Metabolisk fleksibilitet til at forbrænde fedt

Personer med høj insulinresistens taber sig mere effektivt ved at begrænse kulhydrater.
Metabolisk fleksibilitet til at forbrænde fedt
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Metabolisk fleksibilitet er et koncept, som refererer til kroppens evne til at bruge de næringsstoffer, den indtager, som den nuværende kilde til energi.

Personer, der er i stand til at aktivere denne mekanisme, taber fedt mere effektivt. De har derudover større muskelmasse, og det er sværere at miste den over tid. Det er på grund af det faktum, at deres kroppe tilpasser sig tilsvarende til typen af kost, som personen indtager.

Optimering af energikilder

Når man fastlægger en kostplan til vægttab, er det vigtigt at vide, hvorfra hver person får den energi, de skal brugePå den måde vil personer med god metabolisk fleksibilitet være i stand til at tilpasse sig til det ernæringsmæssige substrat, som de får gennem deres mad.

Hos denne gruppe personer involverer en kost rig på kulhydrater anvendelsen af glukose som den primære kilde til energi. I en fastende situation er de dog i stand til at prioritere fedt som en energikilde og bevare integriteten af muskelvævene.

Hvis de følger en kost fattig på kulhydrater, bruger de fedt som energi, mens de sparer muskel- og leverglykogen.

Ikke alle personer har dog denne evne, eftersom det primært er relateret til den specifikke persons stofskifte. Det er derfor vigtigt at optimere sin forbrænding.

Person indtager fødevarer, som bliver påvirket af metabolisk fleksibilitet

Metabolisk fleksibilitet afhænger af insulinresistens

En af faktorerne, som markerer metabolisk fleksibilitet hos en person, er deres resistens over for insulin. Af den grund taber diabetikere sig mere på en kost fattig på kulhydrater. Personer, der har tilstrækkelig overfølsomhed over for dette hormon, kan dog reducere deres kropsmasse med en kost rig på sukker.

For at reducere insulinresistens og forbedre dette metaboliske parameter kan man anvende adskillige strategier, blandt hvilke de følgende er værd at nævne:

  • Intermitterende faste ifølge en artikel udgivet i tidsskriftet Aging Research Reviews. Derudover kan man øge effekten, hvis man reducerer sit indtag af kulhydrater betydeligt, især simpelt sukker.
  • Udfør HIIT-træning. Motion er i stand til positivt at påvirke håndteringen af sygdomme såsom diabetes, som nævnt i en undersøgelse udgivet i 2015. Af den grund kan både diabetiske og præ-diabetiske personer bruge det til at mindske insulinresistens.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Tre måder grøn te kan hjælpe dig med vægttab

En kur er mere overkommelig med metabolisk fleksibilitet

Personer med godt helbred og metabolisk fleksibilitet er i stand til bedre at tilpasse sig til ændringer i deres kostFor denne type personer er det muligt at følge en protokol for intermitterende faste med tilfredsstillende resultater. I denne kost bliver deres appetit knap nok stimuleret og tab af magert væv er ubetydeligt.

Hvis man ikke har denne evne, er det bedste, man kan gøre for at opnå vægttab gennem kosten, som regel at begrænse indtaget af sukker. Høj insulinresistens kan gøre det sværere at være på kur. Selvom indenfor rammerne for en kaloriefattig kost vil personen måske ikke engang være i stand til at tabe sig, hvis mængden af kulhydrater er stor.

Fødevarer med kulhydrater

Måske denne artikel vil interessere dig: Fordele og ulemper ved keto kuren

Ændringer i kosten for at forbedre helbredet

Hos stillesiddende personer, der ikke regelmæssigt dyrker motion, er det gængs at finde høje niveauer af insulinresistens. Af den grund er det vigtigt at indføre en række strategier, som forbedrer forbrændingen, før man overvejer en kost til vægttab.

Denne type protokol indebærer at begrænse kulhydrater og inkludere intermitterende faste. Det bør også inkludere et program med styrketræning og HIIT-træning, så længe dette er muligt.

Når ens forbrænding igen er sund, vil man være i stand til at etablere en fleksibel kost. I denne situation vil ens krop være i stand til korrekt at prioritere næringsstoffer, når den producerer energi.

Metabolisk fleksibilitet er en af grundene til, hvorfor det er sværere for en overvægtig person at tabe sig, end det er for en person, der er vant til at dyrke motion, at opretholde muskelmasse. Reducér dit indtag af kulhydrater og øg træningen for at kunne nyde disse fordele.

Det kan interessere dig ...
Behandling af lavt stofskifte under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandling af lavt stofskifte under graviditet

Lavt stofskifte under graviditet kan forårsage problemer for både mor og foster. Derfor er det vigtigt at kende til behandlingen af denne tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.
  • Jelleyman C., Yates T., O’Donovan G., Gray LJ., et al., The effects of high intensity interval training on glucose regulation and insulin resistance: a meta analysis. Obes Rev, 2015. 16 (11): 942-61.
  • León Acuña, A. (2017). Influencia del estado prediabético sobre la flexibilidad metabólica en pacientes con enfermedad cardiovascular establecida.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.