Hvad er cyberkondri, og hvordan håndterer man det?

Det kan påvirke vores livskvalitet at have cyberkondri. Det er dog muligt at behandle denne lidelse.
Hvad er cyberkondri, og hvordan håndterer man det?

Sidste ændring: 11 februar, 2022

Cyberkondri er en angstlidelse, der ikke har eksisteret i lang tid. Den bliver dog hurtigt mere kendt på grund af vores konstante forbindelse til internettet og dets massive netværk. Men hvad er cyberkondri, og hvordan håndterer du det?

Mange af os lever i konstant forbindelse via e-mails, telefonapps og nu endda fjernsyn, apparater og biler, der er forbundet til internettet. Denne adgang har aldrig eksisteret før i menneskets historie.

Denne æra med hyperforbindelse bringer en æra med vidensformidling med sig. Bare ved at skrive et spørgsmål i en browser eller i en applikation, får vi utallige svar. Nogle af dem er naturligvis mere pålidelige end andre.

Når det kommer til menneskers spørgsmål om sundhed, er pålidelighed afgørende. Søgemaskinens svar kan blande nøjagtige oplysninger med unøjagtige oplysninger. Derfor er det så vigtigt at være sikker på, at vi er i stand til at søge og skelne blandt alle disse oplysninger.

Så lad os tale om cyberkondri. For det første er det en besættende bekymring for vores sundhed på grund af det, vi læser i vores internetsøgninger. Disse søgninger er beregnet til at give et hurtigt og effektivt svar på, hvad personen allerede antager, at de lider af.

Dataene er indlysende. I spansktalende amter rapporterer undersøgelser, at otte ud af ti mennesker søger på internettet efter sundhedsemner. Også i den gruppe leder seks ud af ti efter de sygdomme og symptomer, de lider af.

Internettet er et vidunderligt værktøj, og sundhedsvæsenet har fortsat stor fordel af teknologi. Der er imidlertid en risiko for overeksponering for oplysninger, som nogle mennesker ikke kan håndtere.

Hvad er cyberkondri?

Ifølge vejledninger til mental sundhed er cyberkondri en angstlidelse, ligesom hypokondri. Denne enkelte definition er imidlertid ikke nok til en diagnose.

Der er fagfolk, der hævder, at cyberkondri ikke findes i sig selv, men at det er en variant af hypokondri. I sidste ende er den underliggende lidelse angst, og den falder ind under kategorien ekstrem sundhedsangst.

Derudover har fagfolk set en sammenhæng mellem cyberkondri og lavt selvværd. I sig selv har internetmisbrugere generelt, der bruger det tvangsmæssigt, en tendens til at have lavt selvværd. Men hvad betyder misbrug af internettet overhovedet? Lad os se på det:

  • Bruger overdrevet meget tid på internettet hver dag.
  • Manglende evne til selv at stoppe med at bruge internettet.
  • Brug af internettet på en måde, der forstyrrer aspekter af hverdagen.

Disse egenskaber udgør en patologisk brug af internettet. Så hvis personen fortsætter denne adfærd over tid, og livskvaliteten påvirkes, er det sikkert, at vedkommende har en internetafhængighed.

Cyberkondri er derimod kompatibel med tvangstanker. At søge overdrevet meget på internettet efter noget er en forsvarsmekanisme til at kontrollere negative tilbagevendende tanker. Når det kommer til vores helbred, er det, som om en alvorlig sygdom på magisk vis kunne forhindres.

Bekymret kvinde ved computer lider af cyberkondri

Fortsæt med at læse: Sådan giver du slip på tvangstanker

Risici ved cyberkondri

At have cyberkondri har konsekvenser, der kan påvirke vores livskvalitet. Nogle af de konsekvenser, du kan opleve, er for eksempel:

  • Angst: Vi kan ikke slippe af med vores angst med en internetsøgning. I stedet kan det faktisk forværres.
  • Medicinske udgifter: En internetsøgning kan tyde på dyre og unødvendige behandlinger. Patienten kan være mere opmærksom på webstedet end på en egentlig fagperson, der foreslår andre behandlinger.
  • Social ulighed: Adgang til internettet er ikke det samme over hele verden, ligesom adgang til sundhedsydelser. Når begge uligheder kombineres, kan lavindkomstgrupper se på sundhedsemner på gratis internettjenester for at undgå at betale for lægekonsultationer. Som et resultat kan de sætte sig selv i fare.
Frustreret kvinde ved computer

Behandlinger

For det første skal den berørte person træffe visse foranstaltninger til behandling af cyberkondri. Selvom det normalt er svært for dem, er der trin, der kun kan tages af dem, der lider af det. De skal arbejde med miljøet omkring dem.

Blandt disse indledende trin er det logiske at aftale et lægebesøg frem for at foretage endeløse internetsøgninger. En fagperson vil vide, hvordan man diagnosticerer et problem bedre end en søgemaskine.

Dette betyder dog ikke, at du skal stoppe med at søge på internettet efter medicinske emner. I stedet skal du finjustere din søgning ved at kigge efter velrenommerede kilder. En måde at gøre dette på er at læse artikler med medicinske kilder eller artikler fra anerkendte sundhedsinstitutioner.

Det er også en god idé ikke at være for opmærksom på lægemidlers virtuelle foldere. Oplysningerne om negative bivirkninger har en tendens til at være overdrevne af juridiske årsager.

Hvis din cyberkondri varer ved, selv efter at du har taget generelle foranstaltninger for at behandle den, skal du starte psykologisk behandling. Kognitiv adfærdsterapi er en af de mest anvendte metoder til disse lidelser.

Det kan interessere dig ...
Hvordan du kan bryde fri fra en besættelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan du kan bryde fri fra en besættelse

Det er ikke let at bryde fri fra en besættelse. Hvis du har prøvet alt, men ikke har opnået gode resultater, vil vi gerne hjælpe dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Armstrong, L., Phillips, J. G., & Saling, L. L. (2000). Potential determinants of heavier internet usage. International journal of human-computer studies, 53(4), 537-550.
  • Rubio, Gonzalo Casino. “Cibercondría.” Jano: Medicina y humanidades 67.1544 (2004): 48.
  • Baumgartner, S. E., & Hartmann, T. (2011). The role of health anxiety in online health information search. Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, 14(10), 613-618.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.