalieaffald samt vand- og energiforbrug, for blot at nævne nogle få. Det vigtigste at huske på er, at hvert enkelt genstand har en betydelig indvirkning på miljøet.

Det er her, vi skal indse, at det ikke kun er det, vi spiser, der har en indvirkning. Det har det tøj, vi går i, også. Det er op til os at reducere vores miljøaftryk.

I sidste ende må vi gå væk fra vaner, der bidrager til forurening og miljøskader, som f.eks. fast fashion. Lad os begynde at give tingene et nyt liv.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.