Hvad er cheiloplastik?

Denne artikel forklarer, hvad cheiloplastik er, hvordan processen foregår, og hvilke fordele og mulige risici den har. Lær alt om læbekirurgi her!
Hvad er cheiloplastik?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ordet cheiloplastik stammer fra de græske ord kheilos, som betyder “læber”, og plasty, som betyder “formet”. Og det er netop, hvad det er: En kosmetisk operation, der har til formål at forme den yderste del af munden (læberne).

Cheiloplastik kan udføres med flere formål: Forøgelse eller formindskelse af volumen eller korrektion af medfødte eller erhvervede ændringer og misdannelser.

Når vi hører ordet kirurgi, tænker vi måske på et kompliceret kirurgisk indgreb. Det gælder dog ikke i dette tilfælde. Faktisk er cheiloplastik et simpelt indgreb, der normalt tager mindre end en time.

Der skal dog gives bedøvelse, og de tilsvarende sikkerhedsprotokoller skal overholdes. Det kræver også en vis restitutionstid og efterbehandling. Lad os se nærmere på det.

Hvad er cheiloplastik, og hvad er det til?

Nogle mennesker mener ikke, at de har den mund, de gerne ville have, på grund af medfødte årsager, traumer, æstetiske behandlinger af tvivlsom kvalitet, manglende tænder eller endda deres alder.

Alderen påvirker hudens fasthed og musklernes struktur omkring munden. Med alderen opstår der også små lodrette rynker på læberne, som er svære at skjule.

Derfor kan man nogle gange føle behov for at gennemgå æstetiske behandlinger. Sådanne procedurer spænder fra mikropigmentering eller tatovering af læberne til kirurgi og fyldstoffer.

Cheiloplastik er især et kirurgisk alternativ til at korrigere små ufuldkommenheder og opnå målet om fyldige læber. Formålet er at fremhæve læbekanten, øge bredden af den eksponerede hud, give volumen eller mindske det, ændre formen eller give struktur.

I denne forstand anbefales cheiloplastik i følgende tilfælde:

 • Personer, der har meget tynde indadvendte eller små læber.
 • Personer, der har mistet volumen på grund af alder.
 • Personer, der har asymmetri eller deformitet på grund af en ulykke eller en medfødt defekt.
 • Personer, der tidligere har fået en æstetisk behandling, som ikke har været vellykket.

Du vil måske finde dette interessant: Brystsmerter efter plastikoperationer

Forskellige typer cheiloplastik

Afhængigt af målet og proceduren eller teknikkerne samt de anvendte materialer er der flere typer cheiloplastik. Lad os tage et kig på dem.

Kvinde tager læbepomade på

Læbeforstørrelse

Denne behandling anvendes hos personer med tynde læber eller personer, der har mistet volumen på grund af alder. Til læbeforstørrelse anvendes to typer fyldstoffer: Fedt fra Bichat-kugler (ophobninger i området omkring patientens egne kinder) eller hyaluronsyre.

Læbereduktion

Dette er mindre hyppigt, da de fleste mennesker ønsker at have fyldige læber. Men når de er overdrevet udviklede og harmonerer dårligt med ansigtet, kan en kirurg foretage en reduktion.

Korrigerende cheiloplastik

Korrigerende behandling er lidt mere komplekst hos personer, der har været udsat for traumer, forbrændinger, skader eller genetiske forandringer som f.eks. læbespalte. Denne type indgreb udelukker dog ikke muligheden for at bruge fillers.

Primær eller sekundær cheiloplastik

Dette refererer ikke kun til, at det ikke er første gang, personen gennemgår indgrebet, men også til, at cheiloplastik i nogle tilfælde udføres for at korrigere en anden tidligere udført behandling.

Det kan de f.eks. gøre på grund af komplikationer forårsaget af silikoneinfiltrationer.

Du vil måske finde dette interessant: Få flot hud med disse 5 hudplejetips

Hvordan udføres proceduren?

Det første skridt er samtalen med det medicinske team. Alt vedrørende operationen og efterbehandlingen, herunder mulige risici, forklares til patienten i denne fase. Samtykkeerklæringen og eventuel nødvendig dokumentation vil også blive underskrevet.

Når det administrative aspekt er afsluttet, stilles der en generel diagnose af patientens helbred, og der lyttes til patientens behov, ønsker og bekymringer. Der tages og analyseres også fotografier af det område, der skal behandles.

På grundlag af det medicinske teams vurdering bestemmer de, hvilke foranstaltninger der skal træffes i selve behandlingsfasen. Derefter fastsættes en dato for, hvornår patienten skal opereres.

Når han eller hun er der, udføres der anæstesi, som normalt er lokalbedøvelse. Dette afhænger dog også af de beslutninger, der træffes af det medicinske team, patientens præferencer og den generelle sundhedstilstand.

Det skal bemærkes, at cheiloplastik kan foretages på overlæben, underlæben eller begge dele. Kollagen eller andre fyldstoffer, f.eks. hyaluronsyre, anvendes også ofte. Der kan også anvendes transplantater af patientens eget væv eller fedt.

Afhængigt af operationstypen foretages der snit på forsiden eller indersiden af læben. Samlet set tager proceduren ikke mere end en time i alt. Stingene fjernes normalt en uge efter indgrebet.

Fordele ved cheiloplastik

Sammenlignet med andre procedurer er cheiloplastik en enkel, men præcis operation. Blandt dens fordele kan vi finde følgende:

 • Resultaterne er øjeblikkelige. De er dog tydeligst efter et par uger.
 • Der kræves ingen deformation af læberne.
 • Suturer er skjulte, og arene er usynlige.
 • Operationen er ambulant og kræver ikke hospitalsindlæggelse.
 • Indgrebet er minimalt invasivt, og risiciene er lave.
Kvinde får udført cheiloplastik

Pleje før og efter

På trods af indgrebets enkelhed bør der tages forholdsregler før og efter. For eksempel er det nødvendigt at sikre sig, at personen ikke har allergi over for lokalbedøvelsesmidler eller de stoffer, der anvendes som fyldstoffer. På den anden side er det muligt, at hvis personen tager medicin, kan det være nødvendigt at stoppe med at tage den før operationen.

I det hele taget bør følgende anbefalinger tages i betragtning med hensyn til pleje efter cheiloplastik:

 • Hvil i de første 24 timer.
 • Ryg ikke.
 • Oprethold en blød kost i en uge.
 • Du må ikke åbne munden på vid gab eller foretage pludselige bevægelser.
 • Undgå at blive udsat for solen.
 • Påfør ikke make-up på munden i mindst en måned.
 • Undlad at dyrke sport eller motion i en periode på 72 timer.

Bivirkninger og kontraindikationer ved cheiloplastik

I de første dage efter operationen vil der være hævelse, bevægelsesbesvær, blå mærker, smerter og muligvis lette blødninger. Disse symptomer bør dog forsvinde efter den første uge.

På den anden side er cheiloplastik kontraindiceret i tilfælde som f.eks:

 • Personer med autoimmune sygdomme.
 • Koagulationsforstyrrelser.
 • Personer med hjerte-kar-sygdomme.
 • Forkølelsessår.
 • Gravide eller ammende kvinder.

Sensuelle, men sikre læber

Selv om cheiloplastik er et forholdsvis ukompliceret kirurgisk indgreb, er ingen operation helt risikofri. I dette og alle tilfælde er der altid latente muligheder for komplikationer.

Disse risici kan dog minimeres ved at kontrollere de forskellige faktorer. For eksempel skal en kvalificeret og certificeret fagmand udføre operationen. Derefter skal de sørge for, at indgrebet udføres i et kontrolleret miljø og følger de rette protokoller.

På den anden side kan de endelige resultater af cheiloplastik ses efter en måneds forløb. Virkningerne kan dog aftage med tiden.

Det kan interessere dig ...
Omsorg involveret efter en næseoperation
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Omsorg involveret efter en næseoperation

I dag fortæller vi dig om den pleje, der kræves efter en næseoperation. Dette er en meget sikker operation, der sjældent kræver indlæggelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Escolano F, Sánchez Navas S. Anafilaxia en anestesia. Revista Española de Anestesiología y Reanimación. 2013; 60(1): 55-64.
 • Hermoza J. Paniculitis fibrosante por silicona líquida. Dermatol. Perú. 2004; 14(3): 201-203.
 • Raffalli C. ¿Debo operarme?: verdades, ventajas y riesgos de la cirugía plástica. Caracas: Libros de El Nacional, 1999.
 • Saltos A. Prevalencia de complicaciones en queiloplastia en niños; Fundación Rostros Felices, periodo 2008 – 2012. Guayaquil: Universidad Católica de Santiago, 2014.
 • Sánchez Guerrero F. Evaluación de los resultados de la Queiloplastia unilateral mediante técnica de Millard, desde la percepción de los padres durante el proceso posquirúrgico, en cirugías realizadas en el Hospital Pediátrico Baca Ortíz. Quito: Pontificia Universidad Católica del Ecuador, 2010.
 • Silva O, Ramos A, Capelozza L. La influencia de la queiloplastia y de la forma del arco dentario superior en fisurados de labio y paladar. Rev. esp. Ortod. 1991; 21(3): 237-249.
 • Sosa-Vesga C, Arenas-Camacho L, González Moreno C, et al. Complicaciones postquirúrgicas en intervenciones correctivas de labio y paladar hendido en pacientes pediátricos de un hospital de tercer nivel en Bucaramanga, Colombia 2013-2016. Medicas UIS. 2018;  31(2): 25-32.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.