Samarbejdslege for børn: Derfor er det en god idé

Kender du til fordelene ved samarbejdslege blandt børn? Det er aktiviteter, der fremmer teamwork for at opnå et fælles mål.
Samarbejdslege for børn: Derfor er det en god idé

Sidste ændring: 25 juni, 2020

Samarbejdslege for børn er lege og aktiviteter, der fremmer teamwork. Formålet er at opnå et fælles mål i stedet for at fokusere på konkurrencen. Dette didaktiske redskab er glimrende til at lære børn om værdier. Det er også en fremragende måde, hvorpå man kan fremme strategier til at udvikle sociale kompetencer som voksen.

Samarbejdslege for børn

Konceptet om samarbejdsleg blandt børn har til formål at være et alternativ til konkurrencelege, og de udføres i et afslappet og venligt miljø. Alle børn kan deltage i disse lege uden eksklusion eller diskrimination. Således kan hver af dem bidrage med deres helt unikke evner.

Som du kan se, er der mange fordele ved samarbejdslege blandt børn. På kort sigt hjælper det med at give anledning til et konstruktivt uddannelsesmiljø. På længere sigt fremmer det positive, sociale interaktionsevner.

Børn laver tovtrækning

Grunde til at fremme samarbejdslege for børn

Vi giver dig fem grunde til, at samarbejdslege er en god idé.

1. Det skaber opmærksomhed, respekt og solidaritet

Empati er en af de værdier, der øves i samarbejdslege. Målet er at fremme opmærksomhed og respekt for hinanden.

Samarbejdslege er først og fremmest baseret på principperne omkring respekt og solidaritet. Således har de til hensigt at skabe opmærksomhed på en legende måde for at bekæmpe diskrimination. Det kan også være en strategi til at forhindre mobning. 

Nogle skoler anvender allerede samarbejdslege, der inviterer børn til at have empati med deres klassekammerater. Derved kan de sætte sig selv i en andens sted og komme på løsninger til at løse udfordringer sammen.

2. Samarbejdslege handler om samarbejde og teamwork

Denne form for leg integrerer alle deltagere og inviterer dem til at hjælpe hinanden. Faktisk er det essentielt at finde en måde at samarbejde på for at løse en udfordring. Et barn kan ikke vinde alene, som er tilfældet med mange andre lege.

Som du kan se, lærer børn at værdsætte hinandens særlige evner, og de lærer at finde ud af, hvornår de skal bruge dem. Hvis et barn for eksempel er god til matematik, men ikke til sport, så vil de ikke blive ekskluderet fra gruppen, fordi de ikke er i stand til at vinde et kapløb. I stedet vil de stå for en anden opgave, der er forbundet med legen.

Børn spiller musik sammen

3. Det forbedrer børns kommunikationsevner

For at udføre samarbejdslege skal børn kommunikere med hinanden. Således får de mulighed for at forbedre deres sociale færdigheder.

For at løse opgaver eller udfordringer i en leg eller et spil skal børn etablere en god kommunikation med deres kammerater. De træner derfor, hvordan de skal udtrykke sig selv og sige deres meninger.

Samtidig lærer de alle sammen at lytte til hinanden. Denne strategi har til hensigt at afbalancere kommunikationen mellem børn, der sjældent taler, med dem, som konstant taler. Således er der en lige mulighed for alle.

4. Samarbejdslege lærer børn om konfliktløsning

Børn er ikke klar over, at de lærer at løse konflikter gennem leg.

Det første trin er at lære at udtrykke behovet for at løse en konflikt. De tjekker derfor effektiviteten ved denne strategi, hvorefter de anvender den i andre situationer i klasselokalet eller i frikvarteret. Ligeledes lærer de at bruge denne færdighed derhjemme, men også på arbejdspladsen, når de bliver voksne. 

Børn er klar til samarbejdslege

5. Det giver børnene selvtillid

Afslutningsvis forstærker samarbejdslege børns selvværd og selvtillid. Gennem disse lege lærer de at opfylde en essentiel funktion i en gruppe for at nå et fælles mål. De vil måske endda opdage talenter, de ikke anede, de havde, efter at have observeret deres kammerater.

Samarbejdslege er et glimrende og lærerigt værktøj, der kan bruges i børnehaver og skoler. Børn er som svampe: De absorberer alt, de ser og hører. Således vil de integrere alle disse værdier på en ret spontan og naturlig måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bay-Hinitz, A. K., Peterson, R. F., & Quilitch, H. R. (2006). Cooperative games: a way to modify aggressive and cooperative behaviors in young children. Journal of Applied Behavior Analysis. https://doi.org/10.1901/jaba.1994.27-435
  • Creighton, S., & Szymkowiak, A. (2014). The Effects of Cooperative and Competitive Games on Classroom Interaction Frequencies. Procedia – Social and Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.04.402
  • Marker, A. M., & Staiano, A. E. (2014). Better Together: Outcomes of Cooperation Versus Competition in Social Exergaming. Games for Health Journal. https://doi.org/10.1089/g4h.2014.0066

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.