De 8 bedste øvelser til at styrke hjernen

Nemme aktiviteter som at skrive i hånden, læse eller endda gå ture kan hjælpe dig med at styrke din hjerne og undgå kognitive problemer senere i livet.
De 8 bedste øvelser til at styrke hjernen

Sidste ændring: 26 august, 2022

At øge hjernekraften er en sund vane, der bør gøres regelmæssigt. Ligesom fysisk træning er en af de bedste måder at øge kroppens styrke, udholdenhed og fleksibilitet på, er der visse øvelser til at styrke hjernen.

Dette er vigtigt for at bevare hukommelsen og andre vigtige færdigheder. Heldigvis findes der en lang række øvelser, der tager hånd om dit helbred og beskytter kognitive funktioner. Her er de otte bedste, så du kan begynde at inkludere dem i din rutine.

8 aktiviteter til at styrke hjernen

Hvor mærkeligt det end kan lyde, så forbliver hjernen aktiv, selv når kroppen er i hvile. Ligesom vi træner for at holde os sunde, kræver dette organs kompleksitet specifikke aktiviteter for at holde sig i god form. Få mere at vide om dem nedenstående.

1. Skriv i hånden

Kvinde skriver i hånden for at styrke hjernen

Vi befinder os i en tid, hvor teknologien overtager alt. Den hjælper os med hverdagens opgaver, herunder at skrive og kommunikere. Tablets, mobiltelefoner, computere og andre enheder med tastaturer hjælper os med at spare tid. Selvfølgelig gør det udførelsen af visse opgaver mere effektiv.

Men at skrive i hånden er en evne, som man ikke bør give slip på. Denne aktivitet stimulerer områder af hjernen, som hjælper betydeligt med indlæring. Det skyldes, at denne del af kroppen bearbejder det, du laver, mens du fokuserer på at skrive.

Denne handling, især hvis det er med skråskrift, får hjernen til at udvikle en slags funktionel specialisering, der integrerer både fornemmelse og bevægelseskontrol samt tænkning.

2. Øv dig i simpel matematik hver dag

Matematikopgaver er en af de bedste mentale øvelser til at styrke din hukommelse og øge din mentale kapacitet. Faktisk viste en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Age, at det at løse aritmetiske opgaver viste sig at være effektivt til at forbedre de kognitive funktioner hos ældre mennesker.

Øvelserne kan udføres i hånden, eller du kan benytte dig af nogle af de applikationer, der er udviklet til mobile enheder og computere. En god mulighed er at lave one-minute challenge, som består i at løse så mange matematiske problemer som muligt, inden de 60 sekunder er gået.

3. Lav Sudoku for at styrke hjernen

Det klassiske spil “Sudoku” er en mental aktivitet. Formålet med spillet er at udfylde et gitter med tal fra 1 til 9. Men du kan ikke gentage et tal i alle retninger. Dette spil er mentalt udfordrende og bidrager til at forbedre problemløsningsfærdighederne.

I forbindelse hermed har en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Geriatric Psychiatry påpeget, at det kan gavne hjernefunktionen hos personer over 50 år at spille stimulerende spil som Sudoku eller krydsord.

4. Lav puslespil

En anden øvelse til at styrke hjernen er at lave puslespil. Denne aktivitet er ifølge en undersøgelse offentliggjort i Frontiers in Aging Neuroscience en fremragende måde at forbedre kognitive færdigheder på, da man i forsøget på at færdiggøre billedet skal analysere forskellige brikker for at finde ud af, hvor de passer ind.

5. Læs

Kvinde læser

Læsning er en grundlæggende aktivitet til at øge din mentale kapacitet og udvikle dine kognitive processer. Desuden afslapper det sindet og hjælper dig med at reducere spændinger i forbindelse med stress og angst.

Som det fremgår af en undersøgelse fra Brain Connectivity, blev det ved hjælp af magnetisk resonansafbildning vist, at under læsning af en roman øgedes deltagernes hjerneforbindelse i den del af hjernen, der reagerer på fysiske fornemmelser som f.eks. bevægelse og smerte.

6. Lær et nyt sprog for at styrke hjernen

Uanset din alder hjælper denne aktivitet meget. At lære et sprog aktiverer specifikke regioner i hjernebarken, der er forbundet med akustisk behandling, forståelse og ordartikulation. Desuden forbedrer det indlæringskapaciteten.

Ifølge en udgivelse i Cerebrum kan tosprogethed bidrage til en bedre hukommelse, bedre visuelt-rumlige færdigheder og højere kreativitet. Det er aldrig for sent at lære. Tag springet ud i et nyt sprog og nyd fordelene ved denne nye færdighed.

7. Træn

Kvinde træner for at styrke hjernen

Det er ingen hemmelighed, at motion er afgørende for et godt helbred, både for krop og sind. Gåture og lignende aktiviteter kan forbedre de kognitive funktioner hos ældre, herunder verbal hukommelse, sproglig udtryksfærdighed og opmærksomhed.

I den forbindelse tyder oplysninger offentliggjort af Harvard Medical School på, at fysisk aktivitet bremser kognitiv forringelse og endda kan mindske risikoen for demens. Det tyder også på, at fordelene er næsten øjeblikkelige. Så tøv ikke med at dyrke motion, hvis du skal koncentrere dig eller løse problemer. Se resultaterne!

8. Udvikl en ny færdighed for at styrke hjernen

På samme måde som at lære et nyt sprog, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Psykologisk videnskab, aktiverer udviklingen af en ny færdighed ræsonnementet, fremmer kontinuerlig læring og stimulerer intellektet, hvilket kan bidrage til at forbedre hukommelsen hos ældre voksne.

Som du kan se, stimulerer alle disse enkle øvelser hjerneaktiviteten og er også en god mulighed for at afbøde virkningerne af stress. Uanset hvor gammel du er, er det aldrig for sent at passe på dit helbred, så gå i gang og øv dig på dem!

Det kan interessere dig ...
Hvad er neuroplasticitet i hjernen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er neuroplasticitet i hjernen?

Neuroplasticitet i hjernen kan hjælpe med at behandle hjerneskader og gendanne funktionalitet. Læs med for at lære mere i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.