Hvad er fordelene ved en motionscykel?

Fordelene ved en motionscykel er afgørende for dit helbred. Det bedste er, at du styrker dine led uden at bevæge din krop.
Hvad er fordelene ved en motionscykel?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Hvis du har besluttet dig for, at det er på tide at få noget motion, anbefaler vi, at du tager et kig på fordelene ved en motionscykel. Du kan bruge en i dit eget hjem eller tage i fitnesscenteret for at bruge en.

Det er vigtigt at forstå, at denne type cykel fungerer som en simulator, da den gengiver opførslen af en klassisk cykel, men uden at du behøver at bevæge dig. Generelt tjener den til at styrke benene, forbrænde kalorier, tabe sig, forbedre det kardiovaskulære system og holde sig i form.

8 fordele ved en motionscykel for din krop

Ideelt set bør du begynde at træne 20 minutter på motionscyklen, mellem 3 og 6 gange om ugen. Øg gradvist med 5 minutter, indtil du når den ideelle tid på 40.

Hvis du træner i en time på denne maskine, kan du forbrænde ca. 500 kalorier. Det er en god grund til at lære fordelene ved en motionscykel at kende.

1. Fleksibilitet

Den stationære cykel har evnen til at tilpasse sig dine fysiske egenskaber. Hvis du er nybegynder, vil du opdage, at der findes enkle rutiner, som du kan starte med.

Hvis du derimod har et højere modstandsniveau, kan du tilpasse det til din krops krav. Det er en meget sikker løsning.

Kvinde træner på en motionscykel

De store fordel ved dette apparat er, at det giver mulighed for at træne hjemme, hvilket giver komfort.

2. Positiv energi

Regelmæssigheden i denne træning vil give dig bedre selvtillid. Den hjælper dig med at sætte fart på dit stofskifte og derved frigive hormoner som endorfiner og serotonin.

3. Bekvemmelighed

Hvis du har for travlt eller ikke kan finde noget, der kan motivere dig til at gå i fitnesscenteret, er det nemt at anskaffe en motionscykel og bruge den derhjemme. Derfra kan du lave rutinerne, mens du ser en serie eller lytter til din yndlingsmusik.

4. Ubegrænset alder

Alder er ikke en begrænsning, når du træner på motionscyklen, da der findes rutiner, der tilpasser sig forskellige aldre. Det vigtigste er at identificere din krops træningsniveau og tilpasse det til maskinen.

Ifølge studier er det faktisk en anbefalet motionsform til ældre kvinder. Hos dem kan det forbedre balancen, hvilket hjælper med at forebygge fald.

5. Reducerer ubehag

Kroppen opnår større modstand og styrke, når du bruger en motionscykel. En stillesiddende rutine har negative konsekvenser, såsom muskelkramper og lændesmerter. Du vil bemærke, hvordan regelmæssig træning reducerer ubehag og sandsynligheden for skader.

6. Vægttab ved brug af en motionscykel

Motionscyklen hjælper dig med at forbrænde en masse kalorier og tabe dig. Du styrker din krop og især dine nedre muskler.

Når du er i stand til at gennemføre 60 minutter på maskinen, forbrænder du op til 500 kalorier. Husk, at en god kost bør være den ideelle ledsager for at fremme denne fordel.

7. Et stærkt hjerte

Blandt fordelene ved en motionscykel er evnen til at øge den kardiovaskulære kapacitet. Målet er at udvikle hjertets kapacitet, samtidig med at man opretholder et afbalanceret blodtryk. Det bedste er, at denne cykel reducerer dine chancer for at få et slagtilfælde.

8. Ledstyrke

Den konstante bevægelse af pedalerne fremmer udstrækningen af brusk, det faste, men fleksible væv, der dækker knoglenes ender. Med tiden bevirker en sådan udstrækning, at dine led får større styrke, forbliver beskyttede og forbliver sunde.

Læger kan endda anbefale brug af motionscykler til nogle patienter efter operationer. For eksempel en hofteoperation.

Husk vigtigheden af at have en korrekt kropsholdning på motionscyklen. Hvis du ikke har det, vil det ophæve denne fordel.

Mand med forbinding om knæ

Hvis du vælger godt, kan du få gavn af en motionscykel

Blandt de mange forskellige modeller og designs af denne type cykel er der to, der skiller sig ud. Der er den liggende cykel, som bringer kroppen tættere på jorden. Sædet omslutter lænden, og pedalerne er foran. Man træder i pedalerne i ret åbne cirkler og fremad.

En anden mulighed er den opretstående cykel. Det er den mest anvendte, fordi den giver dig mulighed for at tilpasse sædet til den højde, du ønsker.

Du bør også tage hensyn til hyppigheden af brugen, for hvis du planlægger at lave grundlæggende øvelser, vil en simpel model være god nok. Men hvis du vil gå lidt videre med dine rutiner med motionscyklen, skal du vælge en komplet model, som indeholder digitale programmer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carmichael, C., & Burke, E. (2006). BICICLETA. Salud y ejercicio (Vol. 1). Editorial Paidotribo. https://books.google.com/books?hl=es&lr=&id=v4wfwZJzE30C&oi=fnd&pg=PA1&dq=Burke+E,+Carmichael+C.+Bicicleta,+salud+y+ejercicio.+Tercera+edici%C3%B3n.+Espa%C3%B1a:+Editorial+Paidotribo%3B+2004.&ots=rMvyNPKGpt&sig=hYidu33dwNmFH7GvwgU_HAW1dME
  • Lee, C. W., & Cho, G. H. (2014). Effect of stationary cycle exercise on gait and balance of elderly women. Journal of physical therapy science26(3), 431-433. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/26/3/26_jpts-2013-403/_article/-char/ja/
  • Poveda Suárez, N. E. (2016). Bicicleta estática ergonómica para aplicación de la actividad deportiva en el gimnasio de la Escuela Superior Politécnica del Chimborazo (Master’s thesis, Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2016.). http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/3163
  • Spencer-Gardner, L., Eischen, J. J., Levy, B. A., Sierra, R. J., Engasser, W. M., & Krych, A. J. (2014). A comprehensive five-phase rehabilitation programme after hip arthroscopy for femoroacetabular impingement. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy22, 848-859. https://link.springer.com/article/10.1007/s00167-013-2664-z

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.