Hvad sker der i kroppen efter døden?

Den menneskelige krop gennemgår adskillige forandringer efter døden. Disse er en del af en dynamisk proces og begynder med den definitive udslettelse af vitale funktioner.
Hvad sker der i kroppen efter døden?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 25 oktober, 2023

Døden er et ubehageligt og følsomt emne for de fleste mennesker. Generelt er der en latent bekymring for de forskellige stadier, som kroppen gennemgår, når vi dør. I den forstand undrer nogle mennesker sig over, hvad der fysisk sker i kroppen efter døden.

Det irreversible ophør af vitale funktioner, der tillader liv, er et dynamisk fænomen, der påvirkes af flere faktorer. Undersøgelser bekræfter, at der efter døden udløses en række strukturelle, fysiske og kemiske ændringer i kroppen, kendt som kadaverfænomener.

Dødsprocessen sker således i flere faser. Hver af disse fysiske ændringer sker over en vis tidsperiode og er nyttige for retsmedicin og juridisk medicin.

Dødstilstanden

De fleste mennesker tænker på dødstilstanden som fraværet af en puls og ophør af vejrtrækning. Men kroppens død er en kompleks proces, der strækker sig ud over kredsløbs- og lungekollaps, som i nogle tilfælde endda kan være reversibel ved genoplivning.

I øjeblikket tyder elektrokardiografiske undersøgelser af afdøde patienter på, at den menneskelige hjerne fortsætter med at fungere i op til 10 minutter efter døden. På den måde kan kroppen på en måde forblive bevidst om den forestående død.

Derfor bruger sundhedspersonale en række forskellige kriterier til at erklære en person død. Disse omfatter manglende reaktion på reflekser og manglende pupilsammentrækning ved lys, samt irreversibelt ophør af puls og åndedræt.

Hvilke ændringer gennemgår kroppen efter døden?

I det øjeblik livet slutter, gennemgår menneskekroppen flere ændringer som følge af ligets biokemiske processer og udsættelse for det omgivende miljø. I denne forstand er det muligt at klassificere disse fysiske ændringer i tidlige og sene ændringer.

Patient får tjekket puls
Selvom pulsen traditionelt betragtes som det element, der bestemmer døden, er sandheden, at forskellige parametre skal certificeres i det øjeblik for at erklære døden.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Lær uselvisk at håndtere døden

Tidlige forandringer i kroppen efter døden

Tidlige forandringer er dem, der sker i kroppen 24 timer efter døden. Disse omfatter følgende.

Livlighed

Når hjertet holder op med at pumpe blod, har huden en tendens til at blive bleg inden for de første par minutter efter døden. Derefter begynder blodet at blive fordelt af tyngdekraften til de dele af kroppen, der er tættest på jorden, og danner livor mortis. Det er ikke andet end purpurfarvede pletter i de områder, hvor blodet ender.

Disse læsioner er normalt meget nyttige til at bestemme kroppens position ved døden. De kan ændres ved at flytte kroppen inden for de første 12 timer. Efter 24 timers død vil der ikke dannes nye.

Afkøling

Et karakteristisk tegn på død er tabet af kropstemperatur eller algor mortis. Denne kadaveriske afkøling sker i de første 24 timer efter døden, indtil liget opnår den omgivende lufts temperatur.

Ved døden sker varmetabet med en hastighed på 1 grad Celsius i timen, afhængigt af de atmosfæriske forhold. Afkølingen er normalt tydeligst i ansigtet og på hænderne først, og senere på halsen og i armhulerne. Overvægtige mennesker afkøles langsommere.

Stivhed

I den første time efter døden begynder al glat og tværstribet muskulatur i kroppen at slappe af i en fase, der kaldes primær slaphed. Som følge heraf bliver kroppens led fleksible, øjenlågene mister deres tonus, og kæben har en tendens til at åbne sig.

Senere vil en tilstand af stivhed og forstening af musklerne, kendt som rigor mortis, sætte ind. Det begynder i de mindre muskler i ansigtet og breder sig til resten af kroppen, så kroppen trækker sig diskret tilbage. Den når sin maksimale intensitet mellem 12 og 15 timer efter døden.

Dehydrering

Dette fænomen skyldes den kontinuerlige og passive eksponering af kropsvæsker til miljøet. Dehydrering viser sig normalt ved, at huden bliver pergamentagtig, at slimhinderne og kønsorganerne tørrer ud, og at øjenæblerne synker.

På samme måde er det almindeligt, at knoglefremspring i brystet, brystkassen og hofterne forstærkes. Desuden ses pludseligt og generaliseret vægttab hos små børn.

Sene forandringer i kroppen efter døden

Sene forandringer i kroppen opstår efter de første 24 til 36 timer efter døden. De skyldes den naturlige udvikling af liget og involverer en gradvis ødelæggelse af organer og væv. I denne forstand kan vi finde følgende fænomener.

Autolyse eller autodigestion

Autodigestion begynder, når hjertet holder op med at slå, og vævene er berøvet ilt. De fysiske forandringer begynder dog at blive tydelige flere timer senere. Forskning bekræfter, at denne fase er resultatet af kroppens egne enzymers virkning på cellemembraner.

På samme måde begynder fænomenet normalt med større intensitet i leveren, nyrerne, binyrerne og maven. Derudover er hjernen udsat for autolyse på grund af dens høje vandindhold.

Illustration af autolyse, som sker i kroppen efter døden
Autolyse er kendetegnet ved ødelæggelse af cellemembraner.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan man forebygge pludselige dødsfald indenfor sport

Forrådnelse

Kadaverets økosystem består af bakterier, der lever i og på kroppens overflade. Tarmmikrobiotaen, især den i blindtarmen, er den vigtigste kilde til bakterier i menneskekroppen. Men mens personen er i live, er de fleste organer blottet for mikrober.

I denne forstand er immunsystemet lukket ned kort efter døden, og bakterier kan spredes frit til alle væv. Denne kendsgerning betinger starten på forrådnelse som et resultat af bakterielle enzymers fermenterende virkning på cellerne.

I de første 24 til 48 timer opstår der grønlige og sortagtige pletter omkring maven på grund af anaerobe bakteriers virkning på blodkarrene. Senere forårsager gassen, der produceres af den mikrobielle påvirkning, udspiling af maven, fremspringende øjne og fremspringende tunge.

Dette giver plads til den sidste fase af nedbrydningen, kendt som flydendegørelse. I denne fase ødelægges vævet og udstødes i form af en brun, rådnende væske. På samme måde reduceres kroppens volumen gradvist og ødelægges derefter af insekter og andre dyr.

En kompleks proces, der begynder med ophør af vitale funktioner

Døden er en kompleks tilstand, der starter med det irreversible kollaps af vitale funktioner og ophør af hjernekapacitet. Efter døden gennemgår menneskekroppen en række fysiske og biokemiske ændringer og modifikationer, der fører til nedbrydning af alle organer og væv.

Generelt sker disse ændringer kontinuerligt i alle kadavere og påvirkes af dødsårsagen og miljømæssige variationer. Ligeledes er de det vigtigste studieobjekt for retsmedicin og juridisk medicin.

Det kan interessere dig ...
Sådan hjælper du dit barn med at håndtere døden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan hjælper du dit barn med at håndtere døden

Det kan være svært for os alle at håndtere døden. Men for børn er den en ekstra stor udfordring. Læs her, hvordan du kan hjælpe dit barn med det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Peña A, Bustos R, Verdín O. FENOMENOS CADÁVÉRICOS Y EL TANATOCRONODIAGNÓSTICO. Gac. int. cienc. forense. México. 2019; 31: 10-37.
  • Norton L, Gibson R, Gofton T, Benson C, et al. Electroencephalographic Recordings During Withdrawal of Life-Sustaining Therapy Until 30 Minutes After Declaration of Death. Canadian Journal of Neurological Sciences / Journal Canadien des Sciences Neurologiques. 2016;44(2):139-145.
  • Molano M, Mejía M, Ardila C. PARTICIPACIÓN DEL ODONTÓLOGO EN LA DETERMINACIÓN DEL DIAGNÓSTICO DE LA CAUSA DE MUERTE Y DEL INTERVALO POST – MORTEM. Med. Leg. Costa Rica. 2009; 26 (1): 23-31.
  • Pachar Lucio José Vicente. Cambios postmortem y data de la muerte en ambientes tropicales. Med. leg. Costa Rica. 2013 ;  30( 2 ): 51-57.
  • Romero J. Muertes por sumersión: Revisión y actualización de un tema clásico de la medicina forense. Cuad. med. forense. 2007;(48-49 ): 99-130.
  • De las Mercedes L. Importancia de la criminalística en el manejo de cadáveres en las labores de protección civil en México. Rev. Crim. Colombia. 2013;  55 (3): 337-350.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.