Hvad er de beviste fordele ved hyldebær?

Hyldebær er kendt for sin evne til at styrke immunforsvaret og hjælpe med at lindre hoste, forkølelse og influenza. Hvad siger beviser om det? I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du bør vide.
Hvad er de beviste fordele ved hyldebær?

Sidste ændring: 03 december, 2020

De mange fordele ved hyldebær (Sambucus) er dokumenterede i bøger om naturmedicin. De har faktisk været et interessant emne i forskellige videnskabelige studier, som har handlet om nogle af dets anvendelser i forhold til sundhed. Hvad siger beviserne om det?

Til at starte med bør man vide, at der er omkring 30 typer af hyldebærtræer og -planter i hele verden. Den europæiske version (Sambucus nigra) er dog den mest populære i forhold til dets medicinske anvendelse. Man kan bruge blomsterne, bærene og barken fra planten.

Fordele ved hyldebær

Når det kommer til sundhed, er den del af hyldebær, som anvendes mest, dets sorte bær. De skiller sig ud for deres indhold af organiske pigmenter, tanniner, karotenoider, aminosyrer, C-vitaminer og næringsstoffer, hvis indtag bidrager til forebyggelse af sygdomme.

I særdeleshed indeholder hyldebær disse ting, som nævnes i en anmeldelse udgivet i Journal of Functional Foods:

 • Fra 6 til 35 mg C-vitamin per 100 gram, hvilket er op til 60% af den daglige anbefalede mængde.
 • 7 gram kostfibre per 100 gram.
 • Fenolsyre.
 • Quercetin, kaempeferol og isorhamnetin.
 • Anthocyanin.

Beviste fordele ved hyldebær

I dag bliver mange fordele ved hyldebær anvendt til at lave kosttilskud og naturlige produkter. Det er faktisk den bedste måde at indtage dem på, eftersom de rå bær, barken og bladene har giftige komponenter, som kan forårsage problemer i maven, hvis de ikke anvendes korrekt.

Det er dog vigtigt at slå fast, at selvom hyldebær har positive effekter på helbredet, som opbakkes af beviser, er det ikke det første valg til behandling mod sygdomme, og det er ikke en erstatning for medicinske anbefalinger. Af den grund er det vigtigt at tale med en læge først, når man står over for en sygdom.

Hyldebær mod influenza og forkølelse

Syg kvinde tager sin feber

Personer har brugt midler med hyldebær siden gamle dage som hjælpemidler mod influenza og forkølelse. En te lavet af både blomsterne og ekstrakten fra bærene lader til at mindske graden og varigheden af sygdommen, når det indtages ved det første tegn på symptomer.

Et studie udgivet i 2019 gennem Complementary Therapies in Medicine slog fast, at bærene har positive effekter mod symptomer i de øvre luftveje på grund af deres indhold af antioxxidanter.

Foruden det sagde et andet studie udgivet i Journal Bioscience, Biotechnology and Biochemistry i 2012, at disse frugter hjælper med at stimulere immunforsvaret, hvilket mindsker risikoen for sygdomme såsom influenza.

Fordele ved hyldebær for hjertets sundhed

En af de mest fremtrædende fordele ved hyldebær har med hjertets sundhed at gøre. Mere specifikt har studier vist, at bærene har positive effekter på hjertets og blodkars sundhed.

En anmeldelse udgivet i Phytotherapy Research nævnte, at frugten fra planten hjælper med at mindske risikoen for hjertelidelser takket være dets indhold af anthocyatiner.

Disse substanser, som fungerer som antioxidanter, lader til at mindske ophobningen af kolesterol i blodårerne. Derudover vil de også have en positiv effekt på blodtrykket. Selvom flere studier er nødvendige, opbakker disse fund anvendelsen af dem til at støtte hjertets sundhed.

Mod forstoppelse

En udgivelse på siden for Penn State School of Medicine and Academic Medical Center siger, at hyldebær har en mild fordøjelsesfremmende effekt og bør derfor ikke indtages sammen med andre fordøjelsesfremmende midler. Videnskabsfolk tildeler denne egenskab til et substans kendt som anthraquinon, som også findes i rabarber.

De forklarer det også ved dets betydelige forsyning af fibre, som bidrager til optimal tarmfunktion. Generelt hjælper te med tørrede hyldebær med at stimulere tarmperistaltik for at fremme udskillelsen af affaldsstoffer. Vi har brug for flere beviser, men det anses som sikkert, når man tager det i op til fem dage.

Andre mulige fordele ved hyldebær

Indtil nu er der ikke nok beviser til at bekræfte, at hyldebær har en unik rolle i forebyggelse af sygdomme. På grund af dets indhold af antioxidanter, kan det dog stadig have andre positive effekter for sundheden. Du bør selvfølgelig stadig supplere indtaget af det med en sund livsstil.

 • Anthocyaninerne i hyldebær giver det en anti-inflammatorisk effekt, som kan bidrage til lindring af fysisk smerte.
 • Et studie udgivet i Phytotherapy Research understreger, at sorte hyldebær har antivirale og antimikrobielle egenskaber, som er nyttige mod patogener, der forårsager bihulebetændelse, bronkitis og infektioner i tarmene.
 • I forskning med dyr har hyldebær en vanddrivende effekt, der er i stand til at stimulere hyppigheden af vandladning.
 • Dets antioxidanter og næringsstoffer fungerer også positivt på humøret. I særdeleshed forbedrer det mental ydeevne og mindsker risikoen for depression.
Kvinde med forstoppelse har brug for at drage nytte af de mange fordele ved hyldebær

Bivirkninger ved hyldebær

Hos de fleste sunde voksne er et moderat indtag af hyldebær ikke noget problem. Det er dog ekstremt vigtigt at undgå for stort indtag, eftersom det kan irritere maven på grund af dets indhold af lektin.

På den anden side indeholder hyldebærplanter substanser ved navn cyanogene glykosider, som kan frigive en mindre dosis af cyanid. Mængden af dette substans per 100 gram er selvfølgelig kun 3% af den estimerede dødelige dosering for et menneske.

Kommercielle tilskud og tilberedte hyldebær har heller ikke vist sig at indeholde cyanid, og de er derfor sikre at indtage. Hvis man indtager en del af den rå plante, hvad end det er bær, blade eller bark, kan det forårsage kvalme, opkast og diarré.

Produkter baseret på hyldebær, såsom kosttilskud med planten eller bærene, er ikke anbefalet til børn under 18 og kvinder, der er gravide eller ammer. Personer med en særlig sygdom bør tale med lægen, før de tager disse former for midler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. (2015, October 1). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012
 • Hawkins, J., Baker, C., Cherry, L., & Dunne, E. (2019). Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complementary Therapies in Medicine42, 361–365. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.12.004
 • Kinoshita, E., Hayashi, K., Katayama, H., Hayashi, T., & Obata, A. (2012). Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 76(9), 1633–1638. https://doi.org/10.1271/bbb.120112
 • Vlachojannis, J. E., Cameron, M., & Chrubasik, S. (2010, January). A systematic review on the Sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2729
 • Beaux, D & Fleurentin, J & Mortier, F. (1999). Effect of extracts of Orthosiphon stamineus Benth, Hieracium pilosella L., Sambucus nigra L. and Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. in rats. Phytotherapy research : PTR. 13. 222-5. 10.1002/(SICI)1099-1573(199905)13:3<222::AID-PTR447>3.0.CO;2-P.
 • Porter, R. S., & Bode, R. F. (2017, April 1). A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5782

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.