Prøv disse anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk

Det er vigtigt ikke at sidde for meget ned, hvis man vil undgå forhøjet blodtryk. Det er også godt at begynde på at lave regelmæssig fysisk aktivitet i mindst en time om dagen.
Prøv disse anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk

Sidste ændring: 09 august, 2022

En af de største grunde til, at forhøjet blodtryk stiger verden over, er, at vi sidder for meget ned. Der er flere og flere mennesker, der har forhøjet blodtryk, og det rammer i stigende grad også de yngre. På grund af dette, er der kommet mere og mere fokus på at adoptere sunde vaner som en forebyggende metode. Læs mere nedenfor om de bedste øvelser mod forhøjet blodtryk.

Selvom den sædvanlige behandling mod forhøjet blodtryk er farmaceutisk medicin, kan man også med fordel lave fysiske øvelser, der hjælper.

Hvis man allerede har forhøjet blodtryk, kan regelmæssig motion være vigtig for at kontrollere det.

Verdensforeningen for sundhed (World Health Organization på engelsk) og den internationale forening for hypertension (International Society for Hypertension) lægger fokus på, hvor vigtigt det er, at være fysisk aktiv.

En daglig motionsrutine er det bedste middel mod forhøjet blodtryk, ikke medicin.

Læs også denne artikel efter “Prøv disse anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk”:

7 sunde fødevarer at spise før træning

Anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk

Når vi snakker om motion, behøver du ikke altid at forestille dig et fitness center eller vægtløftning. Daglige aktiviteter såsom at klippe træerne i din have, feje blade sammen eller skrubbe gulvet, kan også hjælpe.

Konditionstræning

Kvinde der gaar paa trapper

Det er godt for hjertet, at tage trapperne i stedet for at bruge elevatoren.

Hvis man har forhøjet blodtryk, anbefales det også, at man går i stedet for at køre for at udføre sine daglige ærinder.

Gåture tidligt om morgenen eller om aftenen er også gode for at meditere og hvile sindet lidt, udover at være fremragende som fysisk aktivitet.

Løb er en god aktivitet for at kontrollere forhøjet blodtryk. Hvis du ikke har løbet regelmæssigt før, er det godt at spørge din læge an først. Så kan han eller hun kan give dig sin professionelle mening, før du begynder på denne aktivitet.

Cykling er også en vældig god form for motion.

Vi anbefaler også denne artikel efter “Prøv disse anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk”:

5 planter, som kan forbedre kredsløbet

Andre gavnlige aktiviteter

Kvinde der danser

Dans er også en af de bedste øvelser mod forhøjet blodtryk. Det er sundt, sjovt, og aldrig kedeligt. Du bevæger hele din krop, det forbedrer kredsløbet, og det forbrænder også fedt.

Det nedsætter også pres på hjertet, at strække sine ben. Strækøvelser frigør spændinger i benene, der kan blokere blodkredsløbet.

Svømning er fantastisk gavnligt for kroppen. Det har altid været anbefalet til at forbedre ryggen, musklerne og leddene. Men det er også en motionsform, der kan styrke kredsløbet.

Selvom vi har snakket om fysisk aktivitet, er det også vigtigt, at afslutte hver enkelt træning med noget afslappende. Et minuts meditation gør underværker for, at stabilisere og forbedre blodtrykket.

Derfor er det godt, at dyrke motion for at sænke blodtrykket

Laege der maaler blodtryk - Oevelser mod forhoejet blodtryk
  • Aerob træning hjælper ikke bare på blodtrykket, men også ens overordnede sundhed.
  • Fysisk aktivitet forbedrer blodets kredsløb, hvilket gør, at mere ilt bliver bragt til kropsvævene. Samtidig er det også godt mod oppustethed, da det er med til at fjerne væske, der bliver opbevaret i kroppen.
  • En ugelang træningsrutine nedsætter risikoen for hjerteanfald og andre livstruende tilstande.

Når du laver disse anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk, hjælper det også med at nedsætte stressniveauet og angst. Disse to faktorer spiller også vigtige roller i forhold til at forværre eller forårsage forhøjet blodtryk.

Eksperterne anbefaler mindst en halv times fysisk aktivitet dagligt.

Samtidig kan du nedsætte mængden af tid, du tilbringer stillesiddende, ved at lave simple øvelser i ny og næ når du sidder ned.

Det kan være noget så let som at stille dig op og gå hen for at tage et glas vand; enhver form for fysisk aktivitet, du kan tilføje til din dag, vil gavne dig.

Afsluttende bemærkninger

Et normalt blodtryksniveau er 120 mmHg (systolisk) og 80 mmHg (diastolisk).

Når blodtrykket når op på 140/90 bliver det betragtet som forhøjet blodtryk. Det er derfor vigtigt, at måle det regelmæssigt hos lægen.

Forhøjet blodtryk er stille men livstruende, en ‘tavs morder’: Det har ingen symptomer, men kan have dødelige konsekvenser. De bedste midler mod forhøjet blodtryk er forebyggelse og motion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.