Påvirker spisehastighed din vægt?

Spisehastighed er en vigtig faktor, der påvirker god fordøjelse og fremmer vægttab hos dem, der ønsker det.
Påvirker spisehastighed din vægt?
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Mange mennesker, der prøver at tabe sig, begynder at lede efter måder at reducere antallet af kalorier, de spiser. Ofte fokuserer de imidlertid kun på de ting, de spiser, og ikke hvordan de spiser. Ved du, hvordan spisehastighed påvirker din vægt?

Nogle undersøgelser viser, at den hastighed, som du spiser med, er relateret til vægtøgning. En mulig årsag hertil kan være, at det at spise langsomt opmuntrer dig til at føle dig hurtigere mæt.

At spise langsommere ser også ud til at øge den mængde af ​​vand, du drikker, og udvidelsen af ​​maven. Dette påvirker den biologiske proces, der bestemmer, hvor meget mad en person spiser.

I denne artikel kan du lære mere om, hvordan spisehastigheden påvirker din vægt.

Mæthedshormoner

Den hormonelle reaktion, der rapporterer mæthed er langsom, og det er grunden til at det at spise langsomt hjælper med at tolke mæthed på det rigtige tidspunkt

At spise for hurtigt forhindrer funktionen af ​​den biologiske mekanisme, der lader dig vide, når du er mæt.

Denne information reguleres af et antal hormoner, hvoraf det vigtigste er cholecystokinin. Når du spiser, starter en proces, der informerer hjernen om, at du allerede er “mæt”.

Læs også: 7 mættende opskrifter der hjælper dig med at tabe dig

Ved at være opmærksom på denne følelse kan du stoppe med at spise mad, som du ikke har brug for, fordi dine ernæringsmæssige behov er opfyldt. Imidlertid har denne mekanisme brug for tid til at aktiveres. Så hvis du spiser for hurtigt, har du måske spist mere mad end nødvendigt.

Det vides, at det at spise for hurtigt reducerer udskillelsen af ​​hormoner, der indikerer mæthed.

Undersøgelser af forholdet mellem spisehastighed og vægtøgning

Flere undersøgelser har vist, at det at spise langsommere markant kan reducere mængden af ​​mad, du spiser.

En sådan undersøgelse blev udført blandt en lille gruppe deltagere, der inkluderede mennesker med normal vægt og personer, der var overvægtige eller svært overvægtige. Alle fik mulighed for at spise på en afslappet måde og under forhold, der gjorde det muligt for dem at gøre det langsomt. Ved en anden lejlighed blev de bedt om at spise hurtigt.

Resultaterne viste, at alle deltagere spiste mindre mad, når de spiste langsomt og følte sig mindre sultne senere, sammenlignet med når de spiste hurtigere.

Hvad kan du gøre for at reducere, hvor hurtigt du spiser?

Kvinde spiser med telefon i hånden

Alle måltider, der spises på mindre end 20 minutter, betragtes som for hurtige, uanset hvad du spiser.

Læs også: Aloe Vera til modarbejdning af langsom fordøjelse

Nedenfor deler vi nogle råd, der hjælper dig med at spise langsommere:

  • Det sted, hvor du spiser, er vigtigt. Det skal være roligt og invitere dig til at spise på en afslappet måde. Fagfolk anbefaler at spise med fjernsynet slukket, fordi det kan aflede din opmærksomhed og få dig til ubevidst at spise hurtigere.
  • Du bør tygge 20 til 25 gange pr. bid. Når du gør det, kan du prøve at identificere de ingredienser, du spiser.
  • Brug bestik, også til pizza eller sandwich.
  • At spise sammen med andre mennesker hjælper dig med at socialisere og også spise langsommere.

Til sidst skal du huske, at du skal vedtage gode spisevaner for at forblive sund. Ikke kun den type fødevarer, du spiser, spiller en afgørende rolle, men også dine rutiner og vaner, såsom spisehastighed.

Det kan interessere dig ...
6 spisevaner der forårsager angst og depression
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 spisevaner der forårsager angst og depression

Mens nogle spisevaner der forårsager angst, depression og andre mentale lidelser, kan det at følge en sund kost hjælpe dig til at have et sundt sin...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gómez G., Alvarado M., Obesidad y mecanismos reguladores del apetito. Rev Med Hosp Nac, 1999.
  • Andrade AM., Green GW., Melanson KJ., Eating slowly led to decreases in energy intake within meals in healthy women. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2008.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.