Forkølelse: Hvorfor bliver vi forkølede?

Flere faktorer kan påvirke begyndelsen af en forkølelse, men det er generelt set en viral infektion. Hvem rammer det? Hvad er symptomerne? I denne artikel fortæller vi dig mere om det.
Forkølelse: Hvorfor bliver vi forkølede?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

En forkølelse er en af de mest almindelige sygdomme. Det er faktisk en af de mest almindelige grunde til, at folk går til lægen. Det er også en af de største grunde til, at folk bliver hjemme fra skole og arbejde. Men ved du, hvorfor folk bliver forkølede?

I forskellige kulturer er der forskellige overbevisninger om, hvorfor folk bliver forkølede. I en stor del af verden tror folk fejlagtigt, at en forkølelse er forbundet med et koldt klima.

Interessant nok beskriver egyptiske tekster tilbage fra 1500 f.Kr. forkølelser. På grund af fremskridt inden for den medicinske videnskab ved vi i dag, hvad de egentlige årsager til en forkølelse er, og vi kan konkret definere, hvad der sker i kroppen under en forkølelse.

I denne artikel forklarer vi, hvorfor man bliver forkølet, samtidig med at vi fortæller dig alt, du skal vide om det. Derved kan vi aflive nogle populære myter, som praktisk talt påvirker hele befolkningen på et eller andet tidspunkt.

Hvorfor opstår en forkølelse?

En forkølelse er faktisk en viral infektion. Det er en af de mest almindelige sygdomme, og den opstår generelt på grund af rhinovirus og coronavirus. En forkølelse er en selvbegrænsende tilstand, der som regel ikke varer mere end 10 dage.

Der er mange, som fejlagtigt tror, at man bliver forkølet, fordi man har været ude i kulden. Mens det er sandt, at der opstår flere forkølelser om vinteren, så er det ikke kulden, der er årsagen. Det er vigtigt at forstå, at årsagen til forkølelse er en viral infektion.

Syg kvinde pudser næse

En forkølelse er ikke forårsaget af vintersæsonen. Selvom de er almindelige i løbet af vinteren, er den sande årsag en viral infektion.

Forkølelser påvirker folk i alle aldre. Det er meget smittende vira, der nemt spredes. De mest almindelige symptomer på denne virale infektion er nysen og en tilstoppet næse. Andre almindelige symptomer er:

Når man bliver forkølet, kan virussen, der har forårsaget det, sprede sig på mange måder fra din krop. Når man nyser, hoster eller taler, kan virussen sprede sig i atmosfæren og inficere en anden. Det samme sker, når man deler genstande eller rører ved en person, der er forkølet.

Når det er koldt, søger folk som regel ly indenfor, hvor det er varmere og hvor der er flere mennesker. Således har smitten lettere ved at sprede sig og derfor tror folk ofte, at forkølelser har at gøre med, at man har tilbragt tid ude i kulden.

Hvad er risikofaktorerne ved forkølelser?

At det er en viral infektion udelukker ikke, at visse faktorer kan gøre det nemmere for folk at blive forkølede.

Det er først og fremmest vigtigt at forstå, at selvom folk oftere bliver forkølet om vinteren, så kan det altså ske hele året rundt. Det samme gælder alderen – alle kan blive forkølede.

Men forekomsten af forkølelser hos børn under seks år er meget højere. Det skyldes, at deres hygiejne ikke er særlig god og effektiv, og desuden har de meget kontakt med andre børn i skolen eller når de leger.

Pige, der hoster, er ramt af forkølelse

Forkølede børn er meget almindeligt, da skolemiljøer letter spredningen af virussen.

En anden risikofaktor er et svagt immunforsvar. Hvis man har været syg for nylig eller hvis man har en kronisk sygdom, har man en markant højere risiko.

Immunforsvaret afhænger af mange elementer og stoffer. Det bliver udsat for mange ændringer og mangler, som kan svække det. Det bliver eksempelvis svækket, hvis man ikke får nok søvn eller hvis man lider af C-vitaminmangel.

Det er blevet bevist, at folk, som ryger tobak, har en større risiko for at blive forkølede. Det gælder faktisk også passive rygere. Grunden til dette er, at tobaksrøg beskadiger slimhinderne i luftvejene, hvilket letter virussens indtræden i kroppen.

Konklusion

Folk bliver forkølede på grund af en viral infektion. Det er vigtigt at forstå, at selvom kulde og vinter er risikofaktorer, så er de ikke de rigtige årsager til forkølelse.

Det kan interessere dig ...
De vigtigste forskelle på en forkølelse og influenza
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De vigtigste forskelle på en forkølelse og influenza

Selvom det er to meget ens lidelser, er der mange forskelle på en forkølelse og influenza, såsom viraerne selv, diagnoser og ordinerede behandlinge...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Overview. 2006 Feb 14 [Updated 2018 Nov 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/
  • Worrall G. Common cold. Can Fam Physician. 2011;57(11):1289–1290.
  • Arroll B. Common cold. BMJ Clin Evid. 2011;2011:1510. Published 2011 Mar 16.
  • Troullos E, Baird L, Jayawardena S. Common cold symptoms in children: results of an Internet-based surveillance program. J Med Internet Res. 2014;16(6):e144. Published 2014 Jun 19. doi:10.2196/jmir.2868

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.