Karakteristika og behandling af vrangforestilling om parasitter

Vrangforestilling om parasitter er en løsrivelse fra virkeligheden, hvor folk er overbevist om, at deres krop er angrebet af parasitter. Lær mere om denne sjældne tilstand her.
Karakteristika og behandling af vrangforestilling om parasitter
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Vrangforestilling om parasitter er en form for psykose, hvor patienterne tror, at deres krop er fuld af parasitter. På samme måde tror de ofte, at deres hjem er angrebet af mider eller andre skadedyr. Deres beretninger om sådanne vrangforestillinger er ganske troværdige.

Det kan være svært at tro, men de fornemmelser, som disse mennesker oplever, er ganske virkelige. Faktisk kradser nogle af dem endog deres hud i stykker under sådanne intense og fremherskende episoder. De har bare brug for at få parasitterne ud af deres krop og vil gå så langt som til at skade sig selv for at gøre det.

Ligeledes er der også en trang til at bevise, at parasitterne er virkelige, og de søger ofte læge. Desuden tager de prøver af hår, negle og endda hudskorper med til laboratorier for at få dem undersøgt.

Læs videre for at finde ud af mere om det.

Årsagerne til vrangforestilling om parasitter

Denne lidelse har forskellige årsager. I de fleste tilfælde præsenterer folk komorbiditet med andre tilstande, såsom angstlidelser. Den forekommer også hos hypokondere eller mennesker med posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Det sker ofte, efter at folk får kendskab til sygdomme forårsaget af parasitter, og denne viden får dem til at bekymre sig, ofte irrationelt.

Kvinde klør sig grundet vrangforestilling om parasitter
Vrangforestilling om parasitter skyldes ofte andre lidelser som angst og posttraumatisk stresslidelse.

Vidste du: Posttraumatisk stress og dets virkninger på din krop

Typer af vrangforestilling om parasitter

Der findes forskellige typer af vrangforestilling om parasitter. Der er en løsrivelse fra virkeligheden i dem alle, men der er særlige kendetegn, der er værd at skelne. Nedenstående vil vi gennemgå en liste over de mest hyppige. Lad os tage et kig på dem!

1. Angst

Som nævnt er angst en af de vigtigste årsager. Patienter med vrangforestilling om parasitter oplever katastrofetanker, som er typiske for angst. I disse tilfælde skyldes de falske fornemmelser en uforholdsmæssig stor bekymring.

2. Stofmisbrug

Forbruget af visse stoffer er en anden årsag. Kokain har f.eks. en stimulerende virkning på centralnervesystemet. Desuden giver det hallucinationer og intense fysiske fornemmelser. Andre undersøgelser tyder på, at indtagelse af intravenøst methylphenidat forårsager Ekboms syndrom (vrangforestilling om parasitter).

3. Abstinenssyndrom

Personer, der er udsat for alkoholabstinenssyndrom, oplever den form for kropslig prikken, der normalt er til stede ved vrangforestilling om parasitter. Det er almindeligt, at alkoholikere, der holder op med at drikke, viser disse tegn i en given periode.

Relaterede symptomer

De fleste hallucinerende vrangforestillinger har fælles indikatorer. De beslægtede symptomer på Ekboms syndrom er taktile og visuelle hallucinationer.

Folk ser og mærker parasitter, der kravler over hele kroppen og invaderer den. Disse imaginære fornemmelser kommer som regel med meget detaljerede beskrivelser.

Fikseringen på at være syg på grund af insekter, der invaderer kroppen, er også et symptom relateret til angstlidelse.

Mulige komplikationer

Selvskade er en af de mest bekymrende komplikationer, da folk ofte skærer sig i kroppen i et forsøg på at fjerne de invaderende parasitter. På samme måde er selvmedicinering også et hyppigt problem.

Folk smører forskellige salver på deres hud for at dræbe de påståede angribere. Det er dog mere alvorligt, når de indtager stoffer som klor eller laver lavementer.

Diagnosticering af vrangforestilling om parasitter

Vrangforestilling om parasitter er ikke let at diagnosticere, fordi pruritus (en kløende fornemmelse, der følges af et behov for at klø sig) er et symptom på andre eksisterende hudlidelser. I den forbindelse skal man afgøre, om kløen er reel eller indbildt.

Den diagnostiske procedure omfatter en fysisk undersøgelse og laboratorieprøver. Formålet er i princippet at udelukke et reelt angreb. Det er også vigtigt at gennemgå patientens personlige og familiemæssige historie. For eksempel en historie med stofmisbrug og psykisk sygdom.

En læge skal henvise en patient, der insisterer på at have kløe, men hvis resultater er negative, til en specialist i psykisk sygdom. En psykolog eller psykiater bør være i stand til at stille en præcis diagnose.

Behandling af vrangforestilling om parasitter

Den mest effektive behandling af denne tilstand er psykologisk terapi. Tilgangen skal dog omfatte en dermatolog. Først og fremmest skal de etablere et godt forhold til patienten for at vinde vedkommendes tillid. Derefter skal de forsøge at bevise, at der ikke er nogen fysisk årsag til kløen.

Psykologen skal bruge logik og få patienten til at nå frem til en personlig konklusion om sin situation ved hjælp af en maieutisk proces. Specialisten skal også afhøre patienten under behandlingerne og overbevise ham/hende om, at det ikke er muligt at være angrebet af parasitter, når der ikke er nogen medicinske beviser.

Hallucinationerne bliver til pseudohallucinationer efter vellykket terapi. Med andre ord bliver folk opmærksomme på deres situation og anerkender den som en vrangforestilling, selv om de fortsat oplever falske fornemmelser.

Det vil være nødvendigt at gennemføre farmakologisk behandling i nogle tilfælde. Desuden bør en psykiater ordinere neuroleptika, når oprindelsen af vrangforestillingerne er kropslig. Den psykologiske terapi skal fortsætte, selv når dette er tilfældet.

Kvinde i terapi
Psykologisk terapi spiller en stor rolle i behandlingen af vrangforestilling om parasitter.

Perspektivering

Denne tilstand skildrer reelle fornemmelser, der påvirker en person på alle områder af hans/hendes liv. Man kan dog ikke sige, at det er en fysisk sygdom, fordi de fleste af disse mennesker er raske. Vrangforestilling om parasitter er grundlæggende en sjælden form for psykose.

Hvad skal man gøre, hvis en person med vrangforestilling om parasitter nægter psykologhjælp?

Folk nægter ofte at erkende behovet for at konsultere en psykolog. Den mest sandsynlige årsag til denne afvisning er, at de ikke føler, at folk tager dem alvorligt. Derfor skal andre specialister understrege vigtigheden af psykologisk behandling.

Læger skal hjælpe patienten med at forstå, at en psykologisk konsultation blot er endnu en del af den diagnostiske proces. Patienterne vil være mere tilbøjelige til at gå med til at konsultere en psykolog, når de ikke føler sig dømt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cruzado, Lizardo, and Renzo Paima Ríos. “Parasitosis Delirante: Sinergia Entre Psiquiatría y Otras Especialidades.” Acta méd. peru 29.1 (2012): 35–37. Print.
  • Rodríguez-Alonso, Beatriz et al. “Delusional Parasitosis. A Multicenter Retrospective Study in Spanish Infectious Disease Services.” Enfermedades infecciosas y microbiologia clinica (English ed.) 39.5 (2021): 223–228. Enfermedades infecciosas y microbiologia clinica (English ed.). Web.
  • Hinkle NC. Ekbom syndrome: a delusional condition of “bugs in the skin”. Curr Psychiatry Rep. 2011 Jun;13(3):178-86. doi: 10.1007/s11920-011-0188-0. PMID: 21344286.
  • “Presensación de Un Caso de Síndrome de Ekbom.” Correo Científico Médico de Holguín 16.2 (2012): n. pag. Print.
  • Hinkle NC. Ekbom syndrome: the challenge of “invisible bug” infestations. Annu Rev Entomol. 2010;55:77-94. doi: 10.1146/annurev.ento.54.110807.090514. PMID: 19961324.
  • et al. “A Propósito de Un Caso: Consumo de Estimulantes y Delirio de Parasitosis.” Sociedad Espanola de Patologia Dual (SEPD), 2020. Web.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.