Hvordan og hvilke farver påvirker ens følelser?

Selvom den effekt, som farverne har på os, er medfødt, så har hver person forskellige yndlingsfarver. Dem bør man ikke tøve med at bruge i sit liv, så man får det bedre.
Hvordan og hvilke farver påvirker ens følelser?

Sidste ændring: 19 november, 2018

Der er bestemte farver, som faktisk påvirker vores humør. På grund af dette er det altid nyttigt at forstå lidt omkring, hvordan psykologi og farver fungerer. Derfor inviterer vi dig til at lære mere om dette emne nedenfor. Måske vil du endda lære mere om din egen personlighed og om hvordan og hvilke farver påvirker ens følelser.

Dette vil gøre os i stand til at skabe rum til arbejde og private ting, hvor man kan være og arbejde bedre.

Vi ved også, at vi alle har en yndlingsfarve. Selvom vi ikke fuldstændigt ved hvorfor, så er der desuden bestemte nuancer og toner, som er det grundlæggende ved os og definerer os.

I dag vil vi på vores hjemmeside fremvise en kortfattet udgave af en interessant undersøgelse, som blev udført af psykologen og sociologen Eva Heller. Den blev fremvist i en bog ved navn “The Psychology of Color.”

Denne bog er sammensat af referencer indenfor dette vigtige område. Det behandler det intime forhold mellem farver og følelserne, som de vækker i os.

Psykologi og farver

Det er meget muligt, at mange af os finder det svært at tro på, at farver kan være kendetegnene ved personlige mønstre. Eller at de kan forandre ens humør.

Af denne grund har psykologen Eva Heller fra det frie universitet i Berlin udført en grundig undersøgelse, hvor hun analyserer svarene og handlingerne fra 2000 personer i forhold til bestemte farver og følelsen, som de har medført.

Takket være denne undersøgelse var hun i stand til at vise, at bestemte associationer ikke finder sted tilfældigt. Men de er faktisk universale erfaringer, som har meget at gøre med vores forfædre, vores barndom, vores sprog og vores tanker.

Med dette i baghovedet kan man næsten sige, at effekten, som farverne har på os, er medfødt. Lad os komme med et eksempel. Ingen ville være i stand til at arbejde eller sågar bare slappe af i et rum, hvor væggene var malet røde eller sorte.

Hvis væggene var grønne, hvide eller blå ville effekten fra rummet derimod være meget mere positiv. Vi fortæller dig mere nedenfor, hvor du også vil kunne finde mere information om hver enkelt farve.

Gule farver påvirker ens følelser

Blå farver påvirker ens følelser

Fra den undersøgelse, som Dr. Heller udførte over en længere årrække, var det tydeligt, at befolkningens yndlingsfarve var blå og derefter grøn.

Der er 111 nuancer af blå. De generelle kendetegn, som denne farve har, er som følgende:

 • Blå repræsenterer sympati, harmoni samt spirituelle og religiøse evner.
 • Det giver en bestemt følelse af afstand, men også fantasi.
 • Det symboliserer også intelligens, og det er lige så feminint som maskulint.

Grønne farver påvirker ens følelser

 • Grøn er uden tvivl én af de mest elskede og interessante farver. Det er forbundet med håb, frugtbarhed, liv og helbred. Det er derfor, grøn er en farve med store kræfter.
 • Det er også forbundet med de yngre stadier i livet. Det skyldes, at det har en meget energigivende nuance, som frembringer frihed og den mest intense styrke.
blaa_skov

Røde farver påvirker ens følelser

Vi er sikre på, at du sikkert allerede har en idé om, hvad denne farve symboliserer for den almindelige befolkning. Denne farve repræsenterer i den grad lidenskab, men også had.

 • Det er 105 nuancer af rød. Siden oldtiden har denne farve været forbundet med overklassen. Det er derfor, den er forbundet med rigdom.
 • Rød er også en dynamisk farve, som opmuntrer den mest intense aktivitet.
 • Her er et interessant fakta om farven rød: ifølge undersøgelsen, som blev udført af Dr. Heller, så er rød den farve, som dyr mindst bryder sig om.

Gule farver påvirker ens følelser

Analysen, som blev udført over en længere årrække, indikerer, at gul er én af de mest modstridende farver.

 • Personer ser det som en underholdende farve, men vi forbinder den også med forrædderi.
 • Det symboliserer også modenhed og sensuel kærlighed.
 • Det er også blevet nævnt, at gul er en meget optimistisk farve, som fremmer arbejde, læsning, skrivning og at skabe ting helt generelt.

Lilla farver påvirker ens følelser

Lilla er uden tvivl én af de mest interessante farver. Den er forbundet med magi og feminisme. Derudover er lilla en farve, som respræsenterer kraft samt solidaritet og respekt.

blomster_sommerfugl

Orange farver påvirker ens følelser

Selvom orange er en farve, som er tæt forbundet med den buddhistiske kultur, så pointerer eksperter indenfor psykologi og farver, at det er en smule undervurderet.

Det skyldes, at orange er en ideel farve til steder, hvor man ønsker at opmuntre kontakt og social forståelse. Desuden tiltrækker det lys og er underholdende, behageligt og energisk.

Pinke farver påvirker ens følelser

Vi kan mere eller mindre forestille os, hvad denne farve er forbundet til: delikate ting, fristende ting, opmærksomhed og erotisk ømhed.

Vi har dog også taget forbehold for, at pink er en meget passende farve til vores hjem. Det skyldes, at det er en meget afslappende farve, som afslører håb og kreativitet. At kombinere pink med andre farver giver uden tvivl en stor originalitet.

Hvid

Dette er farven, som symboliserer godhed, mod, nye begyndelser, renhed og uskyldighed.

Sort

 • Modedesignere elsker denne farve. Det er derfor, vi går med sort tøj for at gøre vores udseende mere elegant.
 • På trods af det faktum, at vi i dag stadig har tvivl om, hvorvidt vi bør betragte sort som en farve (eftersom det mangler lys, som alle farver ellers har), så fortsætter vores instinkter med at opfatte det med en betydelig negativ anddel.
 • Udover mode er sort også forbundet med slutningen, døden og brutalitet.

Dette emne er uden tvivl interessant, som du sikkert har bemærket.

Det er helt sikkert rigtigt, at vi alle har “en yndlingsfarve.” Faktisk har vi typist mellem to og tre favoritter. Man bør ikke tøve med at bruge dem, hvis de får en til at få det bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Psicología del Color.   eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
 • Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
 • Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
 • Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.