Hvorfor opstår kramper i benene?

Du kan få kramper i benene, hvis du er for længe i samme stilling, på grund af problemer med elektrolytter eller på grund af neurologiske sygdomme blandt andet. I denne artikel, vil vi forklare de mest gængse årsager og hvordan man kan undgå dem.
Hvorfor opstår kramper i benene?

Sidste ændring: 09 august, 2020

Du har sikkert oplevet kramper i benene eller armene mange gange i løbet af dit liv. Men hvorfor finder kramper i benene sted?

Kramper er ufrivillige og pludselige sammentrækninger i musklerne, som forårsager smerte. Der skønnes, at næsten halvdelen af befolkningen lider af dem.

Normalt, er kramper midlertidige og godartede. De kan dog endda forhindre den ramte muskel i overhovedet at bevæge sig. Selvom de fleste forsvinder af sig selv, kan de nogle gange være tegn på, at noget er galt.

Kramper i benene er de mest gængse. De manifesterer sig som regel om aftenen, hvilket får personen til at vågne op pludseligt, på grund af smerten. Selvom årsagerne er forskellige, vides det, af forekomsten af dem øges med alderen og at de har tendens til at ramme kvinder mere end mænd.

Fordi mange personer lider af dem, har vi besluttet at forklare de primære grunde til, hvorfor kramper opstår, og hvad man kan gøre for at undgå dem.

Hvorfor opstår kramper i benene?

Kramper kan have mange mulige årsager. Videnskabsmænd prøver faktisk stadig at opdage den præcise mekanisme, som forårsager dem, og situationerne der udløser dem.

De kender dog nogle af situationerne, som er relateret til kramper i benene. For det første, mener forskere, at episoder med træthed og udmattethed i musklerne efter motion ofte opstår.

Mand på vej oplever kramper i benene

En anden gængs årsag er at tilbringe meget tid liggende ned eller at presse på musklerne i benene i bestemte stillinger. Dette forklarer mange af tilfældene, som manifesterer sig tidligt om morgenen.

Kramper er også relateret til aktivitet i motoriske neuroner, som er ansvarlige for at stimulere bevægelse af musklerne. De opstår derfor også i forbindelse med bestemte neurologiske sygdomme, såsom Parkinsons.

Ligeledes ved eksperter, at bestemte lægemidler øger sandsynligheden for kramper. Det er faktisk en bemærkelsesværdig bivirkning ved kræftbehandling. Næsten 80% af patienter, der bliver behandlet for kræft, lider af dem.

Det er vigtigt at bemærke, at de mest gængse årsager til kramper i benene – og på samme tid dem, der er nemmest at gøre noget ved – er dehydrering eller ændring i koncentrationerne af bestemte elektrolytter i blodet. Begge situationer går hånd i hånd.

Patienter, der gennemgår hæmodialyse oplever ofte kramper i benene. Dette er helt præcist relateret til ubalancen af elektrolytter i blodet. For eksempel, kan det være tilfældet med kalium.

Derudover, lader det til, at blodkarsygdomme, såsom blokering af koronarpulsårerne eller bestemte blodårer i benene, også er relateret til disse kramper.

Du vil måske også synes om denne artikel: Lav en hjemmelavet elektrolyt-drink mod dehydrering

Kvinde får masseret benene

Sådan kan man forebygge eller lindre kramper i benene

Afhængig af årsagen til det, kan denne type kramper blive forebygget eller lindret. De varer som regel omkring ni minutter og har også tendens til at gentage sig på samme tid af dagen eller i løbet af den samme nat. Når de er meget gængse, kan personerne, der lider af dem, ende med at lide af søvnløshed.

Det første skridt til at forebygge dem er at prøve at bevæge sig hyppigt og undgå at blive i den samme stilling i for lang tid af gangen. Eksperter anbefaler også, at man laver udstrækningsøvelser i løbet af dagen eller lige før sengetid.

Kulde er også blevet forbundet med kramper i benene, hvilket betyder, at det er bedst at holde sig i varme omgivelser. Når de dukker op, kan man prøve at slappe af i det ramte område ved at massere musklen.

Sandheden er dog, at der ikke er nogen medicinsk behandling til at forebygge det. Nogle sundhedsfagfolk anbefaler bestemte kosttilskud eller tilskud af natrium og magnesium. De er dog endnu ikke blevet bevist at være effektive.

Denne artikel vil måske interessere dig: 5 tips til at reducere lægkramper

Konklusion

Kramper i benene er meget gængse og kan være forårsaget af mange forskellige ting. Eksperter ved dog ikke præcis, hvorfor de opstår og hvordan man behandler dem. Ideelt set, hvis de opstår gentagende gange, bør man tale med en læge for at udelukke, at de er forbundet med en anden lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.