Kan motion forbedre ens psykiske helbred?

Sport er en af de mest positive aktiviteter på det psykologiske plan, da det fremmer produktionen af endorfiner. Det forbedrer også den fysiske form og selvopfattelsen.
Kan motion forbedre ens psykiske helbred?

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 26 august, 2022

Foruden at være godt for din krop kan motion forbedre ens psykiske helbred. Regelmæssig motion kan have en positiv indvirkning på depression, angst og andre lidelser. I denne artikel vil vi diskutere, hvorfor fysisk aktivitet lindrer stress, beriger hukommelsen, hjælper dig med at sove bedre og forbedrer dit generelle humør.

Som Verdenssundhedsorganisationen påpeger, er moderate mængder motion yderst gavnligt for en person, uanset alder eller fitnessniveau. Alle kan lære at bruge motion som et effektivt redskab til at få det bedre.

Nøglen er uden tvivl at engagere sig i fysisk aktivitet, uanset hvor let den er, flere dage om ugen. Husk på, at når motion bliver en vane, kan du tilføje et par ekstra minutter eller prøve mere udfordrende aktiviteter. Hvis du gør det, vil fordelene ved motion begynde at betale sig.

Kan motion forbedre ens psykiske helbred?

Dette er et tilbagevendende spørgsmål for mange mennesker, både dem, der motionerer regelmæssigt, og dem, der ikke gør det. For at besvare det er her de psykologiske fordele ved at dyrke sport eller motion.

1. Motion reducerer stress

Når du er fysisk aktiv, bliver dit sind distraheret fra hverdagens stressfaktorer. Det kan hjælpe dig med at undgå at blive fastlåst af negative tanker.

Ifølge en artikel fra Mayo Clinic reducerer sport niveauet af stresshormoner i kroppen. Samtidig stimulerer det produktionen af endorfiner, som hjælper med at holde stress og depression på afstand.

2. Motion forbedrer selvtilliden

Den regelmæssige motion, der følger med sportsudøvelse, fører til øget selvtillid og selvværd. Dette skyldes den generelle forbedring, det opnås både fysisk og med hensyn til sundhed og æstetik, ifølge en artikel fra Manual Merck.

En mand løber på en trappe

3. Det forebygger kognitiv svækkelse

Regelmæssig fysisk aktivitet hjælper med at bevare de mentale evner, når man bliver ældre. Dette blev bekræftet af en nylig undersøgelse offentliggjort af Frontiers In Psychology, som viste, at moderat motion fremmer kognitiv fleksibilitet, mens mere intens motion øger hastigheden af informationsbehandling.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordelene ved cardiotræning og nogle forslag

4. Det stimulerer hukommelsen

Ifølge forskning offentliggjort i Advances in Experimental Medicine and Biology i 2012 øger regelmæssig fysisk aktivitet hukommelsen og evnen til at lære nye ting.

I den forstand øger motion produktionen af celler i hippocampus, som er ansvarlige for hukommelse og indlæring, og endda for neurogenese, dvs. dannelsen af nye neuroner. Dette forklares i en undersøgelse fra Behavioural Brain Research.

5. Sådan kan motion forbedre ens psykiske sundhed: Det øger afslapningen

Folk, der motionerer regelmæssigt, har en tendens til at gøre det, fordi det giver dem en mærkbar følelse af velvære. Dette skyldes den tidligere nævnte dannelse af endorfiner, som også er bekræftet af en undersøgelse i Sports Medicine.

Hvis du dyrker motion, vil du derfor føle dig mere energisk i løbet af dagen, sove bedre om natten og føle dig mere afslappet og positiv.

6. Motion forbedrer dit humør

Som det sidste udløser fysisk aktivitet hormoner i hjernen, som gør dig gladere og mere afslappet. Det er netop endorfiner og serotonin.

Smilende kvinde i svømmehal illustrerer, at faktisk kanmotion forbedre ens psykiske velvære

Desuden giver især holdsport sociale fordele og mulighed for at slappe af og deltage i en kollektiv udfordring, der forbedrer den fysiske form.

Derfor kan det være tilrådeligt at dyrke en holdsport, da det vil give dig mulighed for at opleve de sociale fordele ved sportsudøvelse fra den sociale side. Holdsport mindsker isolation og skaber mulighed for at få nye venner.

“Smerte er midlertidig. Den kan vare et minut eller en time eller en dag eller et år, men til sidst vil den aftage, og noget andet vil træde i stedet for den. Men hvis jeg holder op, vil det vare for evigt.”

-Lance Armstrong-

Sådan overvinder du undskyldninger

Nu hvor du ved, at sport forbedrer dit psykologiske liv, fordi det hjælper dig med at få det meget bedre, og at det heller ikke kræver så stor en indsats, som du måske troede, er det på tide at give slip på undskyldningerne. Dette er nogle af de mest almindelige undskyldninger, når det kommer til at dyrke motion:

  • Du er træt: Når du er træt, ser det ud til, at træning gør det værre. Sandheden er dog, at fysisk aktivitet giver energi. Regelmæssig motion mindsker træthed og øger energiniveauet, ifølge den ovennævnte artikel fra Merck Manual.
  • Du føler dig overvældet: Det er ikke altid muligt at dyrke motion, når du har for travlt. Du kan dog opdage, at fysisk aktivitet hjælper dig til at klare alt andet bedre. Hvis du begynder at se fysisk aktivitet som en prioritet, vil du hurtigt finde måder at få små mængder motion ind i en travl hverdag.
  • Du føler dig håbløs: Motion hjælper dig med at komme i form. Hvis du er uerfaren, kan du starte langsomt med en øvelse med lav effekt i et par minutter om dagen.
  • Du har det dårligt med dig selv: Uanset din vægt, alder eller dit fitnessniveau er der andre, der deler det samme mål om at komme i form. Hvis du når selv de mindste fitnessmål, vil det hjælpe dig med at få tillid til din krop.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Mælkesyre og motion

Motion forbedrer mange aspekter af dit liv, og faktisk kan motion forbedre ens psykiske velvære

Kort sagt er det indlysende, at motion forbedrer personens psykologiske liv. Derfor er fagfolk enige om, at regelmæssig motion anbefales til hele befolkningen.

Som du har set, giver det mange fordele. Til alle disse fordele kan vi også tilføje, at der er muligheder for enhver smag, og ingen er udelukket, uanset alder, eller selv om de lider af tidligere lidelser eller sygdomme. Vælg din yndlingssport eller -øvelse og nyd alle dens positive konsekvenser!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.