Hvor lang tid tager det at helbrede seneskedehindebetændelse?

Helbredelse af seneskedehindebetændelse er ikke umulig, men situationen kan blive mere kompliceret, hvis der ikke træffes de rette foranstaltninger for at fjerne luft i senen. Hvile og genoptræning spiller en central rolle.
Hvor lang tid tager det at helbrede seneskedehindebetændelse?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Det kan tage lang tid at helbrede seneskedehindebetændelse. Sygdommen er betændelse i senen, der forårsager hævelse og smerte, så den indebærer en helbredelsesproces, der kan kræve genoptræning.

De symptomer, den forårsager, er som regel meget generende og påvirker den ramte persons livskvalitet. Det værste er, at den i nogle tilfælde bliver kronisk og gentagende.

Det anslås, at mellem 60 og 70 % af alle mennesker har oplevet seneskedehindebetændelse på et tidspunkt i deres liv. Hovedårsagen er overbelastning af senerne, så atleter og sportsfolk er de mest udsatte. Selv om det rammer alle sener, er det mest almindelig i skuldre, albuer, håndled, knæ og hæle.

Symptomer på seneskedehindebetændelse

Sener er fibrøse strukturer, der forbinder muskler med knogler. Deres vigtigste funktion er at binde, bidrage til bevægelse og give fleksibilitet. Seneskedehindebetændelse er en akut inflammatorisk proces, der forårsager strukturelle ændringer i senen.

Det vigtigste symptom på seneskedehindebetændelse er smerte, der har en tendens til at forværres ved bevægelse, men smertens karakteristika afhænger af det berørte område. Desuden kan personer rapportere om en af følgende kliniske manifestationer:

 • Vanskeligheder med at udføre visse bevægelser.
 • Knasende lyd fra led.
 • Hævelse af det berørte område, undertiden med varme og rødme.
 • Opsvulmning af senen.

Årsager til seneskedehindebetændelse

Seneskedehindebetændelse opstår som følge af muskeloverbelastning eller skade. Alderen har dog også en indflydelse, da sener mister elasticitet med alderen og undertiden degenererer. Der er også nogle sygdomme, der forårsager denne type betændelse, f.eks. gigt og diabetes.

I mange tilfælde skyldes dette problem sportsudøvelse eller fysisk aktivitet, der udføres utilstrækkeligt. Hvis nogle muskler styrkes mere end andre, fører det til en svækkelse af senerne. Job, der kræver gentagne bevægelser, øger også risikoen for betændelse.

Håndledssmerter, da det tager lang tid at helbrede seneskedehindebetændelse

Overbelastning ved kontorarbejde forårsager ofte senebetændelse i håndleddene.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Tolv øvelser til senebetændelse i skulderen

De hyppigste typer af seneskedehindebetændelse

Denne lidelse viser sig ikke altid på samme måde. Ligeledes har hver kropsdel visse karakteristika, der gør det specifikt med bestemte tegn og symptomer. De hyppigste typer af seneskedehindebetændelse er følgende:

 • Hæl: Påvirker især akillessenen, som forbinder bagsiden af benet med hælbenet. Alle kan lide af det, og det forårsager stærke smerter, når man står på tæer eller går.
 • Hånd: Det vigtigste karaktertræk er den intense smerte, der opstår, når man åbner og lukker hånden. Den er typisk for personer, der udfører visse aktiviteter i de øvre lemmer som f.eks. klatring.
 • Håndled: Opleves som en smerte i hænderne eller håndleddene, der som regel stråler ud til underarmen. I dag forekommer den meget hyppigt på grund af den kontinuerlige brug af tastaturer og mus.
 • Albue: Opstår hos personer, der skal udøve stor kraft med armene, f.eks. tennisspillere. Den viser sig som stærke smerter i den forreste eller bageste del af albuen.
 • Skulder: Fører til smerter, når man bevæger armene. Det er meget almindeligt hos personer over 40 år og hos personer, der dyrker meget motion, som belaster dette område.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:Afhjælp spændinger i håndleddet med disse 7 øvelser

Generelle foranstaltninger til at helbrede seneskedehindebetændelse

Selv om den specifikke behandling afhænger af hvert enkelt tilfælde, er der visse generelle foranstaltninger, som alle kan anvende for at helbrede seneskedehindebetændelse hurtigt. Anbefalingerne bør følges i mindst tre dage for at kontrollere symptomerne og er som følger:

 • Hvile: Dette er den vigtigste foranstaltning. Nøglen er at undgå at udføre de aktiviteter, der genererede skaden, og at reducere bevægelsen af den berørte muskel.
 • Kulde: Ved at lægge is på det berørte område i 20 minutter hver 3. time kan man reducere betændelse. Husk at lægge en klud mellem isen og huden for at undgå skader.
 • Kompression: En anden anbefaling til at helbrede seneskedehindebetændelse er at binde området ind. Et komprimerende bandage vil være ideelt, da det hjælper med at reducere bevægelsen af området.
 • Elevation: Den berørte kropsdel bør holdes højt for at reducere både inflammation og smerte.

Hvor lang tid tager det at helbrede seneskedehindebetændelse?

Det er ikke muligt at sige præcist, hvor lang tid det tager at helbrede seneskedehindebetændelse. Dette afhænger af det berørte område, sværhedsgraden af denne anomali og den pleje, der anvendes for at overvinde den. I intet tilfælde bliver det spontant helbredt.

Mild seneskedehindebetændelse overvindes normalt inden for to til tre dage efter lægelig vejledning. Den mest almindelige anbefaling er at holde det berørte område i ro og anvende is i 20 minutter hver tredje time. Nogle gange ordineres smertestillende midler, hvis smerten er svær at udholde, samt at den berørte kropsdel holdes højt.

Hvornår skal man gå til lægen?

I tilfælde af meget intense smerter og betændelse, uden lindring i de følgende tre dage eller med forekomst af rifter i leddet, er det vigtigt at gå til lægen. Det er muligt, at der er behov for nogle injektioner, såkaldte infiltrationer, eller at der er opstået en komplikation, som fører til at overveje en kirurgisk løsning.

Senehindebetændelsen kan være flere uger og endda måneder om at hele. En afgørende faktor er den pleje, der anvendes. Det er vigtigt at hvile det berørte område, men det er også tilrådeligt at foretage blide bevægelser, så senen ikke bliver for stiv.

Fysioterapi er en af de teknikker, der anvendes i forbindelse med genoptræning af seneskedehindebetændelse

Hvordan forebygger man seneskedehindebetændelse?

Som nævnt skyldes seneskedehindebetændelse gentagne bevægelser på arbejdet eller øvelser med høj intensitet. Heldigvis er der nogle anbefalinger, der kan følges for at undgå, at dette problem opstår, blandt andet følgende:

 • Varm musklerne op, før du træner.
 • Stræk dig ofte.
 • Brug behagelige sko, når du træner.
 • Hold pauser, når du træner.
 • Skift konstant stilling, når du arbejder.
 • Placér tastaturet og computerskærmen i en behagelig stilling.
 • Indtag en korrekt kropsholdning, når du sidder ned.
 • Træn med den rette teknik.

Det er en langvarig opgave at helbrede seneskedehindebetændelse

Det er meget vigtigt at helbrede seneskedehindebetændelse fuldstændigt, da manglende heling kan føre til langsigtede problemer. Hvis betændelsen varer ved i lang tid, er der risiko for nye skader, og der kan endda opstå en bristning af senen.

Efter helbredelsen vil det være nødvendigt at træffe de nødvendige foranstaltninger for at forhindre, at senen bliver betændt igen. Blandt de mest almindelige anbefalinger er at varme op før enhver sportsaktivitet og træne alle muskler for at øge styrke og fleksibilitet.

Det er godt at undgå gentagne bevægelser, der kan overbelaste musklerne . Hvis man udfører denne type handlinger, enten til fysisk træning eller i forbindelse med arbejde, er det tilrådeligt at indføre hvile- og restitutionspauser.

Det kan interessere dig ...
Behandlingen af seneskedehindebetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandlingen af seneskedehindebetændelse

Seneskedehindebetændelse er smertefuldt og kan føre til tab af bevægelse. Find ud af mere om behandlingen af seneskedehindebetændelse i denne artik...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • MosteiroF, Domínguez R. Efectos del entrenamiento con sobrecargas isoinerciales sobre la función muscular. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte. 2017; (68).
 • Oñate A. Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano. 2010; 38(02): 185-189.
 • Martínez M, Peña A. Tratamiento de tendinitis y bursitis calcificadas subacromiodeltoideas con ondas de choque. Rehabilitación (Madr., Ed. impr.) 2005: 2-7.
 • Pascual C, Moreno V, Rodríguez J. Epidemiología de las lesiones deportivas. Fisioterapia. 2008; 30(1): 40-48.
 • Pagán E, Poveda M, Peral B, Lozano C. A quién afecta realmente el codo de tenista: Revisión. Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia. 2012; 41(3): 207-214.
 • Marzoa, I. Ferreiro, et al. Tratamiento rehabilitador del hombro doloroso. Rehabilitación. 2015; 39(3): 113-120.
 • Sanabria N, Osorio A. Biomecánica del hombro y bases fisiológicas de los ejercicios de Codman. Ces medicina. 2013; 27(2): 205-218.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.