Kaffe og citron: Er det en god blanding?

Kaffe og citron er to ingredienser med anerkendte egenskaber, men hvad med at indtage dem sammen? Bliver de gavnlige effekter større? Find ud af det i denne artikel!
Kaffe og citron: Er det en god blanding?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

En ny kombination, kaffe og citron, er stigende inden for verden af drikkevarer. Mange forventer, at det skaber sundhedsmæssige fordele, der går ud over dem, man får, når man indtager dem hver for sig.

Der er intet, der siger, at disse produkter ikke kan blandes. Det vides dog ikke endnu, hvad der sker, når det kommer til fordelene ved at indtage dem sammen.

Kaffe og citron

Den præcise formular til at tilberede det er at tilføje saften fra en citron til 230 ml kaffe. Selvom det for nogle folk kan virke som en underlig kombination, ser andre det som et potentiale til positive sundhedsmæssige fordele.

De fleste folk tror helt sikkert, at citron passer bedre til en kop te. Traditionelt set har folk i specifikke regioner dog længe drukket det som en forfriskende drik til at bekæmpe varmen. 

For at vurdere dets anvendelse og gavn i henhold til sundhed er det bedst at gennemgå fordelene ved de to ingredienser hver for sig.

Fordelene ved kaffe

For at tilberede kaffe lader man tørrede og malede bønner trække i varmt vand. Det er en simpel proces for en af de mest indtagede drikkevarer rundt omkring i verden. Ifølge data fra British Coffee Association bliver der drukket omkring to billioner kopper kaffe hver dag.

Gennem historien har dets indtag haft både et dårligt og et godt ry. Af den årsag har videnskaben gjort det til et fokuspunkt. Det er kendt for at være en stimulerende fødevare, der er i stand til at forbedre visse aspekter såsom hukommelse, koncentration og udmattelse. 

Indtaget af kaffe er blevet undersøgt i henhold til forskellige sundhedsparametre. Forfatterne af en vigtig opsummering af eksisterende studier udpeger, at de fleste af dem er observatoriske. Derfor er vi nødt til at være forsigtige med at drage konklusioner.

Der er flere fordele ved kaffe

De positive forbindelser mellem kaffe og leversygdom (leversvigt, ikke alkoholisk fedtlever eller leverfibrose) er blandt de mest hyppige. Der virker også til at være en lavere sandsynlighed for at udvikle kræft i leveren. 

Ligeledes fremhæver forfatterne en lavere risiko for mortalitet af enhver grund hos de folk, der indtager kaffe, sammenlignet med dem, der ikke gør. Ydermere er der en lavere forekomst af hjertekarsygdomme og problemer med metabolismen såsom type-2-diabetes.

Den absolut maksimale mængde kaffe, en person bør drikke, lader til at være tre kopper om dagen. Et højere indtag virker dog ikke til at være farligt, men det virker heller ikke til at give flere fordele.

Der er tilsyneladende ikke nogen indikationer for skadelige effekter ved kontinuerligt indtag af denne drikkevare. Foruden anbefalingerne om ikke at drikke det under graviditet, eller hvis man er en af de kvinder, der har en højere risiko for at lide af knoglebrud.

Opdag mere: Sådan kan du drikke kaffe på en sund måde

Hvad forsyner citron kroppen med?

Citrusfrugter bliver dyrket verden over, og de er kendt for at være en af de frugter, der bliver indtaget mest. Deres indhold af vitaminer og andre fytokemiske bidrag har gjort dem til produkter, som bruges til terapeutiske formål.

Deres vigtigste næringsstof er C-vitamin. Det spiller en afgørende rolle i kroppen såsom at hjælpe med knogleudvikling, heling af sår og opretholdelse af sundt tandkød. 

På et metabolisk niveau muliggør det også aktiveringen af B-vitaminer, omdannelsen af kolesterol til galdesyre og omdannelsen af tryptofan til serotonin.

Dette vigtige mikronæringsstof fungerer i synergi med andre elementer såsom flavonoider, carotener, alkaloider og essentielle olier. Takket være disse har videnskaben været i stand til at sammenholde dem med nogle positive effekter for sundheden:

 • Antioxidanter: Gør det muligt at modarbejde frie radikaler. Tilstedeværelsen af frie radikaler spiller en kritisk rolle for aldring, inflammation og hjertesygdom.
 • Øget indtag af citrusfrugter er associeret med lavere sandsynlighed for dødsfald og sygdom på grund af problemer med hjertekarsystemet. 
 • C-vitamin beskytter immunforsvaret, reducerer graden af allergiske reaktioner og hjælper med at bekæmpe basale infektioner såsom forkølelse.

Myter om fordelene ved kaffe og citron

Foruden de positive effekter, som disse to har hver for sig, er der nogle påstande omkring sundhedsmæssige fordele, der er relateret til indtaget af kaffe med citron. Disse er understøttet af tilsagn i henhold til denne drik.

Reduktion af kropsfedt

Dette er en af de mest tiltalende påstande. Hverken kaffe eller citron har dog vist sig at være fødevarer, der er i stand til at få ophobningen af lipider til at forsvinde fra kroppen. 

Nogle studier har observeret koffeins evne til at øge forbrændingen og dermed forbrænde kalorier. Det påvirker dog ikke vægttab og reduktionen af fedt.

Derfor virker det til, at videnskaben er utvivlsom, og at sandfærdigheden af denne overbevisning ikke kan bevises i øjeblikket. I ethvert tilfælde hjælper kaffe med at mindske fornemmelsen af sult. 

De hjælper med at kontrollere hovedpine

Den anden populære påstand omkring denne blanding er heller ikke understøttet af videnskabelig data. Der kan endda være nogle modsigelser, da indtaget af kaffe i nogle tilfælde er relateret til migræne.

Mens vi ved, at kombinationen af koffein og medicin kan forstærke effekterne af medicinen, har citron ikke nogen fordele i henhold til dette. 

Kaffe og citron lover en sundere hud

Et højt indtag af frugter og grøntsager er positivt, når det kommer til at forbedre hudens sundhed. I øjeblikket er det stadig ukendt, hvilke af deres komponenter, der er ansvarlige for dette.

Det er derfor, den generelle anbefaling med at indtage tre frugter om dagen altid er positiv. Hvis du inkluderer citron eller andre citrusfrugter, vil bidraget med C-vitamin stimulere syntesen af kollagen. Dette protein fremmer hudens elasticitet og styrke.

De hjælper med at lindre diarré

Dette er den sidste af de populære overbevisninger omkring denne drik, og det virker ikke til at være understøttet af den data, vi har indtil videre. Modsat øger koffein tarmbevægelser og fremmer trangen til at gå på toilettet.

Indtag af kaffe anbefales ikke i tilfælde af diarré, da dets vanddrivende effekt kan forværre tabet af væske, der opstår ved øgede tarmbevægelser.

Kvinde med ondt i maven
Diarré indebærer tab af væske og elektrolytter, så kaffe er modarbejdende under disse omstændigheder. 

Forstærker det fordelene, hvis man blander kaffe og citron?

Indtagelsen af kaffe og citron har positive effekter på helbredet, så længe de indtages inden for rammen af en sund kost og sunde livsstilsvaner. I øjeblikket kan vi dog ikke sige det samme om resultatet ved at blande dem. 

Betyder det, at det er et dårligt valg at drikke den usædvanlige kaffe med et skvat citronsaft? Overhovedet ikke. Det kan være et af dine valg, når du står op, men forvent ikke nogen magiske effekter. Takket være citronen bliver kaffen mere frisk, og den bliver mindre bitter.

Den seneste tendens inden for drikkevarer tilbyder ikke de lovede fordele

Mange folk drikker ofte varmt vand med citron eller kaffe om morgenen. Hver af disse drikke kan være gavnlige, selvom summen af de to ikke virker til at have yderligere positive effekter. 

I ethvert tilfælde er der ingen evidens for, at det forbedrer hovedpine eller hjælper med at reducere kropsfedt. Det bør heller ikke være den drikkevare, der vælges, hvis man lider af diarré.

Det er derfor en mulighed at benytte citron til at forfriske en god kaffe, hvis du synes smagen er lækker, og det ikke skaber nogen bivirkninger at drikke det.

Indtaget af moderate doser af hver af dem eller kombinationen af dem lader til at være sikker. Du må dog ikke glemme, at en større mængde ikke altid er synonym med flere fordele. Et overforbrug af dem kan have skadelige effekter. 

Det kan interessere dig ...
Sunde vaner for at drikke kaffe
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sunde vaner for at drikke kaffe

For at få sunde vaner for at drikke kaffe, bliver du nødt til at kende dets fordele og bivirkninger. Her er nogle tips, der kan hjælpe. • Chambial S, et al.  Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry. Septiembre 2013. 28(4):314-328.
 • Gunter M.J, et al. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study. Annals of internal medicine. Agosto 2017. 167(4):236-247.
 • Lohsiriwat S, et al. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Diseases of the colon and rectum. Junio 2008. 51(6):928-31.
 • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemical Center Journal. Diciembre 2015. 9:68.
 • Martí N, et al. Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural product communication. Mayo 2009.4(5):677-700.
 • Maughan R.J, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of human nutrition and dietetics. Diciembre 2003.16(6):411-20
 • Poole R, et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes [published correction appears in BMJ. 2018 Jan 12;360:k194]. British Medical Journal. Noviembre 2017.359:j5024.
 • Pullar J. M, et al. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8), 866.
 • Velickovic K, et al. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports. Junio 2019. 9(1):9104.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.