Søvn af god kvalitet kan forebygge hjernesygdomme

Et studie i Barcelona giver bevis for, at søvn af god kvalitet er essentielt for at undgå hjernesygdomme. Men flere undersøgelser gennem årene har faktisk nået lignende konklusioner.
Søvn af god kvalitet kan forebygge hjernesygdomme
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Den 19. februar 2020, udgav den videnskabelige journal, Plos One, et nyt studie i vigtigheden af en søvn af god kvalitet. Ifølge denne udgivelse, er der bevis for, at tilstrækkelig søvn kan forbeygge hjernesygdomme.

Studiet blev udført af forskere fra projektet, Barcelona Brain Health Initiative (BBHI), sponsoreret af Institut Guttmann og La Caixa, i Barcelona (Spanien). De baserede det på data indsamlet gennem online spørgeskemaer, blandt frivillige i alderen mellem 40 og 65, som ikke havde et sundhedsproblem forbundet med dette emne.

De fulgte samlet set søvnmønstrene for 4500 personer i et år. De etablerede dermed, at en søvn af god kvalitet er afgørende for at mindske risikoen for at lide af neurologiske eller neuropsykiatriske sygdomme. De bekræftede også, at disse sygdomme ændrer regelmæssig søvn.

Studiet

Forskning i søvn af god kvalitet og dets effekter på hjernesygdomme begyndte i 2017 med 4500 frivillige. Ud af disse, fortsatte 2353 med at levere informationer i et helt år. Blandt dem, var 73 blevet diagnosticeret med nye neurologiske eller neuropsykiatriske sygdomme til sidst.

Den videnskabelige leder af undersøgelsen, Dr. Álvaro Pascual-Leone, understregede vigtigheden af en sund livsstil i sin afsluttende rapport. Resultaterne af studiet viser, at det er en afgørende faktor for at opretholde en sund hjerne. Det skyldes, at lav fysisk aktivitet påvirker søvn.

Ligeledes, pointerede Dr. Gabriele Cattaneo, en af forfatterne bag studiet, at kvinder, der ikke sover ordentligt, har en højere risiko for depression. Studiet fandt også et forhold mellem søvn af dårlig kvalitet og tilstedeværelsen af andre sygdomme – såsom hepatitis og forhøjet blodtryk.

Søvnløs kvinde i seng

Søvn af god kvalitet – en afgørende faktor

Lad os slå fast, at forskningen af BBHI ikke er den første til at tale om forholdet mellem kvaliteten af søvn og at forebygge hjernesygdomme. I apil 2019, sagde eksperterne, der var samlet på den 17. nationale kongres for det spanske samfund for neurovidenskab, noget lignende.

Under denne begivenhed, diskuterede og debatterede specialisterne kvaliteten af hvile og hjernesygdomme. De indikerede i deres konklusioner, at der er mange nye beviser. Det er, at der kan være et tovejs forhold mellem søvnlidelser og neurodegenerative sygdomme. Blandt disse lidelser, er Parkinsons og Alzheimers de mest gængse.

Ligeledes, bekræftede de, at søvnproblemer, i mange tilfælde, dukker op nogle år før, de første symptomer på demens dukker op. Folk skal derfor se denne faktor som et alarmerende signal.

Med tiden, forfalder personer med hjernelidelser meget hurtigere, hvis de også har en søvnlidelse. I det mindste ifølge Dr. Sandra Giménez badia, en klinisk neurofysiolog på Hospital de la Santa Creu y Sant Pau i Barcelona. Hun kom med nogle forfærdelige informationer ved at sige, at op til 70% af personerne, der lider af en form for demens, også har en søvnlidelse.

Ældre mand ønsker at forebygge hjernesygdomme

Søvn og Alzheimers sygdom

The Pasqual Maragall Foundation, der specialiserer i forskning i Alzheimers, udgav et studie i journalen Alzheimers Research & Therapy. 

Den indikerer, at forskere konkluderede, efter at have analyseret 1638 personer, at dem, der havde søvnforstyrrelser, viste en mindre volume i to områder af hjernen, nemlig precuneus og det bagerste cingulære cortex.

Disse områder af hjernen deltager i processer såsom hukommelse og intellektuel ydeevne. De første tegn på forringelse opstår også der, primært i de tidlige stadier af Alzheimers.

Ligeledes, fandt de også ændringer i den hvide masse i hjernen. Derudover, var der stærkere effekter af søvnløshed i bærere af den genetiske variation af APOE-ε4. Med andre ord, betyder det, at der er en forbindelse mellem søvnløshed og risikoen for Alzheimers. Selvom dets detaljer stadig er ukendte, bliver der forsket i forholdet.

Som det sidste, er en person med søvn af dårlig kvalitet mere udsat for adskillige sundhedsproblemerDu må derfor ikke underminere søvnløshed, forstyrret søvn og alle mulige former for utilstrækkelig hvile. Det skyldes, at alle disse tilstande kræver rådgivning fra en professionel for at få detaljeret overvågelse.

Det kan interessere dig ...
Søvnløshed øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Søvnløshed øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald

søvnløshed øger risikoen for sygdomme. I denne artikel kan du lære, hvad du kan gøre for at få bedre søvn og helbred. Gode vaner er vigtige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Echávarri, C., & Erro, M. E. (2007). Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 155-161). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.