Hvad er den bedste måde at spise ris på?

05 oktober, 2020
Ris er en fødevare, der har været almindelig blandt mange civilisationer og er en af verdens mest spiste fødevarer. Vi viser dig de sundeste måder at forberede dem på her i denne artikel.
Hvad er den bedste måde at spise ris på? Ris er en af verdens mest brugte fødevarer. I sig selv kan ris være noget ret almindeligt, men det er utroligt, hvor let det er at tilpasse ris til andre fødevarer. Men hvad er den bedste måde at spise ris på?

Der er mange forskellige måder at forberede ris på, og nogle er sundere end andre. Det hele afhænger af, hvordan du gør det og hvad du spiser sammen med risen.

Mange kulturer i verden bruger ris som deres primære fødekilde. Det har været almindeligt i århundreder blandt forskellige civilisationer, ligesom hvede faktisk.

Ris og vægtstigning: Den bedste måde at spise ris på

Ris er et korn, der indeholder vand, kulhydrater, fibre og mineraler. Det indeholder meget lidt fedt. Det er en hovedsagelig sund mad, der har de kulhydrater, din krop har brug for.

Ris i sig selv er ikke et problem – hvad der betyder noget er, hvor meget du spiser. Hvad får dig til at gå op i vægt er, når du indtager flere kalorier, end du har har brug for, baseret på dit aktivitetsniveau.

Er det farligt at spise ris?

Raa ris i en kurv

Ris har evnen til at absorbere høje mængder arsen, især gennem dens ydre skal. En af fordelene ved hvide ris er derfor, at de er blevet behandlet for at fjerne den ydre skal.

Dette dæmper den lidt udbredte opfattelse, at brune ris er sundere. Sandt nok har de flere ernæringsmæssige fordele end hvide ris, men de indeholder også mere arsen.

Anbefalet læsning:

Nemme quinoa og kikærte kødboller

Tre måder at reducere arsen i ris:

1. To dele vand, en del ris

Denne “2 × 1” fremstillingsmetode gør det muligt for risene at koge grundigt igennem. Det vil reducere mængden af arsen der er tilstede i dem.

2. Fem dele vand, en del ris

Med denne andel vand pr. kop ris kan arsen reduceres med op til 50%. Interessant nok er den anbefalede andel til fremstilling af risotto fem dele vand til en del ris.

3. Læg dem i blød natten over

Med denne teknik vil ris miste omkring 80% af det arsen de indeholdt.

Desværre involverer det også tab af gode andre næringsstoffer.

Spis ris på en sund måde

Ris i en skaal

Hvis du vil forbedre dit helbred ved at spise ris, er der visse kombinationer, der vil øge fordelene ved ris. Her er et par af dem:

Hvid ris med kokosolie

En af ulemperne ved hvide ris er, at de har en masse koncentreret stivelse. Den menneskelige krop vil omdanne denne stivelse til sukker. Og vi ved allerede, hvor skadeligt for meget sukker kan være.

Denne proces kan dog reduceres, hvis du bruger en ekstra kop vand og to spiseskefulde kokosolie når du skal forberede dine ris. De negative virkninger af stivelsen i din krop kan derved neutraliseres.

Brug bouillon for en god måde at spise ris på

Ris med smag - maade at spise ris

Hvis du er interesseret i at tilføje smag til din ris, samtidig med at du øger deres ernæringsmæssige egenskaber, skal du prøve at bruge bouillon. Grøntsag og kylling bouillon giver smag og næringsstoffer, og absorberes godt af ris.

Ris med ingefær: En god måde at spise ris på

Hvis du vil have ris med en masse smag og sundhedsmæssige fordele, er det en god ide at tilføje ingefær. Du skal rive ingefærroden og tilføje den, mens risen er ved at blive lavet. En lille smule kokosolie vil garantere, at din skål kommer godt ud, smager godt og samtidig er sund.

Læs også:

Quinoa risotto med svampe, kylling og porrer

Ris med tilsatte antioxidanter

Som du kan se, er der mange måder at forbedre (ved smag og næringsstoffer) dit regelmæssige forbrug af ris. En af dem er at udnytte ingredienser, der indeholder antioxidanter. Disse kan være grøntsager og svampe: De giver protein og en sund mængde antioxidanter.

Hvidløg er en anden ingrediens med mange gavnlige egenskaber. Ud over sine effekter på egen hånd er den perfekt i kombination med løg og ris. Alle disse ingredienser vil gøre at dine risretter både smager godt, og at de samtidig også er sunde.

Ris er en ingrediens, der har flere kreative muligheder end de fleste andre når det kommer til madlavning. Det er en gammel slags mad, der vil passe godt med stort set alt hvad du beslutter dig for at tilføje. Bare prøv lidt med lidt egen forskning, innovation og værdsættelse for kunsten at øge din madlavningskreativitet.