Hvad du kan gøre for at stoppe overdreven svedtendens

Overdreven svedproduktion er et problem, som mange mennesker lider af. I dag vil vi finde ud af, hvordan man løser det.
Hvad du kan gøre for at stoppe overdreven svedtendens
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skrevet og kontrolleret af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 april, 2022

Sveder du overdrevent meget, og er det et problem for dig? Mange mennesker har overdreven svedtendens, uanset om det er sommer eller vinter. Find ud af, hvordan du kan stoppe overdreven svedtendens her.

Det kan give problemer med selvværdet og skabe forlegenhed på arbejdet eller i andre situationer, hvor de er i kontakt med andre.

Overdreven svedtendens kaldes ofte hyperhidrose, og ikke alle lider af det på samme måde. Nogle kan lide af overdreven sved på hænderne, og andre kan lide af overdreven sved på fødderne eller armhulerne samt andre dele af kroppen.

Selv om der findes forskellige produkter til behandling af overdreven sved, er det svært at finde det rigtige. I princippet er konsultation med en hudlæge den første tilrådelige foranstaltning. Nedenstående vil vi se på nogle aspekter, som vi kan tage hensyn til for bedre at klare dette problem.

Talkum til at stoppe overdreven svedtendens

Mand ønsker at stoppe overdreven svedtendens

Talkum er en fremragende allieret til at absorbere fugt fra nogle områder af kroppen. Det er ofte meget nyttigt, hvis vi lider af overdreven sved på fødderne.

I nogle tilfælde er talkumpulver dog ikke nok til at kontrollere hyperhidrose. Det kan endda være besværligt, hvis det bruges på hænderne eller armhulerne. Som et alternativ foreslår nogle undersøgelser borsyre, som giver meget gode resultater. Vi anbefaler dog, at du konsulterer din læge, før du begynder at anvende det.

Brugen af specifikke deodoranter til at stoppe overdreven svedtendens

Nogle specifikke deodoranter kan kun ordineres af en læge og bør endda anvendes om natten. Denne type produkt hjælper os med at regulere hyperhidrose gradvist.

Derfor er det vigtigt at gå til lægen, som kan ordinere det rigtige produkt til dit tilfælde og overvåge dine fremskridt.

Læs mere her: Lav din egen deodorant

Anvend bomuldstøj

Hvis du lider af overdreven svedproduktion, har du sikkert bemærket, at tøj af polyester eller nylon øger problemet og gør det endnu mere synligt.

For at undgå dette er det at foretrække at vælge køligt bomuldstøj, som tillader vores krop at svede.

Kvinde i bomuldstrøje

Det kan desuden være tilrådeligt at have skiftetøj med sig. På den måde vil vi føle os mere trygge og vil kunne skifte, hvis vi har brug for det.

Reducér stress og angst

Stress og angst er udløsende faktorer for overdreven svedproduktion. Problemet er, at vi meget ofte ikke opdager, at vi lider af dem, især med hensyn til stress.

At få tilstrækkelig hvile, dyrke sport og deltage i et afslapningskursus (yoga eller meditation) er muligheder for at regulere overdreven svedproduktion på grund af disse faktorer.

Oprethold en god kropshygiejne

Både for at føle sig godt tilpas og for at forhindre den dårlige kropslugt, der ofte følger med overdreven sved, er det tilrådeligt at opretholde en meget god kropshygiejne.

Det betyder at tage brusebad hver dag. De områder, der sveder mest, skal måske vaskes både om morgenen og om aftenen.

Desuden skal vi være ansvarlige og bruge de deodoranter eller andre produkter, som lægen har anbefalet, nøjagtigt som lægen har anvist.

Pas på din kost

Visse fødevarer eller skadelige vaner kan have en negativ indflydelse. Desuden kan de gøre alle ovenstående anbefalinger ubrugelige.

Person tørrer sin hånd

Vi taler her om rygning, overdreven kaffeindtagelse, forholdsvis hyppig indtagelse af krydret mad eller alkoholindtagelse. Alle disse vaner kan øge overdreven svedproduktion og forværre problemet.

En kost rig på frugt og grøntsager og indtagelse af masser af vand er afgørende for at håndtere hyperhidrose med succes.

Nødkit til at stoppe overdreven svedtendens

Ud over alt det ovenstående er det en god idé altid at have visse ting med sig.

Hvis vi f.eks. lider af overdreven sved på hænderne er det vigtigt at have forfriskende servietter med sig. I tilfælde af fødderne kan en lille flaske talkumpulver også hjælpe.

Hvis situationen ikke forbedres, kan det i mange tilfælde være nødvendigt med injektioner eller endog kirurgi for at kontrollere dette problem. Derfor kan man forhindre dette ved at gå til lægen, begynde at passe på sig selv og indføre visse vaner i sit liv for at regulere overdreven svedproduktion.

Lider du af hyperhidrose? Har du været i stand til at kontrollere det? Vi håber, at disse tips har været til stor hjælp for dig, og vi opfordrer dig til at dele alle de tips, der har virket for dig, med andre mennesker.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du genkende feber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du genkende feber

Feber er en stigning i kropstemperaturen med symptomer som kulderystelser, varm hud og sved. Lær, hvordan du kan genkende feber her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • González Llaneza, F. M. (2018). Estudio Rorschach sobre control y tolerancia al estrés asociado a hiperhidrosis primaria en jóvenes hiperhidróticos. Humanidades Médicas18(2), 291-310.
  • Hasson, A., Kam, S., & Cataldo, K. (2014). Toxina botulínica en el tratamiento de la hiperhidrosis focal primaria. Dermatología Revista mexicana58(4), 331-338.
  • Macía, I., Moya, J., Ramos, R., Rivas, F., Ureña, A., Rosado, G., … & Saumench, J. (2010). Hiperhidrosis primaria. Situación actual de la cirugía del simpático. Cirugía española88(3), 146-151.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.