8 tidlige tegn på halskræft du ikke må ignorere

For at få diagnostiseret kræft tidligt, er det meget vigtigt at identificere de indledende symptomer, fordi de ofte kan forveksles med andre sygdomme.
8 tidlige tegn på halskræft du ikke må ignorere
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 22 oktober, 2022

Tidlig diagnosticering af kræft betyder en større chance for at overleve. Derfor, selvom du måske ikke er disponibel for det, er det vigtigt at kende de tidlige tegn på halskræft.

Som resultat af unormal cellevækst, påvirker denne type kræft svælgets, strubehovedets, spiserørets og mandlernes helbred.

Selvom alle kan rammes, er det typisk folk som ryger, eller som har lidt af Human Papillomavirus (HPV), som har højere risiko for at udvikle kræft.

I øjeblikket mener man at det er en af de farligste typer kræft, fordi dens mangel på tydelige symptomer forhindrer tidlig diagnosticering.

På grund af dette, vil vi gerne dele nogle af de tidlige tegn på halskræft, som kan være nyttige for at fange og diagnosticere sygdommen tidligt.

Læs med!

1. Hæshed eller forandringer i din stemme

Kvinde der tager sig til halsen

Unormal cellevækst i halsen, kan starte ved stemmebåndetderfor kan et af de tidlige tegn på halskræft være en tydelig forandring i din stemme.

 • Forlænget hæshed der varer mere end tre uger, eller pludselig forandring i din stemme er grund nok til at søge lægehjælp.
 • Nogle gange er det forbundet med infektioner eller rygning, andre gange kan det være mere alvorligt.

2. Ondt i halsen

Det er svært at kalde ondt i halsen for et tegn på kræft. Oftest skyldes det en irritation fra en almindelig luftvejsinfektion.

Men hvis smerterne er vedvarende eller opstår med hyppige og jævne mellemrum, er det vigtigt at finde årsagen.

 • Væksten af tumorer i dette område kan forårsage dette symptoms tilbagevenden. Det kan også være mere intenst når man synker eller når man råber.

3. Dårlig ånde kan være et af de tidlige tegn på halskræft

Kvinde der holder sig for munden

Hvis du har dårlig ånde, som ikke forsvinder trods gode, orale hygiejnevaner, kan det være et tegn på noget mere seriøst. Selvom du ikke bør drage forhastede konklusioner, bør du heller ikke afvise muligheden.

 • Folk der lider af halskræft, har generelt svært ved at styre lugten af deres ånde. Den dårlige ånde er vedvarende selvom de bruger mundskyl eller andre specielle produkter til oral hygiejne.

4. Problemer med at trække vejret

Vejrtrækningsproblemer, også kendt som dyspnøer et symptom der måske signalerer, at noget forhindrer luftens gennemstrømning i luftrøret.

 • Det kan være forårsaget af en alvorlig infektion, men kan også være tegn på en tumor.

5. Hævelse i halsen

Kvinde medhaevet hals

Forekomsten af hævelse i halsen kan skyldes forskellige ting. I halskræftens tilfælde, skyldes det at tumoren har spredt sig til de lymfekirtler der sidder omkring halsen.

 • Dette symptom er en god grund til at søge lægehjælp med det samme, da det kan være et tegn på at kræften spreder sig og bliver værre.

6. Konstant og vedvarende hoste

Folk med luftvejsproblemer eller allergier lider ofte af tilbagevendende hoste, som forårsages af immunforsvarets angreb på et fremmedlegeme i kroppen.

Når der er et problem i halsen, som er en del af luftvejssystemet, kan hosten blive kronisk.

 • Til at starte med, vil hosten være tør og halsen irriteret. Når tumoren gror, vil den forårsage sår og blødning.

Læs også denne artikel efter “8 tidlige tegn på halskræft du ikke må ignorere”:

Kan du blive gravid naturligt i 45-års-alderen?

7. Hvæsende vejrtrækning

Kvinde der tager sig til halsen - Tidlige tegn paa halskraeft

Når tumoren ikke behandles tidligt, vil kræftcellerne fortsætte med at dele sig, og forårsage svære smerter i området omkring den.

En konsekvens af dette, er at tumoren blokerer luftvejene, og forårsager en hvæsende lyd hver gang personen tager en vejrtrækning.

 • Denne lyd kalder laryngeal stidor og er et resultat af en indsnævring af åbningen mellem stemmebåndene.
 • Hvis det ikke behandles tidligt, kan det blokere for luftvejene fuldstændig, og forårsage kvælning og død.

Læs også denne artikel efter “8 tidlige tegn på halskræft du ikke må ignorere”:

Få kontrol over gigtsmerterne med de her midler

8. Problemer med at synke

Størstedelen af folk der lider af halskræft, taber sig markant, fordi de oplever problemer med at synke deres mad.

 • Tilstedeværelsen af en tumor indsnævrer halsåbningen og forårsager at mad sætter sig fast. Dette forårsager muskelsvaghed og en hyppigere forekomst af halsbrand.

Hvis du identificerer disse symptomer, er det vigtigt at du søger lægehjælp med det samme.

Lægen kan, efter at have undersøgt dine symptomer, bede om en endoskopisk undersøgelse og andre tests, for at bekræfte diagnosen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence, Collaborators. (8 October 2016).
 • Rosenblatt KA (2004). “Marijuana use and risk of oral squamous cell carcinoma”. Cancer Res. 64 (11): 4049–54.
 • Schmitz, M. (2012). “Loss of gene function as a consequence of human papillomavirus DNA integration”. International Journal of Cancer. 131 (5): E593–E602.
 • García N, et al. Tabaquismo y cáncer bucal: una revisión teórica. Rev Med UV 2010. Disponible en: https://www.uv.mx/rm/num_anteriores/revmedica_vol10_num1/articulos/tabaquismo.pdf.
 • Fernández J, et al. Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. Medifam 2002;12(1). Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000100005.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.