Sådan kan du lave genbrugspapir derhjemme: En trin-for-trin guide

At lave genbrugspapir derhjemme er en nem og miljøvenlig idé til at give et nyt liv til allerede brugte produkter. Lær, hvordan du gør det i denne artikel!
Sådan kan du lave genbrugspapir derhjemme: En trin-for-trin guide

Sidste ændring: 19 januar, 2022

Vigtigheden af genbrug er en noget, der bør undervises i tidligt, så børnene kender de mange fordele, det kan give planeten. I denne artikel lærer du, hvordan du nemt og enkelt kan lave genbrugspapir derhjemme.

Denne gamle form for genbrug har sin oprindelse i år 1031 i Japan. Nogle siger dog, at den faktisk opstod i Kina, hvor papiret blev opfundet. Genbrugspapir giver et nyt liv til dette materiale, der er fremstillet af cellulosefibre, som kommer fra træerne.

Hvorfor er det vigtigt at genbruge papir?

Papirproduktion er en industriel proces, der udleder store mængder kuldioxid (CO2). Ved at gennemgå en bæredygtighedsproces kan papir fremstillet af genbrugsmateriale i stedet for cellulose reducere de anvendte energiomkostninger med op til 60%.

For at beskytte planeten og opbygge en mere bæredygtig verden skabte verdens ledere derfor i 2015 de 17 mål for bæredygtig udvikling med retningslinjer for en gradvis forbedring af økosystemet. Ifølge Foundation for Ecology and Development (ECODES ) bliver der sparet følgende for hvert ton papir, der indsamles og genanvendes:

 • To kubikmeter deponeringsanlæg.
 • 140 liter olie.
 • 50.000 liter vand.
 • Udledning af 900 kilo kuldioxid.

Vi tror, du måske gerne vil læse: Fem idéer til at indrette stuen med genbrugsmaterialer

Kan alle typer papir genbruges?

Selv om det kan være let at tro, at alle typer papir kan gennemgå en genbrugsproces, er sandheden, at ikke alle typer papir egner sig til et nyt liv. Det skyldes, at det faktisk er cellulosen, der genbruges. Det er dog ikke alt papir, der består af cellulose.

Dette er de papirtyper, der regelmæssigt kan genbruges:

 • Magasiner og aviser.
 • Rene kasser og karton.
 • Reklamebrochurer.
 • Ark af papir, fotokopier og print.

På den anden side er der visse papirtyper, som har et lavt celluloseindhold eller har været i kontakt med forurenende stoffer, og som ikke bør komme i genbrugsbeholderne. Følgende er ikke genanvendelige papirtyper:

 • Toiletpapir.
 • Foto- eller faxpapir.
 • Vokset papir eller petroleumspapir.
En tom toiletpapirsrulle

Du vil måske finde dette interessant: Sådan kan du genbruge glasflasker som dekoration i haven

En guide til at lave genbrugspapir derhjemme

Når du har lært om fordelene for økosystemet ved at give papir et nyt liv, er det tid til at komme i gang og lære at lave genbrugspapir derhjemme! Vær opmærksom på følgende trin. Vi lover, at det er nemmere, end du måske tror!

Materialer, der er nødvendige for at fremstille genbrugspapir

 • En saks til at klippe papiret i små stykker.
 • En blender eller en foodprocessor.
 • En stor beholder eller et bassin.
 • Brugt papir, der kan genbruges.
 • 1 finmasket si.
 • En svamp.

En trin-for-trin-guide til fremstilling af genbrugspapir

 1. Det første skridt er at samle så meget papir som muligt og skære det i små stykker, så det bliver lettere at makulere senere.
 2. Når du har skåret alt papiret ud, er det tid til at tilsætte dobbelt så meget varmt vand til beholderen og lade papiret ligge i blød. Dette trin kan tage flere timer.
 3. Når du har ventet, indtil papiret er gået i opløsning, skal du blande det hele meget godt og kværne det med blenderen eller processoren, indtil du får en ensartet og glat pasta. På dette tidspunkt kan du tilsætte farvestof, hvis du gerne vil give papiret farve.
 4. Når papirpastaen er klar, skal du lægge den i en si. Skyl det derefter med koldt vand og dræn det igen for at fjerne det overskydende vand.
 5. Nu skal du sprede den drænede papirmasse ud på et fladt net ved hjælp af en ske og en kagerulle. Sørg for at give det den størrelse og tykkelse, du ønsker, så arkene af genbrugspapir bliver perfekte, når de tørrer.
 6. Dup med en svamp på papiret for at tørre det godt. Undgå at lave pludselige bevægelser for ikke at ødelægge det sarte ark.
 7. Smid det nye ark på et tyndt og tidligere fugtet klæde, og tryk forsigtigt på arket igen uden at fjerne nettet.
 8. Efter denne procedure kan du fjerne nettet og dække arket med et andet stykke stof, så det tørrer på begge sider. Du kan også lægge lidt vægt på stoffet for at forhindre, at papiret rynker, mens det tørrer.
 9. Gentag processen med alle de ark, du ønsker at lave, og læg dem derefter til tørre. Papiret vil være tørt næste dag, og du kan bruge det til at lave en personlig seddel eller endda et fotoalbum eller en ramme af genbrugspapir!
Eksempel på at lave genbrugspapir

Du kan selv lave genbrugspapir derhjemme

Nu ved du, at det er en enkel og hurtig opgave at fremstille genbrugspapir, som du endda kan udføre hjemme i dit eget hjem! Ved at lave vores eget papir til notesbøger, ark eller skitsebøger er vi også med til at reducere vores energipåvirkning og klimaaftryk .

Følg blot denne trinvise vejledning for at lave dit eget genbrugspapir derhjemme, og hav det sjovt, mens du passer på miljøet. Husk, at du kan inddrage børnene i denne aktivitet for at lære dem vigtigheden af at passe på planeten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • México, Greenpeace. “El papel y su impacto ambiental.” (2004).
 • Rivera, Noé Aguilar. “El reciclado de papel y cartón.” (1999).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.