Hvad er en sociopat, og hvordan adskiller de sig fra en psykopat?

Er det sandt, at en sociopat bliver skabt, og en psykopat bliver født? Forskellene mellem den ene personlighedsforstyrrelse og den anden er ikke lette at afgøre. I denne artikel vil vi dog forsøge at kaste lidt lys over emnet.
Hvad er en sociopat, og hvordan adskiller de sig fra en psykopat?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Sociopat og psykopat bruges undertiden synonymt. Begge udtryk henviser imidlertid til to forskellige tilstande. Med få ord kan man sige, at sociopaten er skabt, mens en psykopat er født. Derfor er det praktisk at behandle hvert af disse to begreber separat, fordi de ikke er så ens, som mange måske tror.

Begge diagnoser falder sammen i det forhold, at de begge indgår i kategorien antisocial personlighedsforstyrrelse (APF). I MSD-manualen defineres den således: “et generelt mønster af tilsidesættelse af andres konsekvenser og rettigheder”.

Det er mennesker, der handler på en bestemt måde af de grunde, vi vil se på nedenstående.

Bristede barndomme og sociopati

Lad os starte med at forstå sindet hos en person, der er sociopat. For at gøre det vil vi gennemgå det virkelige tilfælde af en pige: Beth Thomas.

Der er blevet foretaget adskillige undersøgelser og forskning om emnet. Denne pige blev sammen med sin bror seksuelt misbrugt af sin far. Beth endte hos plejeforældre, som hun begyndte at udvise meget mærkelige holdninger over for.

Pigen gjorde dyr og sin egen bror fortræd (især hendes kønsorganer). Hun var næsten altid trodsig og onanerede offentligt.

Beth var blot et barn, hvis barndom var blevet ødelagt af den vold, som hendes far havde påført hende fra en tidlig alder. Dette er videoen af et meget afslørende interview med hende.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: En passiv aggressiv person, er en enorm manipulator: 3 ting du bør vide

Men kunne Beth Thomas have et normalt liv? Sandheden er ja.

Som vi nævnte i begyndelsen, er sociopati lavet og kan behandles. Beth er i øjeblikket sygeplejerske og lever et normalt liv. Hun har været nødt til at gå i terapi for at lære at håndtere de udfordrende holdninger og adfærd, hun havde over for andre mennesker.

En sociopat er stadig en person, der har et psykisk problem, som kan behandles, så personen kan leve i samfundet uden problemer. Alle disse adfærdsproblemer behøver ikke at være til stede i voksenlivet, hvis de behandles fra starten.

Terapi er afgørende, og det samme gælder det at være bevidst om at være sociopat.

Hvordan er en sociopat?

Her kan vi forklare, at en sociopat er en følelsesmæssigt ustabil person, der handler på impulser. Denne person planlægger ikke noget. De planlægger heller ikke at skade et andet menneske eller et dyr.

De fleste sociopater er sociopater, fordi de har haft traumatiske oplevelser i barndommen, ligesom Beth Thomas. Dette viser derfor, hvor vigtig barndommen er for ethvert menneskes udvikling.

Psykopati: Når hjernen er anderledes

Vi har allerede talt om, hvordan en sociopat er, men hvad sker der i tilfælde af psykopater? I disse situationer finder vi mennesker, der har anderledes hjerner.

Nogle undersøgelser, som f.eks. den af Hjerneasymmetrier i psykopati, har påvist markante forskelle i hjernestrukturen hos mennesker, der er blevet diagnosticeret som psykopater.

Der er også problemer i den præfrontale cortex, hvilket gør hjernen anderledes fra det øjeblik, et menneske bliver født. Derfor kan vi sige, at psykopaten er født. Han eller hun behøver ikke at have haft en traumatisk barndom, da det er deres hjerne, der udviser visse karakteristika.

Dette er den vigtigste forskel mellem en sociopat og en psykopat.

Scanning af en hjerne

MR-billeder fra forskellige undersøgelser har vist, at psykopaters hjerne er anderledes i både struktur og funktion.

Hvordan ser en psykopat ud?

Nu hvor vi ved alt dette, kan vi fastslå, at en psykopat er en person, der har et markant fravær af empati. Derfor udnytter han eller hun andre til sin egen fordel.

Denne person er ude af stand til at etablere oprigtige venskaber. Desuden er han eller hun bevidst om og planlægger hvert eneste skridt, han eller hun tager. Der findes ingen kur, selv om kognitiv adfærdsterapi kan være effektiv i et vist omfang.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Myter om psykoterapi, der er blevet aflivet

Er en sociopat og en psykopat en morder?

På grund af en almindelig mangel på viden forveksles sociopati og psykopati ofte med mennesker, der er i stand til at begå mord. At blive diagnosticeret med disse lidelser betyder imidlertid ikke, at denne person er i stand til at dræbe et andet menneske. Det betyder dog ikke, at der ikke er tilfælde, hvor det kan ske.

Lad os tage hensyn til sociopatens impulsivitet og psykopatens mangel på empati. Dette kan få dem til at dræbe under visse omstændigheder. Det er dog ikke alle sociopater og psykopater, der er mordere, og det er heller ikke alle mordere, der har en af disse to lidelser.

Sociopater og psykopater bør ikke skræmme os. Der findes mennesker, som ikke har nogen af disse to lidelser, men som også manipulerer, har meget lidt empati, er impulsive og skader dyr og mennesker.

Viden om disse typer antisociale personlighedsforstyrrelser hjælper os med at forstå, hvorfor nogle mennesker handler på en bestemt måde.

Det kan interessere dig ...
5 myter om psykopatisk personlighed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 myter om psykopatisk personlighed

Her er 5 myter om psykopatisk personlighed. Ikke alt, du måske har hørt, læst eller set om psykopatisk personlighedsforstyrrelse er rigtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cajal, M., Irurzún, JI., Nadal, Z., Solimena, N., Widensky, BS., Reyes, P., & Díaz Videla, M. (2018). Psicopatía, criminalidad y maltrato animal. Antrozoología, multidisciplinario campo de investigación, 112-133.
  • Ericksen, L., & do Nascimento, M. C. L. M. (2018). PSICOPATIA, INFÂNCIA E (IR) REVERSIBILIDADE. Revista FIDES9(1), 77-100.
  • Macedo, F. L., & Masnini, L. A. (2019). Psicopatia e sociopatia: uma revisão da literatura. Revista InterCiência-IMES Catanduva1(3), 52-52.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.