Hvad er tromboserede hæmorider, og hvordan identificerer man dem?

Tromboserede hæmorider er den mest alvorlige komplikation af hæmorroid sygdom. Patienten, der lider af dem, har kontinuerlig smerte og kan ikke engang sidde op.
Hvad er tromboserede hæmorider, og hvordan identificerer man dem?

Sidste ændring: 16 marts, 2021

Hæmorider er den hyppigste sygdom forbundet med endetarmen og en af hovedårsagerne til lægekonsultation. 5% af verdens befolkning har symptomer forbundet med det, og efter 50 års alderen er der en forekomst på 50%. Tromboserede hæmorider er den mest alvorlige form af denne sygdom.

Selvom hæmorider er meget almindelige i voksenalderen, kræver den tromboserede form øjeblikkelig lægehjælp. Smerten er så alvorlig og generende, at patienten i nogle tilfælde ikke engang kan sidde oprejst. Hvis du gerne vil vide mere om det, skal du læse med her.

Hvad er tromboserede hæmorider?

Ifølge National Library of Medicine i USA er hæmorider betændte eller hævede vener omkring anus eller den nedre del af endetarmen. Baseret på deres placering og symptomer skelnes der mellem indvendige og udvendige.

Generelt forårsager de udvendige mere ubehag, men i begge er der overfladisk blødning ved afføring. Som angivet af Proctological Clinic er der forskellige grader af hæmorider, fra milde til tromboserede. Deres karaktertræk er som følger:

 • Grad I: Hæmorider sidder udelukkende indvendigt. Åreknuderne under slimhinden i endetarmen vokser, men stikker ud af det. Dette er den typiske fortykkelse af venerne.
 • Grad II: Betændelse udvikler sig, og venerne stikker ud af endetarmen, næsten altid efter afføring, hvilket fører til en synlig prolaps. Kort efter afføring har forsvinden forsvundet, og strukturerne vender tilbage til deres rette sted af sig selv.
 • Grad III: Prolapset er vedvarende, hvilket vil sige, hæmorider er synlige udefra hele tiden, men man kan manuelt skubbe dem ind.
 • Grad IV: På grund af dårligt blodomløg i den prolapsede vene opstår en koagel. Dette sker i tilfælde af tromboserede hæmorider, og du kan ikke skubbe prolaps indad, heller ikke manuelt.

Således er en tromboseret hæmoride en, hvor der er dannet en blodprop, der forhindrer korrekt blodgennemstrømning i det berørte område. Hvis man står over for denne medicinske tilstand, er den eneste mulighed at søge professionel hjælp hurtigt.

Blodpropper, der blokerer en tromboseret hæmoride
Dannelse af blodpropper i hæmoriden er den mest alvorlige kliniske form, da blodgennemstrømningen afbrydes.

Måske du ønsker at vide mere: 9 naturlige midler mod hæmorider

De vigtigste symptomer

Ifølge portalen til kolorektal kirurgi lider patienter med tromboserede hæmorider af intens, vedvarende, pirrende smerte. Dette ubehag er ikke længere relateret til afføring, og den person, der lider af det, kan ikke engang sidde op.

Før dette punkt er nået, er det muligt at opdage sygdommen baseret på andre kliniske tegn, alt efter om de har indvendige eller udvendige hæmorider. Nogle af dem er følgende:

 • Kløe eller irritation i analområdet (når der er udvendige hæmorider).
 • Smerter eller ubehag.
 • Hævelse omkring anus (også på ydersiden).
 • Blødning: Klar rød, som om det var et nyt sår. I modsætning til sår og andre hændelser, der opstår i den øvre mavetarmkanal; disse forårsager sort afføring, fordi blodet er delvist fordøjet.

Det tilrådes at gå til en læge, hvis man har nogen af disse symptomer, for at undgå en tromboseret hæmoride. Rektal blødning kan skyldes hæmorider eller noget endnu mere alvorligt.

Hvad forårsager tromboserede hæmorider?

Ifølge allerede nævnte kilder opstår hæmorider, når der er for meget pres på venerne omkring anus. Mayo Clinic indikerer, at nogle af årsagerne er anstrengelse for at forsøge at tømme tarmene, at sidde i lange perioder på toilettet, være overvægtig og have en diæt med lavt fiberindhold.

På den anden side kan relativt hyppige begivenheder, såsom forhøjet blodtryk eller at bruge for meget tid på at sidde på arbejde, være udløsere. Hæmorider stammer ikke fra en bestemt årsag; i de fleste tilfælde skyldes de flere faktorer, der finder sted samtidig.

Fedtindtag, stillesiddende livsstil og fedme fremmer i høj grad forekomsten af hæmorider.

Hvordan diagnosticeres tromboserede hæmorider?

Som angivet af sundhedsbiblioteket vil sundhedsfagfolk undersøge patientens anus og endetarm ved hjælp af en kikkertundersøgelse. Enheden til dette er et kort metalrør (6 cm langt), der smøres og indsættes i endetarmen.

Takket være det kan en læge opdage milde, tromboserede hæmorider og polypper i tarmen. For at patienten ikke skal føle sig skidt tilpas, kan en læge anvende lokalbedøvelse i det område, som de vil analysere. Nogle gange er dette ikke nødvendigt, da en manuel undersøgelse (indsættelse af en finger i anus) i mange tilfælde er tilstrækkeligt.

Tilgængelige behandlinger

Fremgangsmåden kan være kirurgisk og ikke-kirurgisk. Vi gennemgår hver af de mulige behandlinger i det følgende afsnit.

Ikke-kirurgisk

Som angivet af de ovenstående portaler kræver mildere tilfælde en konservativ tilgang. Hvis blodproppen er dannet for mere end 72 timer siden, vil lægen ordinere selvpleje til patienten i deres eget hjem. Dette består af:

 • Brug af antiinflammatoriske cremer og suppositorier for at lindre smerter.
 • Bade med lunkent vand i 10 til 15 minutter 4-5 gange om dagen for at undgå de mest akutte episoder.
 • Smertestillende midler til at lindre smerter.
 • Ændring af diæt, især hos overvægtige patienter eller gravide kvinder.

Kirurgisk

Den kirurgiske tilgang er opdelt i to: trombektomi og hæmoroidektomi. Den første af procedurerne består i at dræne tromben i den ydre hæmoride. En kirurg vil udføre dette gennem et snit under lokalbedøvelse på ambulant basis.

Chancerne for tilbagefald er store. Ved en hæmoroidektomi vil kirurgen fjerne hæmoriderne. Det kan udføres poliklinisk eller kræve indlæggelse på hospitalet, altid under lokalbedøvelse og med lægehjælp. Dette er den mest angivne og passende behandling i de fleste tilfælde, da det effektivt afslutter problemet.

Hæmoroidektomi hos en kvinde
Fjernelse af hæmorider er den valgte kirurgiske procedure i tilfælde af tromber.

Forebyggelse

I mange tilfælde er det simpelthen ikke muligt at forhindre hæmorider. Mennesker er ret stillesiddende i dag, da mange jobs involverer langvarige aktiviteter (mere end 7 timer) i samme stilling foran en computer. Uanset hvad der er tilfældet, kan du følge visse tips for at undgå en tromboseret hæmoride. Nogle af dem er følgende:

 • Spis fødevarer rige på fiber og tag kosttilskud, altid angivet af en læge eller ernæringsmæssig professionel. Fiberindholdet i kosten skal nå op på 30 gram om dagen.
 • Drik rigeligt med væske. Dette kan blødgøre afføringen og dermed reducere belastningen under afføring.
 • Motionér og undgå en stillesiddende livsstil. En sund livsstil forhindrer ikke kun tromboserede hæmorider, men forhindrer også forhøjet blodtryk og diabetes.

Du vil måske også synes om: De bedste træningsøvelser til gravide

Vær opmærksom på blod i afføringen

Tromboserede hæmorider er en sjælden komplikation, da denne tilstand forbliver i en mild eller generende form det meste af tiden. I tilfælde af symptomer er det dog bedst at gå til en læge straks. Hvis du har rødligt blod i afføringen, eller hvis du har brug for en stor indsats for at komme af med afføringen, anbefaler vi, at du går til en ernæringsekspert. Først da kan du undgå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.