Årsager til allergiske reaktioner og allergisymptomer

De mest almindelige allergener er dem, der påvirker luftvejene, hvilket for eksempel er pollen eller mider. I denne artikel skal vi se nærmere på, hvad der forårsager allergier og almindelige allergisymptomer.
Årsager til allergiske reaktioner og allergisymptomer

Sidste ændring: 08 oktober, 2020

Det er meget almindelig at være allergisk over for noget, hvad enten det er pollen, mider, gluten eller noget andet. Det er noget, der påvirker en stor del af befolkningen. I dag er det næsten en sjældenhed at støde på en person, der ikke har oplevet allergiske reaktioner over for et eller andet.

Det anslås, at en ud af fire har en eller anden form for allergi i løbet af deres liv. Faktisk er det en af de mest almindelige sygdomme i barndommen.

En allergi refererer til immunforsvarets overfølsomhed over for et stof, som forårsager ændringer i luftvejene, fordøjelsessystemet, nervesystemet eller i huden. Med andre ord er det en unormal immunsystemsreaktion på et stof, der normalt ikke ville udløse denne reaktion. Overordnet set kan en person være allergisk over for ethvert stof.

Men ved du, hvorfor dette opstår? I denne artikel forklarer vi, hvorfor allergiske reaktioner opstår, hvordan de diagnosticeres samt almindelige allergisymptomer.

Kvinde nyser på grund af allergi

Hvad betyder allergiske reaktioner?

Immunforsvaret arbejder kontinuerligt, da det genkender og eliminerer bakterier fra kroppen for at beskytte den mod sygdomme. Sommetider bliver dets forsvarsmekanismer dog ændret.

Når dette opstår, aktiveres systemet meget stærkt mod visse elementer, der faktisk er harmløse. Med andre ord aktiverer det mange forsvarsmekanismer – såsom at nyse – mod et stof, der ikke forårsager sygdom. Dette kan for eksempel være pollen.

Allergisymptomer kan være forskellige afhængigt af stoffet, man er allergisk over for. Hvis man er allergisk over for støvmider, vil man sandsynligvis lide af luftvejssymptomer. Man kan hoste, nyse, have øjne, der løber i vand, samt mange andre ting.

Almindelige allergisymptomer

Som vi nævnte ovenfor, afhænger allergisymptomer af, hvilken type allergi, der er tale om. Dine symptomer kan også afhænge af, om du har haft kontakt med stoffet ved at spise det, røre ved det eller inhalere det. 

De mest almindelige allergiske reaktioner er forbundet med luftvejene. Derfor er de mest almindelige symptomer allergisk rhinitis (høfeber) og øjenbetændelse.

Høfeber gør, at næsen klør, at man nyser, næsen bliver tilstoppet, og at den konstant løber. Allergisk øjenbetændelse er en intens kløen i øjnene, der gør, at øjnene også løber i vand. De, som lider af dette, føler ofte, at de har sand i øjnene.

Derudover er det vigtigt at nævne, at allergiske reaktioner ofte er forbundet med astma. Personer, der døjer med astma, oplever hoste, hvæsen og vejrtrækningsproblemer.

Fødevareallergier

Når man er allergisk over for en fødevare, er de mest almindelige symptomer, man oplever, at det kilder eller klør i munden, hvilket også kan nå halsen. Man kan også opleve, at læberne, tungen eller ansigtet hæver op. Derudover kan man få udslæt, efter man har spist fødevaren. Man kan ligeledes opleve diarré, opkast og flatulens (luft i maven). 

De fødevarer, der forårsager de fleste allergiske reaktioner, er mælk, nødder og æg.

Allergiske reaktioner over for medicin

Mange mennesker er allergiske over for visse typer medicin. Faktisk skal læger spørge, om man er allergisk over for noget, inden de udskriver recepter. Denne type allergi er ofte ledsaget af hudreaktioner såsom udslæt og kløen. 

Person bliver testet for allergi

Anafylaksi

Anafylaksi opstår, når allergiske reaktioner er ekstremt alvorlige. Det, der sker, er, at immunforsvaret frigiver stoffer, der pludselig sænker blodtrykket. Luftvejene bliver smallere, og det bliver vanskeligere at trække vejret.

Det kan opstå meget hurtigt, efter man har været i kontakt med stoffet, som man er allergisk over for. Det er for eksempel relativt almindeligt hos dem, som er allergiske over for bistik.

Når man oplever anafylaksireaktioner, øges pulsen, og man bliver mere svækket. Derudover opstår der udslæt på huden samt kvalme og opkast. I disse tilfælde er det vigtigt, at man tager på skadestuen. 

Konklusion

Mange mennesker er allergiske over for forskellige stoffer. Derfor er det vigtigt at kende til de mest almindelige allergisymptomer. Derved kan du hjælpe din læge med at finde ud af, hvad det er, der forårsager de allergiske reaktioner, så du kan undgå allergenet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.