Seks sygdomme for rejsende

Mange af endemierne i tropiske lande spreder sig som sygdomme for rejsende. Det er på grund af det faktum, at mange personer rejser nutildags.
Seks sygdomme for rejsende
María Muñoz Navarro

Skrevet og kontrolleret af biolog María Muñoz Navarro.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Når man rejser til andre lande, især de tropiske, er man i højere risiko for at tiltrække sygdomme. Man skal derfor tage forebyggende forholdsregler med i overvejelserne for at undgå sygdomme for rejsende. Det kan være vacciner og forudgående råd fra sundhedsfagfolk.

De fleste af disse sygdomme er milde såsom diarré og luftvejsinfektioner, hvilket er grunden til, vi som regel ikke tænker så meget over dem. Når inficerede rejsende vender hjem til deres hjemlande, udsætter de dog folkesundheden for en seriøs trussel på grund af risikoen for lokal smitte.

Sygdomme for rejsende

Det er gængs for folk at få sygdomme uden for deres hjemlande. Det eneste problem med dette er ikke, at de lider, når de vender hjem, men at de kan overføre sygdomme og få dem til at sprede sig. Det er derfor, sundhedsfagfolk kalder dem for “importerede infektiøse sygdomme”.

Internationale rejser er gængse nutildags, hvilket er grunden til, at infektiøse sygdomme er dagens emne. De mest gængse er sygdomme i mavetarmkanalen, luftvejene og dermatologiske lidelser.

Lad os se på nogle af de mest gængse.

Diarré hos rejsende

Dette er den mest gængse af de forskellige sygdomme for rejsende. Selvom det som regel er mildt, kan det være ubehageligt for dem, der lider af det på deres ferie. De mest gængse bakterier, der forårsager det, er:

 • Enterotoksigene E. Coli (ETEC). Dette er den primære bakterie, der forårsager denne lidelse. Coccidian parasitter er dog også blevet mere gængse. Vira såsom rotavirus og norovirus, der er inkluderet i disse patogener, kan også forårsage det.
 • Campylobacter og E. coli. Det er de primære årsager til fødevarebårne sygdomme. Det øger risikoen af indtage rå fødevarer eller fødevarer, der ikke er tilberedt længe nok.
 • Salmonella. Det er en bakterie, som forårsager tyfus, paratyfus og fødevarebårne sygdomme.
 • Shigella en en anden patogen bakterie, som spreder sig ved at spise inficeret mad.

Malaria

Selvom det er en sygdom, som eksperter anser som udryddet for mange år siden, findes den dog stadig i mange tropiske og subtropiske lande, hvilket gør det til en risiko på listen over sygdomme for rejsende. Det forårsager mellem 350 og 500 millioner af infektioner og op til 1 million dødsfald om året ifølge Global Malaria Action Plan.

Malaria bliver importeret mere og mere til udviklidede lande på grund af det faktum, at mange personer rejser til de tropiske lande. Overførslen af Plasmodium falciparum parasitten plejede at opstå hos befolkningen i de endemiske lande. Nutildags er det dog gængs for folk, der besøger landene, at blive smittede.

Myg kan være skyld i sygdomme for rejsende

Sygdomme for rejsende: Denguefeber

Denguefeber er en sygdom, som denguevirussen fra Flaviviridae familien forårsager. Den overføres faktisk via Aedes-hunmyggene. Selvom eksperter anser det som en endemi, der er typisk for tropiske lande, har den dog spredt sig til verdensplan grundet globalisering og lufttransport.

Sygdommen kan manifestere sig ved forskellige alvorlighedsgrader lige fra mild feber til dengue bløderfeber.

Der er en vaccine. Problemer med vaccinen er dog, at der er fire serotyper af virussen. Det gør det svært at forberede immuniseringen.

Zikavirus

Som i det tidligere tilfælde bidrog rejser til den hurtige spredning af Zika, hvilket førte til et seriøst problem for folkesundheden.

Det spredes via stik fra Aedes-myg ligesom dem, der overfører dengue. Når en sund myg bider en inficeret person eller dyr, kommer virussen ind i myggens blod, og fra det øjeblik af vil den sprede virussen til alle de væsener, som den stikker.

Seksuel kontakt er også blevet studeret som en af de mest gængse måder at få og overføre virussen på. Det skyldes, at det er til stede i sæd hos den inficerede person. Det er meget farligt for gravide kvinder, eftersom de kan få babyer med mikrocefali.

Eftersom det er en sygdom for rejsende, kan inficerede personer sprede virussen til forskellige områder, når de rejser. Der er faktisk tilfælde, hvor inficerede myg er rejst med i en turists bagage.

Sygdomme for rejsende: Chikungunya-feber

Sygdommen forårsager alvorlige ledsmerter hos den inficerede person, hvilket får dem til at bøje nakken. Dets andre symptomer minder derudover om dem, der er ved dengue og Zika.

Selvom Chikungunyafeber, der også er i Flaviviridae familien, kan overføres fra mor til barn under en graviditet ligesom Zika, kan det ikke overføres via seksuel kontakt. Og Chikungunya forårsager en meget høj feber og ledsmerter, hvilket differentierer det fra Zika.

Tigermyggen (Aedes albopicuts) overfører denne sygdomme for rejsende. Den bliver faktisk diagnosticeret i mange forskellige lande hvert år især hos immigranter.

Krim-Congo hæmoragisk feber

Indtil videre har vi set på eksempler på insektbårne sygdomme for rejsende. Det generiske navn for disse syndromer er viral hæmoragisk feber. Derudover varierer deres symptomer fra infektioner uden symptomer til dødsfald.

Krim-Congo hæmoragisk feber er en viral hæmoragisk feber, der overføres via bid fra flåter. Denne infektion forårsager feber og mildere blødning end Ebola, som der ikke er nogen antiviral behandling mod.

Sundhedsfagfolk er i risiko, eftersom de kan behandle inficerede patienter, foruden nosokomial overførsel. Selvom det er gængs i Afrika, som vi har kommenteret på i denne artikel, er spredningen af det forbundet med spredning af sygdomme for rejsende.

Kufferter stablet ovenpå hinanden

Forebyggelse og information om sygdomme for rejsende

Som du har set, skal du tage bestemte medicinske overvejelser med i tankerne, før du rejser. Sygdomme for rejsende er ret foruroligende nutildags på grund af det faktum, at folk rejser mere og mere hver dag.

Ved at tage grundlæggende forholdsregler kan vi forebygge smitten og fremtidig overførsel af disse lidelser i vores land og til personer i vores omgivelser. Disse anbefalinger inkluderer de følgende:

 • Først skal man søge medicinsk rådgivning før rejse. Det er især vigtigt hos personer i risikogrupper såsom dem, der lider af kroniske sygdomme, ældre, børn og gravide kvinder.
 • Bære udprintede instruktioner om sundhed for landet, man rejser til.
 • Tjekke vaccinerne hos alle medlemmer i familien, der skal rejse.
 • Følge strategierne for adfærd og selvbehandling. Mest af alt skal man tage forbehold for at beskytte sig selv mod insekter.
 • Man bør især være opmærksom på fødevaresikkerhed og vandet, man drikker.

Selvom vi i denne artikel nævnte nogle af de mest gængse sygdomme, som du kan få, når du rejser, skal du huske på, at de ikke er de eneste. For eksempel er der blandt andet Avian influenza, influenza A, SARS, Ebola og difteri.

Uanset hvad sygdommen er, er nøglen at følge de ovenstående tips og få tilstrækkelig medicinsk pleje, hvis der skulle opstå symptomer.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man rejse med diabetes
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man rejse med diabetes

En diabetiker kan sagtens nyde en ferie et fjerntliggende sted. Det kræver planlægning at rejse med diabetes, men man kan sagtens gøre det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Freedman, D.O., Chen, L.H. and Kozarsky, P.E. Medical considerations before international travel. N. Engl. J. Med. (2016) 375 (3): 247-260.
 • Pavli, A. and Maltezou, H.C. Malaria and travellers visiting friends and relatives. Travel Med. Infect. Dis. (2010) 8 (3): 161-168.
 • Ross, A.G.P., Olds, G.R., Cripps, A.W., Farrar, J.J. and McManus, D.P. Enteropathogens and chronic illness in returning travelers. N. Engl. J. Med. (2013) 368(19).
 • Noor, R. and Ahmed, T. Zika virus: epidemiological study and its association with public health risk. J. Infect. Public Health. (2018) 11(5): 611-616.
 • Weaver, S.C. and Lecuit, M. Chikungunya virus and the global spread of a mosquito-borne disease. N. Eng. J. Med. (2015) 372(13).
 • Leblebicioglu, H., Ozaras, R., Fletcher, T.E. and Beeching, N.J. ESCMID study group for infectios in travellers and migrants (ESGITM). Crimean-Congo haemorrhagic fever in travellers: a systematic review. Travel Med. Infect. Dis. (2016) 14(2):73-80.
 • Khetarpal, N. and Khanna, I. Dengue fever: causes, complications, and vaccine strategies. Journal of Immunology Research. (2016) 2016:6803098.
 • Mischilnger, J., Rönnberg, C, Álvarez-Martínez M.J. et al. Imported malaria in countries where malaria is not endemic: a comparision of semi-immune and nonimmune travelers. Clin. Microbiol. Rev. (2020) 33(2)

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.