Hvad er underkæbespytkirtlerne til?

Underkæbespytkirtlerne er placeret under bunden af munden. Selvom de er mindre kendt end ørespytkirtlen, har de nødvendige funktioner forbundet med produktionen af spyt. Læs med for at finde ud af mere om deres funktioner.
Hvad er underkæbespytkirtlerne til?

Sidste ændring: 14 september, 2020

Underkæbespytkirtlerne kan også kaldes glandula submandibularis, og navnet er på grund af deres anatomiske placering i kraniet, under mundhulen.

De er dermed en del af de primære spytkirtler, der består af ørespytkirtlen, underkæbespytkirtlen og undertungespytkirtlen. Der er en ørespytkirtel i hver kind, tæt på ørerne, mens undertungespytkirtlen, som navnet antyder, er under tungen.

Underkæbespytkirtlerne vejer ikke meget. De vejer kun mindre end 15 gram hver. Det er også en af de første, der dukker op, hos et foster. Dannelsen af spyt er faktisk deres primære funktion.

Anatomien af underkæbespytkirtlerne

Underkæbespytkirtlerne består af bindevæv og kirtelvæv. Der er to typer af kirtler: Serøs og mukøs. Ligeledes, indeholder bindevævene fibre, som støtter strukturen.

En kanal starter fra selve kirtlen og har funktionen at hælde spyt ind i mundhulen. Denne kanal er omkring 5 cm lang.

Munden på denne kanal er synlig og følbar gennem mundhulen. Man kan finde den på en af siderne af stemmebåndet. Nogle gange, for at finde ud af, om kanalen er blokeret eller ej, stimulerer tandlægen kirtlerne og tjekker for at se, om spyt kan komme ud eller ej.

Stemmenerverne og nogle grene af nerverne i ansigtet når kirtlerne for at kunne producere spyt. Dette er et område med mange arterier og vener, præcis ligesom hele munden er.

Læge tjekker underkæbespytkirtlerne på patient

Funktionen af spyt

Hvis vi spørger, hvad underkæbespytkirtlerne er til, så er produktionen af spyt det åbenlyse svar.  De er en vigtig del af spytsystemet.

Sammen med ørespytkirtlen og undertungespytkirtlen, samt de mindre spytkirtler, er disse organer ansvarlige for at levere spyt til munden. Hvis vi forstår funktionen af spyt i kroppen, kan vi forstå, hvorfor vi har underkæbespytkirtlerne.

Spyt er en farveløs væske, hvis primære funktion er at smøre munden. I løbet af en hel dag, kan en person producere op til halvanden liter af denne substans. Dets funktioner er at:

  • Faciliterer synkebevægelsen. Når en person tygger sin mad, bliver den gennemblødt af spyt, før den begynder sin rejse gennem fordøjelseskanalen. Dette spyt smører maden for at fremme dets passage og facilitere fordøjelsen af det.
  • Heler slimhinden. Spyt er et kraftfuldt antiseptisk middel og beskytter og indeholder substanser, der forhinder infektioner og stimulerer heling, når der er et sår i munden.
  • Regulerer syren i munden. Maden, vi spiser, kan være basisk eller syrlig. Når syreværdien af vores mad er ekstrem, kan de skade emaljen på tænderne. For at modvirke det, neutraliserer spyt pH-værdien af bestemte substanser.
  • Nedbryder stivelse. I spyt, er der et enzym ved navn alfa-amylase, der nedbryder store kulhydrater for at gøre dem mindre og nemmere at komme ind i blodbanen. Saltsyren gør alfa-amylase inaktivt, når det når maven.
Kvinde med tunge ude af mund

Sygdomme i underkæbespytkirtlerne

Ligesom et hvert andet organ i kroppen, kan underkæbespytkirtlerne lide af sygdomme og lidelser. Det kan være ukendt for mange, men tandlæger er godt klar over deres eksistens og problemerne forbundet med dem.

Ret ofte, dannes der sten og de blokerer kanalen. Deres tekniske navn er spytkirtelsten og de kan gøre kirtlen betændt, hvis de er for store, og forhindre udskillelsen af spyt.

Spytkirtelsten er sjældne hos børn, men kan opstå sporadisk. Der er dermed en højere forekomst hos voksne under 50.

Der kan også være en infektion i underkæbespytkirtlerne. Både vira og bakterier har evnen til at invadere spytkirtler, gøre dem betændte og blokere kanalerne.

Underkæbespytkirtlerne – konklusion

Underkæbespytkirtlerne er organer, der er en del af de primære spytkirtler, sammen med ørespytkirtlen og undertungespytkirtlen. De har dermed en essentiel funktion med at producere den spyt, som vi anvender dagligt.

Spyt er essentielt for fordøjelsen af mad, til at beskytte slimhinderne i munden og til at passe på vores tænder. Disse processer ændrer sig, når der er mangel på eller fravær af spyt.

Som det sidste, må vi ikke glemme, at underkæbespytkirtlerne kan blive betændte og blokeret af sten. Tal med en tandlæge, hvis du har symptomer i dette område af din mund.

Det kan interessere dig ...
Tykt spyt: Hvorfor finder det sted?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tykt spyt: Hvorfor finder det sted?

Tykt spyt kan være på grund af en sygdom. Det kan også være på grund af hormonelle ændringer eller et resultat af anvendelsen af bestemte lægemidle...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Otón, Eduardo Treviño, Ruth Sánchez Sánchez, and Manuel Fernández Domínguez. “Sialolitiasis en glándula salival menor: a propósito de un caso.” Científica dental: Revista científica de formación continuada 15.1 (2018): 15-18.
  • Gilloteaux J., Afolayan A. (2014). «Clarification of the Terminology of the Major Human Salivary Glands: Acinus and Alveolus are not Synonymous». The Anatomical Record. Oral Biology (American Association for Anatomy) 297 (8).
  • Contreras, Carlos, et al. “Ubicación anatómica de las glándulas salivales linguales ó glandulas salivales menores presentes en la lengua.” Acta odontológica venezolana 46.2 (2008): 240-241.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.