Hvad er kollektivisme?

Kollektivisme er en filosofisk holdning, der forsvarer en gruppes eller et samfunds behov og velfærd frem for enkeltpersoners behov og velfærd. Hvad er kendetegnende for denne bevægelse? Lær alt om det her!
Hvad er kollektivisme?
Maria Alejandra Morgado Cusati

Skrevet og kontrolleret af filosof Maria Alejandra Morgado Cusati.

Sidste ændring: 30 september, 2022

Kollektivisme er en filosofisk holdning, der forsvarer kollektivets overlegenhed over for individet. Den antager således, at det fælles bedste kommer før det individuelle bedste.

Den retfærdiggør således oprettelsen af regimer med stor statslig indblanding, hvor individuelle rettigheder er af ringe betydning. Ud fra et politisk og økonomisk perspektiv kan kollektivisme derfor defineres som en doktrin, der antager, at varer og produktionsmidler bør ejes af staten eller samfundet.

Karakteristika for kollektivisme

For bedre at forstå dette perspektiv er dets vigtigste karakteristika gennemgået nedenstående.

Kollektivets overlegenhed

Kollektivismen vil altid sætte kollektive interesser over den enkeltes personlige interesser. Det samme sker i tilfælde af to grupper af forskellig størrelse. I dette tilfælde vil den gruppe, der består af det største antal mennesker, blive foretrukket frem for den anden.

Derfor er der i den kollektivistiske diskurs ofte tale om at ofre individet, da kollektivet anses for at have den moralske prioritet.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Konfucianisme: Hvad lærer den konfucianske filosofi os?

Et sprogbrug, der hentyder til et konglomerat af mennesker

I kollektivistisk sprogbrug er det almindeligt at finde en række ord, der hentyder til grupper af mennesker, såsom samfund, nation, fællesskab, broderskab, søsterskab, kammeratskab, kollektivitet, korporation, fagforening og social klasse blandt andre lignende udtryk.

Den hyppige brug af disse ord og deres afledninger udgør en pålidelig indikator for en kollektivistisk mentalitet, især i politiske eller organisatoriske diskurser.

Demonstration

I politiske marcher og kampagnetaler er det muligt at bemærke, om der er kollektivistiske træk gennem brugen af kollektivistisk sprogbrug.

Kollektivisme er almindeligt i en række ideologier

Kollektivisme er en generisk kategori, som omfatter en række forskellige perspektiver og ideologier. Alle har de det til fælles, at de ophøjer det kollektive.

Nogle af disse holdninger er følgende:

  • Socialisme.
  • Kommunisme.
  • Nationalisme.
  • Korporatisme.
  • Fascisme.

Det har brug for en stærk central magt

For at kollektivismen kan fungere, har den brug for en magtfuld enhed, der har kapacitet til at repræsentere kollektivet og handle på dets vegne. For at gøre dette skal den være i stand til at pålægge foranstaltninger, der ofrer den mindre gruppe til fordel for den større gruppe.

Nogle kollektivistiske politikker indebærer indgreb, såsom priskontrol til forsvar for flertallet, juridiske fordomme til fordel for fagforeninger, statsejerskab af virksomheder til gavn for samfundet og mediecensur for at forhindre udbredelse af idéer, der kan forstyrre den offentlige harmoni.

Det er dog også vigtigt at bemærke, at dette medfører en risiko for, at magtfulde enheder vil udnytte deres position til at handle til personlig vinding. Det er det, der f.eks. sker i tilfælde af totalitære regimer.

Social opdeling

Et andet karakteristisk træk ved kollektivisme er tendensen til at skelne mellem sociale klasser. Til dette formål tyer den normalt til dobbeltklassifikationer, f.eks. rig-fattig, proletarer-borgere, ejere-fattige.

Den er i modsætning til individualisme

Individualisme er den sociale, politiske og økonomiske doktrin, der forsvarer individuelle behov og velfærd frem for gruppens eller samfundets. Den fremmer også uafhængighed og selvtillid.

I individualistiske kulturer defineres beslutninger, resultater, mål og ønsker normalt som personlige snarere end kollektive. Derfor har folk i denne type kultur en tendens til at prioritere social prestige, succes, dominans og personlig rigdom.

Når det gælder kollektivistiske kulturer, har folk på den anden side en tendens til at definere sig selv i forhold til deres bånd i gruppen. Med andre ord er der en større interesse for andres velfærd, bekymring for social retfærdighed og engagement i traditioner.

Mennesker stables som symbol på kollektivisme

Individualistiske kulturer lægger ofte større vægt på personlig succes, bl.a. på arbejdspladsen. Kollektivistiske kulturer lægger derimod mere vægt på samarbejde og teamwork.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Samarbejdslege for børn: Derfor er det en god idé

Kritik af kollektivisme

Som alle filosofiske holdninger har kollektivismen sine forsvarere og modstandere. En af de vigtigste kritikpunkter af kollektivismen er rettet mod individets værdi eller værdighed defineret ud fra, hvordan han eller hun bidrager til samfundet.

F.eks. anses en person ofte for at være overlegen, hvis han eller hun er medlem af en fagforening. Den samme person mister imidlertid automatisk værdi, hvis han eller hun forlader dette kollektiv og bliver iværksætter.

Kollektivismen er på sin side blevet stærkt kritiseret for sin tendens til at etablere autoritære systemer, der krænker frihedsrettigheder og menneskerettigheder. I dette tilfælde er de mest berørte normalt minoritetsgrupper eller enkeltpersoner, som ikke deler det større kollektivs idealer.

Den kollektivistiske holdning er også blevet kritiseret for at være imod personlige initiativer og gennemførelsen af dem. Disse bliver trods alt ofte ignoreret eller lagt til side, hvis de ikke er forenelige med eller ikke gavner kollektivet.

Betydningen af menneskerettigheder

Der er rigtig mange forløsende idéer, der følger med kollektivismen, som f.eks. forestillingerne om solidaritet, social retfærdighed og lighed mellem medlemmerne af en gruppe.

Vi må dog ikke glemme, at hvert enkelt menneske har menneskerettigheder, og at de under ingen omstændigheder må krænkes. Derfor er det relevant at være kritisk og forsigtig med systemer eller overbevisninger, der udgør en risiko for dem.

Det kan interessere dig ...
Hvad er individualisme?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er individualisme?

Individualisme er en filosofisk holdning, der forsvarer individets overlegenhed over for kollektivet. Læs om dens karakteristika.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cienfuegos Y, Saldívar A, Díaz R, Avalos A. Individualismo y colectivismo: caracterización y diferencias entre dos localidades mexicanas. Acta de investigación psicol  [Internet]. 2016  [consultado 12 abr 2022]; 6( 3 ): 2534-2543. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322016000302534&lng=es.
  • García T, García L, Correa F, López A. Individualismo-colectivismo y su efecto sobre la autoeficacia en jóvenes. Revista Mexicana de Psicología [Internet]. 2016 [consultado 12 abr 2022]; 33(1): 71-79. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=243056043008

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.