Hvad er Simply Run, og hvad er fordelene ved det?

Simply run refererer til en tendens, der involverer løb 10 minutter om dagen. Udforsk fordelene ved denne træningsform her.
Hvad er Simply Run, og hvad er fordelene ved det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 24 juni, 2023

Det er ikke en nem opgave at implementere et løbetræningsprogram. Den største forhindring, løbere støder på, er tid. Det er uden tvivl ikke altid let at tilpasse sit skema, så man kan afsætte en eller to timer om dagen til træning. Måske kan svaret på dette findes i Simply Run.

Når du tænker på løb, forestiller du dig sikkert 60+ minutters sessioner med høj intensitet. Selvom vi kan sige, at dette er standarden, når det gælder denne disciplin, hævder dens fortalere, at du stadig kan drage fordel af at løbe bare 10 minutter om dagen. Vil du vide, hvad der ligger bag? Læs videre for at finde ud af, hvad Simply Run er.

Hvad er Simply Run?

Simply Run er en træningsform, der består i at løbe 10 minutter om dagen. Det er en løbestil, der startede i USA og siden blev populær over hele verden. Den opstod som et alternativ til løb, når man ikke har så meget tid.

For at praktisere den skal man bare tage løbeskoene på og træne i gennemsnitligt 10 minutter ved moderat eller høj intensitet. Mange løbere supplerer sessionen med en aerob træningsrutine, selvom dette kun er valgfrit.

Hvis dit arbejde, studie eller daglige ansvar forhindrer dig i at træne, som du ønsker, så vil Simply Run tilbyde et alternativ til at distrahere dig, styrke dine muskler, hjerte og lunger og forbedre dit generelle helbred. Hvis du tænker, at 10 minutter ikke er nok, inviterer vi dig til at gennemgå fordelene ved denne modalitet.

Kvinde løber langs stranden
At have lidt tid til at træne er et almindeligt problem i nutidens samfund.

Sørg for at læse: 4 tips til at spise den rigtige morgenmad før løb

De største fordele ved simply run

Du er måske i tvivl om fordelene ved simpelt løb. Selvfølgelig er de fordele, du får, ikke de samme, som hvis du løber 10, 20 eller 30 kilometer om dagen, men de er betydelige i forhold til en stillesiddende livsstil.

Løbesportens øgede popularitet startede med en artikel, der blev offentliggjort i 2014 i Journal of The American College of Cardiology. Forskere satte sig for at undersøge risikoen ved løb for hjerte-kar-sundhed i en gruppe på mere end 55.000 voksne.

Resultaterne viste, at løbere havde 45% mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-komplikationer, selv hvis de kun løb 5-10 minutter om dagen i langsomt tempo. Det fik flere trænende og inaktive personer til at træne i denne tid alene, hvilket gav anledning til Simply Run.

Det forbedrer din kropsholdning

En artikel offentliggjort i Journal of Physical Therapy Science i 2017 påpeger, at gennemsnitligt 10 minutters løb bidrager til en bedre kropsholdning på grund af muskelaktivering. Når du går lang tid uden aktivitet, svækkes musklerne i din lænd, baller og ben.

Faktisk opstår en stor del af skader med lændesmerter af denne grund. Hvis du har en tendens til lændesmerter, kan det være en fordel at løbe.

Du reducerer risikoen for skader

Det er dokumenteret, at den gennemsnitlige nybegynder løber har mellem 30% og 79% større risiko for at blive skadet under træning eller et løb. Derfor foreslår mange specialister, at man gradvist vænner kroppen til det, så man lærer teknikken.

Hvis du gerne vil i gang med at løbe, kan denne metode være meget nyttig som en overgangsmetode. Det er også nyttigt, hvis du er ved at komme dig efter en skade og føler, at du ikke er på 100% af din kapacitet.

Det forbedrer dit humør

At dyrke sport indebærer frigivelse af endorfiner. Dette hormon får dig til at have det godt med dig selv og forsyner dig med en kvote af lykke. At løbe en tur, selv om det kun er 10 minutter, er en gratis og praktisk form for terapi.

Løb hjælper dig med at undgå en stillesiddende livsstil

Lændesmerter er ikke den eneste risiko, du løber, hvis du opretholder en stillesiddende livsstil. Hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og fedme er blot nogle af de konsekvenser, du udsætter dig selv for. Da tiden ikke længere er en undskyldning, kan denne variant være adgangsbilletten til et sundt liv.

Oven i alt det andet, og alt efter intensiteten af din træning, kan du også styrke dine muskler, vedligeholde eller tabe dig og øge din knogletæthed. Hvis du har været udsat for et traume, kan du bruge Simply Run som genoptræningsterapi.

Kvinde dyrker simply run med sin hund
Simply Run giver dig mulighed for at kombinere de 10 minutters motion med andre aktiviteter, som f.eks. at lufte dit kæledyr.

Hvilke forholdsregler skal man tage, når man dyrker Simply Run?

På trods af alle fordelene ved at løbe 10 minutter om dagen, skal du huske på, at du som ved enhver anden sport skal anvende en række principper, når du dyrker den. Det følgende er en liste over de vigtigste:

  • Lav udstræknings- og opvarmningsøvelser før træning.
  • Brug sko, der er designet til løb. De hjælper med at dæmpe stødet på dine led.
  • Vælg et terræn, der ikke indeholder pludselige ændringer i hældningen.
  • Hvis det er første gang, du er ude at løbe, så løb ved lav intensitet. Øg i takt med dine fremskridt og din udholdenhed.
  • Drik vand, når du er færdig.
  • Stræk eller massér dine muskler, når du kommer hjem.

Det er også vigtigt at undgå overtræning. Mange fans af denne træningsform har en tendens til at løbe to gange om dagen (om morgenen og om eftermiddagen). På den måde når de at træne i 20 minutter, hvilket er fint til at fordele styrken eller tiden. Det er dog vigtigt, at du indregner tid til restitution.

Hvis du husker dette og gør alt det andet, reducerer du risikoen for skader eller andre løbeproblemer. Sørg selvfølgelig for at have sportstøj på, og nyd hvert sekund af din træning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Buist I, Bredeweg SW, Lemmink KA, Pepping GJ, Zwerver J, van Mechelen W, Diercks RL. The GRONORUN study: is a graded training program for novice runners effective in preventing running related injuries? Design of a Randomized Controlled Trial. BMC Musculoskelet Disord. 2007 Mar 2;8:24.
  • Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk. J Am Coll Cardiol. 2014 Aug 5;64(5):472-81.
  • Matsunaga N, Imai A, Kaneoka K. Comparison of muscle synergies before and after 10 minutes of running. J Phys Ther Sci. 2017 Jul;29(7):1242-1246.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.