Hvor længe varer plantar fasciitis?

Plantar fasciitis kan blive kronisk, hvor det begrænser patientens liv. Hvis du får behandling med det samme, kan det dog blive bedre indenfor kort tid. Hvor længe varer det?
Hvor længe varer plantar fasciitis?

Sidste ændring: 03 februar, 2021

Plantar fasciitis er betændelse i fascia i foden. Mere specifikt er det en af de mest gængse årsager til smerter i hælen. Selvom det er mere gængs hos atleter, kan det ramme alle.

Som en udgivelse i det medicinske tidsskrift Annals of Internal Medicine nævner, er der to millioner patienter alene i USA med denne lidelse. Det er årsagen til en million besøg hos lægen. Hvordan bliver det behandlet? Hvor længe varer det?

Hvad er plantar fasciitis?

Plantar fasciitis er forårsaget af degenerativ irritation i fascia i foden. Det sidstnævnte er et bånd af bindevæv, som går fra hælbenet – en knogle i hælen – til spidserne af knoglerne, som udgør tæerne.

Denne struktur har en meget vigtig funktion, når man går. Den tager sig af optagelsen af energi fra hvert skridt for at forebygge, at mellemfodsknoglerne (knoglerne, der udgør tæerne) bøjer forkert. Det opretholder også formen på svangbuen, som giver stabilitet og balance til kroppen.

Studier antyder, at op til 10% af befolkningen vil få denne lidelse på et tidspunkt i deres liv. Det er dog gængs hos atleter. Det skyldes, at deres fascia er mere udsat for overbelastning og vægt. Andre risikogrupper inkluderer de følgende:

 • Personer med flade fødder.
 • Kvinder, der bærer meget høje hæle.
 • Personer, der er overvægtige.
 • Personer, der arbejder på fabrik eller står op i lang tid.
Person med plantar fasciitis har ondt i foden

Betændelse i fascia i foden resulterer i plantar fasciitis. Det er en gængs skade hos atleter.

Hvad er symptomerne?

Det dominerende symptom er smerte. Det vil ikke være af samme intensitet og være placeret samme sted hos alle personer. Smerten er ofte placeret på indersiden af anklen. Dette punkt svarer til, hvor fascia går ind i hælbenet.

Denne smerte er som regel meget mere akut, når man tager de første skridt, når man står op. Dette opstår, fordi om natten bliver fascia forkortet, når man hviler sig, og som følge af det bliver det mere anstrengt om morgenen.

I løbet af dagen kan smerten blive mere tålelig med aktivitet, fordi man strækker fascia. Som det sidste, hvis man i løbet af dagen overanstrenger sig under aktivitet, vil smerten sidst på dagen blive mere intens. Ved længerevarende fasciitis bliver smerten vedvarende  og latent i løbet af dagen.

Denne artikel vil måske interessere dig: Hvad sker der, når du dyrker yoga regelmæssigt?

Diagnose og behandling

Diagnosen vil være baseret på personens sygehistorik og en fysisk undersøgelse af en specialist. Behandling af plantar fasciitis vil blive udført over adskillige dageNogle af de vigtigste er:

 • I den akutte fase vil der blive ordineret anti-inflammatoriske midler. Specialisten vil beslutte den mest passende type og dosering af anti-inflammatoriske midler.
 • Sessioner med forskellige terapeutiske teknikker. Afhængig af, hvor alvorlig skaden er, og den ramte person vil fysioterapeuten etablere sessionerne.
 • At bære passende fodtøj, både i løbet af dagen og under motion.
 • Opretholdelse af en acceptabel vægt.
 • Korrekt udstrækning af muskler og sener efter motion.
 • At anvende tilpassede såler i tilfælde, hvor årsagen til fasciitis er den naturlige form på foden.

Måske du vil være interesseret i at læse: Hvorfor opstår kramper i benene?

Hvor længe varer plantar fasciitis?

Varigheden af denne skade kan variere fra person til person. I nogle tilfælde kan det vare nogle få uger eller endda nogle få måneder. Der er dog andre tilfælde, hvor skaden bliver kronisk.

Smerten bliver næsten konstant og kan gøre en persons livskvalitet meget værre ved at begrænse deres daglige aktivitet. Når skaden bliver kronisk, kan det påvirke knæene samt hofter og ryg ved at destabilisere den normale gang.

Det er derfor vigtigt at gå til en specialist, så snart man bemærker de første symptomer. Tidlig diagnose og behandling reducerer risikoen for komplikationer betydeligt.

Mand behandles for plantar fasciitis

Plantar fasciitis kan blive kompliceret, hvis man ikke får den korrekte behandling. Det er derfor vigtigt at gå til en læge ved de første symptomer.

Hvad bør man huske på omkring plantar fasciitis?

Smerte i hælen kan være en klinisk manifestation af plantar fasciitis. Selvom det ofte er midlertidigt og mildt, er det kronisk i nogle tilfælde og kan påvirke livskvaliteten. Det er derfor bedst at gå til en læge, når der er mistanke om skade. Tidlig behandling er vigtigt for at reducere varigheden af behandlingen.

Det kan interessere dig ...
5 øvelser til at behandle hælsporer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 øvelser til at behandle hælsporer

Hælsporer er en knogleudvækst, der vokser på kalkanen eller hælbenet. Udvæksten kan forårsage smerte, når man går eller gør andre aktiviteter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Young, C. (2012). Plantar Fasciitis. Annals of Internal Medicine, 156(1_Part_1), ITC1. https://doi.org/10.7326/0003-4819-156-1-201201030-01001
 • Gerardo, L., Carrillo, D., Leos Zierold, H., Gregorio, J., & Aguilar, A. (2007). Rehabilitación de fascitis plantar crónica. In Acta Médica Grupo Ángeles (Vol. 5, Issue 1). Medigraphic.
  Jiménez Leal, R. (2010). TRATAMIENTO DE LA FASCITIS PLANTAR. In Revista Española 110 de Podología: Vol. XXI (Issue 3).
 • Lim AT, How CH, Tan B. Management of plantar fasciitis in the outpatient setting. Singapore Med J. 2016;57(4):168-171. doi:10.11622/smedj.2016069
 • Fascitis plantar. (n.d.). Retrieved July 3, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942015000200005
 • Hansen L, Krogh TP, Ellingsen T, Bolvig L, Fredberg U. Long-Term Prognosis of Plantar Fasciitis: A 5- to 15-Year Follow-up Study of 174 Patients With Ultrasound Examination. Orthop J Sports Med. 2018;6(3):2325967118757983. Published 2018 Mar 6. doi:10.1177/2325967118757983

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.