Her er, hvad videnskaben siger om søvnparalyse

Selvom det ikke er et dødeligt problem, kan søvnparalyse forårsage lidelse, så vi bør vide, hvordan vi kan genkende dets symptomer og årsager.
Her er, hvad videnskaben siger om søvnparalyse

Skrevet af Paula Heidemeyer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Måske har du aldrig hørt om søvnparalyse, måske har du. Vi ønsker at fortælle dig om det, hvilke effekter det kan have på din krop, og hvad du eventuelt kan gøre for at undgå det.

Det er egentlig ikke en alvorlig sygdom. Videnskabsfolk genkender det som et fænomen, der finder sted, når kroppen hviler, generelt når man sover. I den internationale klassifikation af søvnlidelser har videnskabsfolk sat det under kategorien parasomni.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Søvn af god kvalitet kan forebygge hjernesygdomme

Kvinde sover i seng

Hvad er søvnparalyse?

Hvis du nogensinde er vågnet op i sengen og har prøvet at rejse dig, men ikke kunne, så kan du have lidt af søvnparalyse. Det er en lidelse i musklerne, som forårsager svækkelse eller løshed i musklerne, når man sover. Denne effekt forhindrer dig midlertidigt i enhver bevægelse af musklerne.

Dette fænomen finder normalt sted i det øjeblik, hvor vi falder i søvn, eller når vi vågnerEffekten har en meget kort varighed. Det kan vare mellem et og fem minutter. Søvnparalyse kan også gøre dig meget bange og urolig, på trods af at du er fuldstændig vågen og opmærksom.

Du vil ikke være i stand til at bevæge dine muskler eller sige noget overhovedet. Selvom det kan være svært, er det bedste, man kan gøre, at forblive rolig og vente tålmodigt på, at det går over af sig selv.

Videnskaben forklarer også, at denne effekt er forårsaget af et lille svigt i nervesystemet. Hjernen vågner fra søvnen, men på grund af den dybe afslapning, følger kroppen ikke ordrerne, som hjernen sender, i et kort stykke tid. Denne forklaring kan synes for simpel, hvilket er grunden til, at mange personer ikke er helt tilfredse med den!

Symptomer på søvnparalyse

Søvnparalyse kan finde sted hos en sund person uden nogen tidligere advarsel, selvom det er vigtigt at understrege, at det ikke påvirker en persons helbred. Det er et relativt gængs og almindeligt fænomen. Ifølge et studie kan omkring 8% af befolkningen lide af det på et tidspunkt i deres liv.

I nogle tilfælde er søvnparalyse direkte forbundet med personer, som allerede lider af narkolepsi. Det er en ugængs sygdom, der forårsager pludselige episoder af søvn, som er umulige at forudsige.

Dette er de mest gængse symptomer på søvnparalyse:

 • Du kan ikke råbe eller tale – dine tanker fungerer perfekt, men din krop kan ikke reagere.
 • En følelse af uro eller frygt på grund af lammelse.
 • En følelse af trykken for brystet og problemer med at trække vejret.
 • Du er opmærksom på alt, men du kan ikke bevæge dig.
 • Du kan føle, at madrassen synker, eller en anden besynderlig taktil følelse, som faktisk ikke finder sted.
Søvnløs kvinde i seng oplever søvnparalyse

Hvorfor finder det sted?

Søvnparalyse finder sted, når kroppen og sindet ikke er ordentligt forbundet i et stykke tid. Under REM-søvnen drømmer vi som regel, og vores kroppe kan blive fuldstændig lammede på grund af musklerne, der slapper af, når vi hviler.

Glycin og GABA (gamma-aminobutansyre) er to kemikalier, der hjælper med at forårsage denne “lammelse”, så vi ikke kan bevæge os om natten.

Når vores hjerner vågner op midt i REM-søvnen, før vi afslutter hele processen, så kan det forårsage denne lammelse, fordi musklerne stadig ikke har kommet sig helt over hvileperioden.

De mest gængse årsager til søvnparalyse – som slet ikke er skadeligt for kroppen – kan være mange:

 • At man gennemgå meget stress.
 • At man er under stort pres.
 • At man sover dårligt mange nætter i træk eller ikke får nok søvn.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Det, man gør i løbet af dagen, påvirker søvnen

Behandling af søvnparalyse

Hvis du kun har lidt af søvnparalyse én gang, så behøver du ikke at være bekymret, fordi det ikke forårsager nogen sundhedsproblemer. Det meste af tiden er der ikke nogen specifik behandling, selvom dette er, hvad du skal gøre, hvis det sker for dig igen:

 • Det første, du skal gøre, er at slappe af og minde dig selv om, at der ikke vil ske noget dårligt, så der er ikke nogen grund til at gå i panik.
 • Slap af og vent tålmodigt nogle få minutter, indtil lammelsen begynder at forsvinde.
 • For at starte med at genvinde mobiliteten, kan du bevæge dine fingre og tæer lidt efter lidt.
 • Når du begynder at kunne bevæge dele af din krop, kan du rejse dig roligt fra sengen og prøve at gå langsomt.

Hvis det sker ofte for dig, så tal med en læge, eftersom du kan have en underliggende søvnlidelse. Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er skadeligt for dit helbred.

Det kan interessere dig ...
7 interessante ting din krop gør i dyb søvn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 interessante ting din krop gør i dyb søvn

I dagens artikel ønsker vi at afsløre alle de ting der sker, når du falder i dyb søvn. Du vil uden tvivl blive overrasket!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.[object Object]