Frelser-syndromet: Hvis du hjælper alle andre, hvem hjælper så dig?

Forsøger du altid at redde andre? Får det dig til at føle dig vigtig eller elsket? I denne artikel får du at vide, hvordan du i stedet kan begynde at fokusere på dig selv.
Frelser-syndromet: Hvis du hjælper alle andre, hvem hjælper så dig?

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Måske har du aldrig tænkt over det før, men kan det være, at du lider af frelser-syndromet? Når du er tiltrukket af mennesker, der har et problem, og du ønsker at hjælpe dem, kan du bruge al din energi på at forsøge at redde dem.

Det er ikke ualmindeligt at møde mennesker, der har brug for hjælp. Men hvis du altid tiltrækker venner, der har brug for en hjælpende hånd, eller partnere med denne profil, lider du sandsynligvis af frelser-syndromet. I dette tilfælde bliver dine relationer vertikale i stedet for horisontale, et begreb som psykolog Arun Mansukhani taler om.

Der er ingen gensidighed her. Du giver, den anden modtager, og det er det.

Hvordan udvikles frelser-syndromet?

Frelser-syndromet kommer ikke ud af ingenting. Men ligesom mange andre udvikler det sig i løbet af barndommen og ungdomsårene. Det er i denne alder, at personligheden og de følelsesmæssige sår dannes.

De personer, der er blevet identificeret med dette syndrom, har som børn måttet tage ansvar for ting, der egentlig var voksnes ansvar. Måske er forældre, der går fra hinanden, og som ikke håndterer skilsmissen godt, årsag til, at et barn skal begynde at blive voksen før tid. De, der burde sørge for deres velfærd, gør det ikke.

Resultatet af alt dette er et behov, som ikke er blevet opfyldt. Der er et behov for kærlighed, hengivenhed, opmærksomhed og tilfredsstillelse, som ikke har været til stede.

Trist dreng, hvor forældre skændes i baggrunden

En dårligt håndteret skilsmisse kan forårsage et frelser-syndrom hos barnet, hvilket vil komme til udtryk i barnets fremtidige forhold.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Mentale mønstre: Hvad de er, og hvordan man forbedrer dem

Hvordan kan du se, om du lider af frelser-syndromet?

Du har måske identificeret dig med det, vi har nævnt her. Frelser-syndromet er meget mere almindeligt, end vi tror.

Psykolog Silvia Congost behandler dette emne på en meget klar måde i et spansk interview, hun havde i fjernsynet for noget tid siden. Der forklarede hun, at vi kan identificere, om vi lider af frelser-syndromet eller ej. Lad os tage et kig på det.

Du har behov for at give det, du ikke har fået

Når du lider af frelser-syndromet, forsøger du at give andre det, du ikke selv har fået. Du lever dig på en meget stærk måde ind i mennesker, der befinder sig i en vanskelig situation, og du forsøger altid at løse deres problemer.

Du opfatter deres situationer, som om de var dine egne. Det er, som om du skylder dem noget. Men i virkeligheden skylder du noget til dig selv: Selvværd.

Du søger anerkendelse hos andre

Et andet aspekt, der normalt er til stede, hvis du lider af frelser-syndromet, er, at du ubevidst søger anerkendelse. Du ønsker sætninger som “tak, du reddede mit liv” eller “hvad skulle jeg gøre uden dig!”

Det får dig til at føle dig godt tilpas, fordi du får det, du manglede som barn. Derfor har du brug for det.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 beslutninger, som du ikke skal forklare nogen

Du tror, at andre ikke giver sig 100 %

Du har sikkert på et tidspunkt brokket dig over, at du ikke oplever, at de mennesker, som du giver dig fuldt ud for, gør det samme for dig. De belønner dig ikke på samme måde.

Du har glemt, at forhold er 50-50. Når du giver så meget, giver du ikke andre mulighed for at bidrage.

Omstændigheder fører tilbage til din opfattelse af, at andre stadig ikke opfylder dine behov. Det vil sige, at manglerne fra barndommen vender tilbage.

Et par skændes

Beklagelser kan være almindelige i forhold, når nogen har frelser-syndromet, fordi de ofte opfatter, at deres partner ikke giver sig 100 %.

Hvordan kan du slippe af med frelser-syndromet?

Når du har indset, at det er meget muligt, at du har frelser-syndromet, er det tid til at tage kontrol og overvinde det. Til dette er det vigtigste, at du går til en professionel psykolog.

Fagpersonen vil kunne hjælpe dig med at se din frygt i øjnene og de uopfyldte behov, som du har forsøgt at afhjælpe ved at henvende dig til andre. Terapi kan tage lang tid, men det vil virke.

Et andet råd er, at du skal holde op med at behandle folk, som om de var uduelige eller hjælpeløse væsener. De er voksne nu, og de kan træffe deres egne beslutninger, begå fejl og løse dem selv.

Du behøver ikke at gøre det for dem. Nu er det svært, men med terapi vil du være i stand til at tage små skridt fremad.

Afslutningsvis skal du lære at elske dig selv meget. Du er blevet forfordelt som barn, og det har ført dig til denne situation, men ved du hvad? Nu er du voksen, og du skal give dit indre barn alt det, som det manglede. Men du skal gøre det fra dig selv – ikke fra den del af dig, der henvender sig til andre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Riso, W. (2008). ¿Amar o Depender? Barcelona: Norma SA Editorial.
  • Riso, W. (2008). Amores altamente peligrosos: los estilos afectivos de los cuales sería mejor no enamorarse: cómo identificarlos y afrontarlos. Editorial Norma.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.