Blindtarmsoperation: Procedure, genopretning og pleje

Genoptræning efter en blindtarmsoperation er normalt meget hurtig. Du behøver kun at følge de råd, som specialisten har givet dig.
Blindtarmsoperation: Procedure, genopretning og pleje
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Akut blindtarmsbetændelse er simpelthen betændelse i en del af tarmen, der er kendt som blindtarmen. Det er en meget almindelig patologi, der bringer folks liv i fare. Heldigvis kan tilstanden løses med et kirurgisk indgreb kaldet blindtarmsoperation.

Betændelse i blindtarmen kan forekomme i alle aldre, men det er mere almindeligt hos børn og unge. Faktisk er det ifølge nogle undersøgelser den førende årsag til abdominal kirurgi hos børn.

Hvad er en blindtarmsoperation?

En blindtarmsoperation er et kirurgisk indgreb, der udføres for at fjerne blindtarmen. Det er en ambulant procedure, der er hurtig og i de fleste tilfælde med få komplikationer.

Operationen kan udføres på to forskellige måder: Ved en åben procedure eller ved en laparoskopi. Den største forskel mellem de to teknikker er den måde, hvorpå man får adgang til bughulen.

I det første tilfælde foretages et lineært snit i maven, mens der ved laparoskopi kun laves tre små huller.

Hvorfor udføres det?

Hovedårsagen til at udføre en blindtarmsoperation er tilstedeværelsen af akut blindtarmsbetændelse. Som sagt er blindtarmsbetændelse betændelse og infektion i blindtarmen, som er en lillefingerformet sæk, der er placeret mellem tyndtarmen og tyktarmen.

Idéen med at fjerne blindtarmen er at forhindre, at organet brister, og at infektionen spreder sig gennem maven og forårsager peritonitis eller en absces. Folk skal identificere tilstedeværelsen af denne tilstand for at undgå komplikationer, så det er vigtigt at kende de vigtigste symptomer:

 • Feber.
 • Tab af appetit.
 • Kvalme og opkastning.
 • Mavesmerter, der starter i den øverste del og derefter vandrer til den nederste højre side.

En blindtarmsoperation kan også være nødvendig, hvis der er en tumor i blindtarmen, selv om dette er en sjælden begivenhed. Afslutningsvis kan blindtarmen fjernes ved andre patologier, såsom Crohns sygdom, for at undgå fejldiagnosticering.

Ar fra en blindtarmsoperation

Når der foretages en åben blindtarmsoperation, er det ar, der kan ses efterfølgende, normalt ret synligt, i modsætning til ved laparoskopi.

Læs denne interessante artikel: Hvad er Crohns sygdom

Hvordan udføres en blindtarmsoperation?

En blindtarmsoperation er en operation, der udføres under generel eller rygmarvsbedøvelse. Forskellen mellem de to typer er, at sidstnævnte bedøver fra taljen og nedad, mens fuld narkose bedøver i hele kroppen.

Desuden kræves der hospitalsindlæggelse og flere undersøgelser forud for operationen. Formålet hermed er at bekræfte, at der er tale om blindtarmsbetændelse, og at kontrollere patientens generelle tilstand.

Operationen udføres hurtigt og varer mellem 30 og 60 minutter. Selve proceduren afhænger dog af, om det er en åben eller laparoskopisk operation, så det er bedst at forklare dem hver for sig.

Åben blindtarmsoperation

Ved en åben blindtarmsoperation foretages et lille snit i den nederste højre side af maven for at fjerne blindtarmen. Snittet er ca. 5 centimeter langt og har en langsgående orientering for at opnå bedre heling.

Når snittet er foretaget, og blindtarmen er lokaliseret, fortsætter kirurgen med at kauterisere blodkarrene, binde og fjerne organet. Derefter vil den afskårne del af tarmen blive syet og lukket.

Desværre indebærer en åben blindtarmsoperation en invasiv procedure, hvor der er en større manipulation af området. Derfor vil helbredelsen være langsommere og arvævsdannelsen tydeligere.

Laparoskopisk blindtarmsoperation

Ved laparoskopisk kirurgi laver kirurgen kun tre små huller på 1 centimeter i maven og indsætter rør kaldet trokar. Placeringen af hullerne kan variere, selv om de oftest udføres i navlen, bækkenet og højre side af maven.

Før man går i gang, skal der indføres kuldioxid for at puste maven op og forbedre synligheden af organerne. Derefter indføres et lille kamera med en lommelygte gennem et af trokarerne. Instrumenter til at binde og skære blindtarmen af indføres gennem de to andre huller.

I de sidste par år har laparoskopisk kirurgi været det første valg til ukompliceret blindtarmsbetændelse. Undersøgelser viser imidlertid, at den også er nyttig, når der er perforeringer. Generelt set er den mindre invasiv og giver et mere æstetisk resultat.

Mulige risici

Både laparoskopisk kirurgi og åben blindtarmsoperation er invasive procedurer og indebærer risici. En af de mest almindelige risici er relateret til generel anæstesi.

Heldigvis er komplikationer som følge af kirurgi sjældne, så det anses for at være en meget sikker procedure. Blandt de komplikationer, der kan forekomme, er følgende:

Heling efter operationen

Heling efter en blindtarmsoperation er hurtig. Folk bliver normalt udskrevet fra hospitalet mellem en og to dage efter indgrebet. Alt afhænger dog af, hvordan patienten har det.

De første dage efter operationen kan du føle smerter i området omkring indsnittet og bemærke, at der opstår små blå mærker. Dette ubehag vil dog forsvinde, og det vil være muligt at genoptage normale daglige aktiviteter mellem en uge og en måned senere.

Barn på sygehus tjekkes af en læge

Udskrivelse fra hospitalet sker for det meste hurtigt, og der er normalt ingen alvorlige komplikationer efter en blindtarmsoperation.

Efterbehandling

Pleje i den postoperative periode er afgørende for at fremme heling og fuld helbredelse. Indikationerne kan variere afhængigt af den udførte procedure, men de vigtigste anbefalinger er følgende:

 • Hvil i de første 7 dage, undgå anstrengende aktiviteter og gå kun korte ture.
 • Tjek såret mindst hver 2. dag, og fjern stingene mellem 8 og 10 dage efter operationen.
 • Drik mindst 8 glas vand dagligt for at undgå forstoppelse.
 • Indtag en blød kost eller den kost, som specialisten har anbefalet.
 • Sov på ryggen de første 2 uger.
 • Læg pres på såret, når du skal hoste.
 • Undgå at køre bil i mindst 3 uger.

En hurtig procedure med få risici

En blindtarmsoperation er simpelthen et kirurgisk indgreb for at fjerne blindtarmen. Selv om hovedårsagen til indgrebet er akut blindtarmsbetændelse, er det også nyttigt ved andre tilstande.

Heldigvis er både indgrebet og helbredelsen hurtig, og folk kan genoptage deres daglige liv i løbet af kort tid. Desuden er den postoperative pleje enkel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Stringer MD. Acute appendicitis. J Paediatr Child Health. 2017 Nov;53(11):1071-1076.
 • Quah GS, Eslick GD, Cox MR. Laparoscopic appendicectomy is superior to open surgery for complicated appendicitis. Surg Endosc. 2019 Jul;33(7):2072-2082.
 • Jäntti S, Ponkilainen V, Kuitunen I, Hevonkorpi TP et al. Trends in appendicectomy during the COVID-19 pandemic. Br J Surg. 2021 Jan 27;108(1):e35-e36.
 • Peltrini R, Podda M, Di Saverio S, Bracale U, Corcione F. Interval appendicectomy for complicated appendicitis: do not let your guard down! Br J Surg. 2021 Sep 27;108(9):e288-e289.
 • Liu Y, Cui Z, Zhang R. Laparoscopic Versus Open Appendectomy for Acute Appendicitis in Children. Indian Pediatr. 2017 Nov 15;54(11):938-941.
 • Markar SR, Venkat-Raman V, Ho A, Karthikesalingam A, Kinross J, Evans J, Bloom I. Laparoscopic versus open appendicectomy in obese patients. Int J Surg. 2011;9(6):451-5.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.